Decese cauzate de COVID-19. Trei moduri diferite în care pandemia a afectat unele țări

Decese cauzate de COVID-19. Trei moduri diferite în care pandemia a afectat unele țări
Trei moduri diferite în care pandemia a afectat unele țări (FOTO: Pixabay.com)
Publicat: 16/07/2020, 00:39
Actualizat: 16/07/2020, 00:50

Site-ul de statistică și cercetare „Our world in data” (Lumea noastră, în cifre) oferă o imagine de ansamblu, cu ajutorul unui grafic mobil, a ceea ce a însemnat până acum pandemia de coronavirus.

În timp ce țările oferă o perspectivă aprofundată, graficul prezentat mai jos oferă o perspectivă globală și comparativă. Traiectoriile numărului de decese arată clar cât și cum au fost afectate diferite țări, de la începutul pandemiei până acum.

Panta abruptă arată cât de rapid a crescut numărul de decese într-un anumit moment al focarului. Totodată, se poate observa câte persoane confirmate cu coronavirus au murit din această cauză în fiecare țară.

Printre țările cu cel mai mare număr de decese se numără unele dintre cele mai populate țări din lume, precum SUA, Brazilia și Mexic, scrie ourworldindata.org.

Trei moduri diferite în care pandemia a afectat țările

  1. Unele țări nu au reușit să stăpânească pandemia. Numărul morților continuă să crească rapid și acum, în fiecare săptămână.
  2. Unele țări au avut focare mari, dar apoi au „îndoit curba” și au redus din nou numărul de decese. Italia, Germania și multe țări europene au urmat această traiectorie.
  3. Unii au reușit să prevină cu totul un focar mare. În grafic sunt prezentate Coreea de Sud și Norvegia. Aceste țări au avut focare mari, dar au putut apoi să reducă foarte repede numărul de decese la un nivel scăzut.

În timp ce unele comentarii despre pandemie au premisa că toate țările nu au reușit să răspundă bine la pandemie,  iese în evidență exact opusul.

Chiar și în această etapă timpurie a pandemiei vedem diferențe foarte mari între țări – așa cum arată graficul de mai sus.

În timp ce unii încă au focare teribile, alții au reușit să combată focare foarte mari sau chiar au prevenit în totalitate focare importante. Așadar, este posibil să se răspundă cu succes la această pandemie.

Dincolo de boală și decese, impactul indirect al pandemiei

Pandemia COVID-19 ar putea fi unul dintre cele mai importante evenimente din viața noastră. Și asta din cauza faptului că impactul direct și indirect al COVID-19 este extraordinar de mare.

Odată ce o țară se confruntă cu un focar puternic al bolii, aceasta nu poate răspunde decât cu una dintre cele două alternative proaste: lăsarea necontrolată a pandemiei ar însemna că o parte foarte mare din populație s-ar îmbolnăvi și mulți ar muri.

Dar alternativa la această soluție, măsurile de restricție care practic închid viața publică, duc la suferințe și mai mari: acestea includ un șomaj în creștere, venituri mai mici (și, prin urmare, creșterea gradului de sărăcie) și, probabil, și o mai mare mortalitate din alte cauze.

Pentru a monitoriza în mod corespunzător impactul pandemiei, am avea nevoie de soluții rapide care, din păcate, nu sunt disponibile: numărul total de decese cauzate de COVID-19 și măsurile care surprind numeroasele moduri în care pandemia are impact indirect asupra vieții noastre.

Scopul cercetătorilor este de a lucra pentru aceste măsuri ideale. Între timp, trebuie să gestionăm situația din prezent: numărul de decese confirmate din cauza COVID-19, excesul de mortalitate și rezultatele timpurii ale cercetărilor în curs de dezvoltare asupra impactului indirect al pandemiei.

Pentru a pune capăt pandemiei Coronavirus, avem un obiectiv clar și simplu: cazurile trebuie să ajungă la zero peste tot.

Virusurile nu respectă granițele – chiar și pandemia de gripă spaniolă din 1918 a ajuns pe insule îndepărtate în câteva luni și asta cu mult timp înaintea călătoriilor aeriene globale.

Prin urmare, întreaga lume trebuie să facă progrese împotriva virusului dacă dorim să prevenim o situație în care țările să fie izolte de restul lumii, fie să sufere focare recurente de COVID-19.

Doar dacă încheiem pandemia peste tot, pandemia se poate termina oriunde.

Eradicarea bolilor infecțioase este posibilă, dar COVID-19 nu va fi eradicat în curând

Cel mai bun viitor posibil ar fi unul în care umanitatea va eradica virusul SARSCoV-2 în întregime, spun statisticienii citați de site-ul de statistică și cercetare „Our World Data”.

„Cu toate acestea, întrucât în ​​prezent ne lipsește un tratament farmaceutic împotriva COVID-19, este clar că eradicarea este, în cel mai bun caz, o posibilitate de speranță mult peste orizontul nostru actual”, completează cercetătorii.

Combaterea pandemiei: Ce poate face fiecare dintre noi pentru a diminua răspândirea coronavirusului

Unele măsuri de luptă împotriva pandemiei sunt dincolo de ceea ce poate face un om de rând. Dezvoltarea unui vaccin, cercetare și dezvoltare în studiile farmaceutice, construirea infrastructurii pentru a permite testarea la scară largă și răspunsurile politice coordonate necesită colaborare la scară largă și sunt eforturi la nivelul întregii societăți.

Totuși, la fel ca în cazul tuturor problemelor mari, există multe modalități de a progresa și unele dintre cele mai importante măsuri sunt cele pe care le putem aplica noi toți, spun cercetătorii de la portalul de statistică și cercetare „Our World in Data”.

Principalele mijloace de protejare

„Pentru a nu vă infecta, trebuie să faceți tot ce vă stă în putință pentru a împiedica virusul să intre în corpul dumneavoastră prin gură, nas sau ochi. Pentru a nu-i infecta pe ceilalți, obiectivul este să împiedicați virusul să călătorească din corpul dumneavoastră către gură, nas sau ochii altcuiva”, spun cercetătorii.

Ce puteți face, în acest sens? Cele trei măsuri principale: Spălați-vă pe mâini, purtați o mască, păstrați distanțarea fizică!
Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este INTERZIS pentru proprietarii de apartamente. Anunț pentru cei care nu stau la adresa din...
Un aliment consumat de mulți români, o mare înșelătorie. Nu ajută, ba chiar favorizează cancerul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 100 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare afectată de inundații