DECIZII. Care e noua definiție a stării de alertă? Precizările ministrului Marcel Vela

DECIZII. Care e noua definiție a stării de alertă? Precizările ministrului Marcel Vela
Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, încadrat de secretarii de stat în MAI Bogdan Despescu și Raed Arafat, în ședința de Guvern de joi, 14 mai / Sursa: Facebook – Guvernul României
Publicat: 14/05/2020, 18:45
Actualizat: 06/04/2021, 23:46

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a detaliat joi seara modificările aduse actelor normative care vizează regimul stării de alertă, adoptate de Guvern în ședința de joi. Documentul redefinește starea de alertă, regleazp mecanismul de declarare, prelungire sau încetare a măsurii și clarifică responsabilitățile instituțiilor responsabile în managementul situațiilor de urgență. Prin actul normativ, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) primește nu numai un nou nume, ci și un nou președinte, în persoana premierului României.

Ministrul Marcel Vela a prezentat joi, după ședință de Guvern de la Palatul Victoria, Ordonanța de Urgență a Guvernului pentru  modificarea și completarea unor acte normative cu incidență în domeniu managementului situațiilor de urgență și al protecției civile.

„Urgența adoptării acestui proiect ține cont de faptul că în 15 mai încetează efectele decretului prezidențial nr. 240/2020 de prelungirea a stării de urgență pe teritoriul național. În acest context, obiectivul pentru care acesta a fost instituit, de refacere a stării de normalitate provizorie, trebuie urmărit în continuare, dat fiind că pericolul de răspândire a noului coronavirus există în continuare”, a declarat Marcel Vela, la Palatul Victoria, la briefing-ul de presă.

Ce înseamnă starea de alertă

„Astfel, prin proiect propunem modificarea unor acte normative cu incidență în managementul situațiilor de urgență și protecției civile, precum OUG 21/2004, respectiv OUG 1/2014”, a spus minsitrul.

Marcel Vela a prezentat modificările din OUG privind definirea strării de alertă:

„Definirea stării de alertă: răspunsul la o situație de urgență de amploare și intensitate deosebite, determinate de unul sau mai multe tipuri de risc constând într-un ansamblu de măsuri cu caracter temporar, proporționale cu nivelul de gravitate manifestat sau prognozat al acesteia necesare pentru prevenirea și înlăturarea amenințărilor iminente la adresa vieții, sănătății persoanelor, mediului înconjurător, valorilor materiale și culturale importante ori a proprietății”, a detaliat Marcel Vela.

„În plus, prin această OUG se reglează mecanismul de declarare, prelungire și încetare a stării de alertă la nivel local, județean sau național, prin hotărâri ale comitetelor pentru situații de urgență, fiind stabilite și criteriile care trebuie analizate pentru fundamentarea unor astfel de decizii, precum: amploarea, densitatea și infrastructura existentă în zonă”, a precizat minsitrul.

Potrivit lui Marcel Vela, sunt aduse și clarificării privind conținutul hotărârilor comitetelor pentru situații de urgență, care trebuie să cuprindă inclusiv măsuri pentru creșterea capacității de răspuns, asigurarea rezilienței comunităților și diminuarea impactului tipurilor de risc, condițiile concrete de aplicare a acestor hotărâri și destinatarii mpsurilor.

„Comitetul Național va funcționa sub conducerea nemijlocită a primului ministru, în calitate de președinte, și va avea 3 vicepreședinți, în persoana minsitrulul Afacerilor Interne, ministrului Lucrărilor Publice – având în vedere că la nivel județean și președinții consiliilor județene fac parte din consiliile județene pentru situații de urgență, ca vicepreședinți – și secretarul de stat șef al Departamentului pentru Situații de Urgență”, a afirmat Marcel Vela.

Au fost incluși și alți membri, precum inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență sau directorul general al Direcției Generale de Management Operațional din cadrul MAI.

„În baza acestei noi OUG, în acestă seară se va convoca prima ședință în noua formulă și noua denumire: Comitetul Național pentru Situații de Urgență”, a anunțat ministrul Afacerilor Interne, în cadrul briefing-ului de presă de la Palatul Victoria.

„Hotărârile prin care se declară, se prelungește sau încetează starea de alertă, precum și cele prin care se stabilește aplicarea unor măsuri pe durata stării de alertă, la nivel național sau pe teritoriul mai multor județe, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar cele prin care se declară, se prelungește sau încetează starea de alertă, precum și cele prin care se stabilește aplicarea unor măsuri pe durata stării de alertă, la nivel județean sau al municipiului București, se publică în Monitorul Oficial al autorității administrativ-teritoriale respective și intră în vigoare la data publicării”, se arată în comunicatul de presă transmis ulterior de reprezentanții MAI.

Cum s-a ajuns la această soluție legislativă

Premierul Ludovic Orban a declarat joi, înaintea ședinței de Guvern, că azi se încheie starea de urgență. „Astăzi se încheie starea de urgență. Azi, Comitetul Național pentru Situații de Urgență va declara starea de alertă. Tot azi, Comitetul va institui toate măsurile necesare pentru a apăra viața și sănătatea românilor. Vor fi măsuri obligatorii și vor fi stabilite în baza Ordonanței 21 care reglementează starea de alertă”, a declarat Ludovic Orban.

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri proiectul de lege, trimis de Guvern luni, privind măsurile prevăzute în timpul stării de alertă, cu mai multe modificări.

Proiectul a fost adoptat de Guvern și în Parlament luni. Premierul Ludovic Orban a precizat că Executivul a ales varianta elaborării unui proiect de lege pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, în urma deciziei CCR care a declarat neconstituțională per ansamblu Ordonanţa de Urgenţă 34/2020.

După votul din Camera Deputaților, care era for decizional în acest caz, vineri, documentul ar trebui promulgat și de președintele Klaus Iohannis.

Din legea adoptată miercuri seară a fost scos amendamentul propus de PNL care prevedea intrarea imediat în vigoare a legii. Potrivit Constituţiei, orice act normativ intră în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial sau ulterior.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Apple ar urma să lanseze noi iPad-uri, după un an de pauză
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Scandinavia s-ar fi „născut” din Groenlanda, indică un nou studiu geologic