Dezvăluirile unui medic: Cum a fost posibilă obținerea vaccinului anti-COVID într-un timp record

Dezvăluirile unui medic: Cum a fost posibilă obținerea vaccinului anti-COVID într-un timp record
Teoria conspiraţiei, desfiinţată. Un inginer le explică românilor de ce nu se pot implanta cipuri odată cu vaccinul anti-COVID Sursă foto: Guvernul României/Foto caracter ilustrativ
Publicat: 28/12/2020, 09:54

Vaccinul împotriva coronavirusului a fost dezvoltat într-un timp record, lucru care unora le-a ridicat semne de întrebare. În comparație cu vaccinurile anterioare, procesul a fost unul foarte rapid și astfel, în mod firesc, oamenii se întreabă cum acesta a fost creat.

Noile tehnologii medicale, investițiile uriașe în cercetare, eforturile oamenilor de știință și poate și puțin noroc au dus la dezvoltarea rapidă a unui vaccin împotriva coronavirusului, explică cercetătorul și profesorul de medicină pediatrică Adam Finn, pentru The Guardian.

1. Lumea era pregătită pentru o pandemie

Cu mult înainte de criza COVID-19, exista un semnal că la un moment dat va izbucni o pandemie, iar autoritățile s-au mobilizat la nivel global, explică cercetătorul. Guverne, agenții internaționale, fundații au început să pregătească resurse. Companiile farmaceutice și instituțiile academice, printre care BioNTech, Moderna și Universitatea Oxford, lucrau deja la noi tehnologii capabile să producă vaccinuri mRNA. Practic, în realizarea vaccinului împotriva COVID-19 s-au folosit tehnologii la care se lucrează de peste 10 ani.

2. China a identificat devreme noua tulpină de coronavirus

O echipă de cercetători din China de la Universitatea Fudan a obținut material genetic de la unul dintre primele cazuri de COVID-19 și a putut identifica rapid noul coronavirus. „Au descoperit secvența genetică din virus foarte rapid și au făcut informația publică. Ăsta a fost semnalul de start pentru producția de vaccin. Faptul că a fost suficient doar codul genetic al virusului și nu o mostră a lui a permis ca producția să înceapă foarte repede”, explică profesorul Adam Finn.

3. Investiții substanțiale

În procesul normal de creare a unui vaccin, resursele sunt, de regulă, limitate, de aceea sunt și alocate treptat. De această dată, din cauza urgenței medicale globale, toate părțile implicate au făcut eforturi mai mari pentru accelerarea acestui proces, din punct de vedere financiar și logistic.

4. Mai puțină birocrație

Protocoalele și aprobările ar fi trebuit să-și aștepte rândul ca să intre în comisii și comitete. De această dată, cercetătorii au lucrat la orice oră și au suplimentat echipele. Totul a fost prioritizat, iar deciziile s-au luat în cel mult 24 de ore. „Toți și-au dublat eforturile pentru a pune pe primul plan aceste studii”, explică Finn.

5. Testele au început imediat

Echipele de medici și de cercetători au putut începe studiile clinice fără întârziere. În Marea Britanie, patru centre au fost pregătite să înceapă testările cu vaccinul dezvoltat de Oxford și Astra Zeneca încă dinainte ca serul să fie gata și, cu ajutorul Institutului Național de Cercetare Medicală, au mai fost identificate alte 14 locații pentru următoarele etape ale studiului, spune medicul.

6. Informațiile au fost colectate și corelate electronic

Online, informația este disponibilă imediat ce este colectată, iar erorile sunt rare și aproape imposibile. „Să scrii pe hârtie e un lucru obișnuit, comun, dar se pot face greșeli și e un proces foarte lent. Când cumperi un bilet de avion, o faci online, iar formularul pe care îl completezi nu-ți permite să faci greșeli sau să omiți detalii importante înainte să achiziționezi biletul. Astfel de caracteristici sunt vitale pentru colectarea datelor”, explică acesta.

7. Vaccinarea voluntarilor

Studiile pe vaccinul anti-COVID au atras foarte mulți voluntari, pentru că mulți oameni și-au dorit să se implice și să ajute. În mod obișnuit, durează săptămâni sau chiar luni până ce clinicile reușesc să strângă suficienți voluntari. De această dată, a fost vorba doar de câteva ore. Fără voluntari, studiile nu ar fi fost posibile.

8 Al doilea val de infectare a adus rezultate rapide

În multe țări, scăderea ratei de infectare pe timpul verii a fost o veste bună, însă asta a făcut testele pe vaccin mai dificile. Pentru a ști dacă vaccinul funcționează, trebuie să ai cazuri de COVID-19. Al doilea val de infectare cu noul coronavirus a fost o provocare uriașă pentru sistemul de sănătate, dar a făcut posibilă aflarea mai rapidă a rezultatelor testelor, atrage atenția Finn.

9. Primele variante ale vaccinurilor s-au dovedit eficiente

Chiar și un vaccin care previne doar o mică parte din cazuri ar putea fi util în contextul unei pandemii: „Faptul că primele doze de vaccin au avut efecte pozitive a creat siguranța că serul este eficient”, spune cercetătorul, explicând procesul studiilor clinice și al testelor.

10. S-a început producția înainte de autorizare

Rezultatele studiilor și toate informațiile despre vaccin sunt adunate la un loc și prezentate instituțiilor care se ocupă de autorizare. Acestea încep apoi analiza informațiilor, iar ambele procese sunt de lungă durată. De această dată, instituțiile au evaluat toate informațiile încă din timpul studiilor clinice și al testării vaccinului, pe măsură ce acestea apăreau. Când au apărut și rezultatele finale, doar acestea mai rămăseseră de analizat. Întregul proces a durat câteva luni, dar ultimii pași au durat doar câteva zile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Exclusiv: Valentina Borcea și Cristian Boureanu, împreună în instanță. Cine i-a dat în judecată pe...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete