EXCLUSIV. Numărul militarilor dislocați în Mali confirmați cu COVID-19 este în creștere. MApN: Nu se pune problema repatrierii

EXCLUSIV. Numărul militarilor dislocați în Mali confirmați cu COVID-19 este în creștere. MApN: Nu se pune problema repatrierii
Militarii detașamentului Carpathian Pumas, rotația a doua, au aterizat joi în Mali, făcând o trecere de la 15 la 45 de grade Celsius / Sursa: Facebook - MApN
Publicat: 21/04/2020, 19:39
Actualizat: 21/04/2020, 19:42

Nouă militari dislocați în Mali sunt confirmați pozitiv cu noul coronavirus, conform informării misiunii EU din această țară, misiune al cărei sediu se află în carantină. În acest teatru de operații sunt prezente și efective ale Armatei Române, care participă la o misiune sub egida ONU și care, potrivit unui răspuns al MApN pentru Gândul.ro, nu au fost afectate de răspândirea COVID-19.

Aproximativ 120 de militari români, membri ai detașamentului Carpathians Puma, au aterizat, joia trecută, după un zbor de peste 4.000 de kilometri, în Mali pentru a asigura a doua rotație în cadrul Misiunii Multidimensionale Integrate ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA).

„Continentul african i-a întâmpinat cu căldură, la propriu și la figurat, iar acomodarea lor în teatru se va face treptat, în tabăra militară care le va fi casă timp de câteva luni: în contextul neprevăzut al pandemiei cauzate de noul coronavirus, preluarea atribuțiilor de la colegii din prima rotație se desfășoară cu respectarea măsurilor ONU de izolare și distanțare socială”, anunța, luni, Ministerul Apărării Naționale, pe pagina de Facebook.

Sosirea militarilor români care asigură cea de-a doua rotație venea în cotextul în care colegii din misiunea UE din Mali fuseseră deja afectați de noul coronavirus. Șapte cazuri fuseseră confirmate cu COVID-19 printre militarii din cadrul misiunii EUTM, mulți contacți direcți erau în izolare, iar la o zi după sosirea lor, încă două persoane au fost diagnisticate pozitiv, bilanțul ajungând astfel la nouă.

Sediul central al misiunii UE, din Bamako, a fost închis imediat ce au părut primele simptome similare noului coronavirus, iar instrucțiile fuseseră suspendate cu o săptămână înainte. „Toate cazurile confirmate sunt în carantină în sediul central al misiunii, sub supraveghere medicală și cei cu care au intrat în contact sunt în izolare, în așteptarea repatrierii spre țările de origine, pentru care pregătirile sunt în derulare”, se arăta în comunicatul din săptămâna anterioară.

Potrivit informațiilor de pe site-ul MApN, în misiunea internațională din Mali, la 30 ianuarie 2020, pe lângă cei 120 de militari din detașamentul elicoptere implicați în misiunea ONU, mai erau detașați 6 la misiunea ONU de Observare și Monitorizare – MINUSMA, și 1 la misiunea UE de Instruire și consiliere – EUTM, aflată în carantină.

„Detașamentul de Elicoptere de Transport IAR 330L-RM dislocabil din Mali nu a înregistrat cazuri de infectare cu noul coronavirus și nici nu a fost implicat în salvarea/transportarea militarilor de alte naționalități infectați cu COVID-19”, a transmis, marți, Ministerul Apărării Naționale, la solicitarea Gândul.ro.

„În consecință, la această dată nu se pune problema repatrierii unor membri ai detașamentului din cauza pandemiei de coronavirus”, a comunicat Ministerul Apărării Naționale.

Înainte de a decola spre Mali, militarii care asigură cea de-a doua rotație a misiunii ONU a Detașamentului „Carpathian Pumas” au stat în  izolare instituționalizată. „În contextul respectării măsurilor impuse pentru limitarea răspândirii COVID-19 și pentru a preveni posibila contaminare a militarilor din cadrul detașamentului, aceștia au desfășurat pregătirea pentru misiune, în perioada martie-aprilie, în Baza Aeriană de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic din Boboc, cu respectarea măsurilor de izolare instituționalizată. Astfel, înainte de plecarea în misiune, întreg personalul detașamentului a executat o perioadă de izolare de 14 zile, fiind testat atât la începerea, cât și la finalizarea perioadei de izolare. La final, militarii au fost transportați pe calea aerului, din Baza Aeriană Boboc, direct în Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni, de unde s-au îmbarcat spre Mali”, a precizat MApN.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Băncile din România sunt obligate. Anunț pentru toți românii care au credite la bancă
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Anișoara Dabija, dezvăluiri cu ochii în lacrimi despre relația maestrului Nicolae Botgros cu fiica lui:...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum s-a transformat prietenia dintre I.G. Duca și Constantin Stere într-o relație dușmănoasă?