ROTAȚIE. 120 de militari au stat în izolare înainte de pleca în Mali. Sediul misiunii UE în acest stat este în carantină

ROTAȚIE. 120 de militari au stat în izolare înainte de pleca în Mali. Sediul misiunii UE în acest stat este în carantină
Militarii care au asigurat cea de-a doua rotație a misiunii Detașamentului „Carpathian Pumas” au plecat spre Mali în aprilie/ Sursa: MApN - foto Bogdan Pantilimon
Publicat: 16/04/2020, 16:18
Actualizat: 16/04/2020, 16:18

Militarii care asigură cea de-a doua rotație a misiunii ONU a Detașamentului „Carpathian Pumas” au plecat spre Mali, dar înainte de decolare, au stat în izolare instituționalizată, pentru a reduce la zero riscul contaminării colegilor lor. În Mali, sediul misiunii UE este în carantină. Aici au fost confirmate șapte cazuri de infecție cu noul coronavirus.

Militarii care asigură cea de-a doua rotație a Detașamentul „Carpathian Pumas” au decolat joi, spre Mali, în vederea participării la Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA), a transmis Ministerul Apărării Naționale.

Contingentul, format din aproximativ 120 de persoane, a finalizat etapa de pregătire și a fost evaluat de Comandamentul Forțelor Întrunite, care a certificat îndeplinirea de către detașament a standardelor ONU pentru participarea la misiune.

„În contextul respectării măsurilor impuse pentru limitarea răspândirii COVID-19 și pentru a preveni posibila contaminare a militarilor din cadrul detașamentului, aceștia au desfășurat pregătirea pentru misiune, în perioada martie-aprilie, în Baza Aeriană de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic din Boboc, cu respectarea măsurilor de izolare instituționalizată. Astfel, înainte de plecarea în misiune, întreg personalul detașamentului a executat o perioadă de izolare de 14 zile, fiind testat atât la începerea, cât și la finalizarea perioadei de izolare. La final, militarii au fost transportați pe calea aerului, din Baza Aeriană Boboc, direct în Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni, de unde s-au îmbarcat spre Mali”, a precizat MApN.

Primul detașament român participant la această misiune, care a început la mijlocul lunii octombrie 2019, este compus din aproximativ 120 de persoane (piloți, personal tehnic și medical) și patru elicoptere IAR-330 Puma L-RM.

România sprijină ONU în asistarea Guvernului Republicii Mali pentru continuarea punerii în aplicare a Acordului de Pace, protecția civililor și împiedicarea reîntoarcerii elementelor armate ostile ale Acordului de Pace în zonele populate. Detașamentul românesc va efectua misiuni de evacuare medicală MEDEVAC/CASEVAC, transport trupe și materiale, misiuni de transport pasageri, patrulare aeriană și misiuni de observare.

Sediul misiunii UE în Mali, în carantină

Potrivit informațiilor de pe site-ul MApN, în misiunea internațională din MALI erau, la 30 ianuarie 2020, pe lângă cei 120 de militari din detașamentul elicoptere implicați în misiunea ONU, mai sunt detașați 6 la misiunea ONU de Observare și Monitorizare – MINUSMA, și 1 la misiunea UE de Instruire și consiliere – EUTM, cea din urmă fiind în carantină.

Reprezentanții EUTM Mali au anunțat, luni, că au fost confirmate două noi cazuri de infecție cu noul coronavirus, care fuseseră în izolare după ce au fost contacți direcți ai primului caz de infecție, confirmat în 8 aprilie. Astfel, numărul participanților la misiunea EUTM confirmați cu noul coronavirus ajunsese la șapte, conform comunicatului de presă al misiunii.

Sediul central al misiunii, din Bamako, a fost inchis imediat ce au părut primele simptome similare noului coronavirus, iar instrucțiile fuseseră suspendate cu o săptămână înainte.

„Toate cazurile confirmate sunt în carantină în sediul central al misiunii, sub supraveghere medicală și cei cu care au intrat în contact sunt în izolare, în așteptarea repatrierii spre țările de origine, pentru care pregătirile sunt în derulare”, se arată în comunicat.

Pentru moment, MApN nu a precizat, la solicitarea Gândul.ro, dacă sunt suspecți sau cazuri confirmate cu noul coronavirus printre românii din aceste misiuni.

Unul dintre militarii care au fost confirmați cu noul coronavirus, un spaniol, a fost repatriat miercuri, după cum a scris El Pais. În același avion medical au mai fost opt alți militari care fuseseră în izolare.

Spania a început săptămâna aceasta retragerea înainte de termen din Mali a mai mult de 100 de soldați, majoritatea membri ai legiunii, din moment ce pandemia a paralizat activitățile de instruire a armatei maliene. Din același motiv, Spania a repatriat între 150 – 200 de militari din Irak și alți 30 din Afganistan.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului