Un europarlamentar critică AstraZeneca după problemele privind livrările de vaccin: „Îi tratează pe europeni ca pe cetățeni de rangul doi”

Un europarlamentar critică AstraZeneca după problemele privind livrările de vaccin: „Îi tratează pe europeni ca pe cetățeni de rangul doi”
Un europarlamentar critică AstraZeneca după problemele privind livrările de vaccin: „Îi tratează pe europeni ca pe cetățeni de rangul doi”. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 06/02/2021, 09:03

Compania farmaceutică AstraZeneca este criticată din ce în ce mai dur la nivel european după ce a anunțat recent că nu va putea să își onoreze contractul semnat cu Comisia Europeană privind livrările de vaccinuri împotriva COVID-19.

Cele mai recente critici la adresa gigantului pharma au fost lansate vineri de către europarlamentarul german Peter Liese, după cum informează Euractiv.

Acesta a criticat AstraZeneca pentru că nu ar fi oferit informații suficiente la timp și a acuzat compania că ar trata cetățenii europeni ca și cum aceștia ar fi „cetățeni de rangul doi”.

Liese: Este corect ca vaccinurile să ajungă în Marea Britanie, iar noi să suferim?

În cadrul unei conferințe de presă susținută vineri, 5 februarie, europarlamentarul, care este și membru al Comisiei pentru Mediu și Sănătate Publică din Parlamentul European, a declarat că modul în care compania a gestionat situația în ultimele câteva săptămâni lasă mult de dorit.

„Această companie nu îi tratează pe cetățenii Uniunii Europene în mod corect. Tratează 440 de milioane de cetățeni ca și cum aceștia ar fi cetățeni de rangul doi. Toată lumea suferă atunci când sunt probleme la o fabrică, este corect acest lucru? Este etic? Este acceptabil faptul că vaccinul BioNTech-Pfizer ajunge în Regatul Unit deja de două luni, iar atunci când apare o problemă doar cei 440 de milioane de cetățeni europeni suferă?” a declarat Liese.

Totodată, europarlamentarul, medic de profesie, a declarat că Executivul european a clarificat „mult mai bine” situația referitoare la aprovizionarea cu vaccinuri.

Liese a adăugat că a solicitat companiei de mai multe ori informații cu privire la problemele apărute în procesul de producție, dar că AstraZeneca i-ar fi oferit tot felul de explicații, niciuna dintre ele mulțumitoare, situație pe care a descris-o ca fiind „inacceptabilă”.

Neînțelegeri între Comisia Europeană și AstraZeneca

Comentariile oficialului vin după câteva săptămâni de neînțelegeri între Comisia Europeană și AstraZeneca, în contextul în care compania farmaceutică a anunțat că nu va reuși să livreze dozele de vaccin convenite cu statele europene până în martie, ca urmare a unor probleme la fabrica sa din Belgia.

După ce a devenit ținta criticilor, compania s-a angajat să își crească cu 30% livrările de vaccinuri către Uniunea Europeană.

După ce AstraZeneca a fost acuzată că ar livra către Regatul Unit o parte importantă din vaccinurile produse în Belgia, Comisia Europeană a decis să adopte un mecanism prin care să monitorizeze exporturile de vaccinuri produse în Blocul comunitar.

În acest context, Peter Liese a declarat că situația din ultimele săptămâni justifică adoptarea unui asemenea mecanism.

„Nu vrem să facem nimănui viața grea, dar vrem vaccinuri pentru europeni. Nu este posibil ca aceia care sunt deschiși și cooperanți să aibă probleme, în timp ce alții să își vaccineze cetățenii”, a spus Liese.

El a adăugat că AstraZeneca va trebui „să continue să facă eforturi pentru ca reputația sa la nivel european și mondial să nu aibă și mai mult de suferit”.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Maria, o gimnastă de doar 17 ani s-a stins din viață subit: ”Boala a răpus-o...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Test de cultură generală. De ce pisicile dorm atât de mult?