GÂNDUL LIVE. Doru Dima, consilier în carieră: Ne convine să venim cu certificat COVID-19 la fiecare trei zile sau să facem vaccinul?

Publicat: 12/01/2021, 13:01
Actualizat: 12/01/2021, 14:01

Doru Dima, consilier în carieră și dezvoltare în resurse umane, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre fenomenul telemuncii în România și eventualitatea în care angajatorii ar putea primi angajații la muncă doar pe baza unui certificat negativ COVID-19 / vaccin anticoronavirus.

„Avem și noi niște beneficii pentru că am intrat mai târziu în UE. Am adus beneficiile cele mai mari. Foarte multe servicii din zona administrativă în România s-au relocat, putem să lucrăm de acasă, la computer.

Pe de altă parte, referitor la faptul că angajatorii nu o să te primească la muncă dacă nu îți faci vaccinul anti-COVID-19, bineînțeles că este un abuz.

Certificat COVID-19 vs. vaccin

Ne convine să venim cu certificat negativ COVID-19 la fiecare 72 de ore în firmă sau să facem vaccinul anticoronavirus? Un angajator nu poate să îi interzică unui angajat să vină la muncă, dar îl poate transforma în telemuncă.

Interzicerea dreptului de a munci poate să ducă către procese foarte multe ale angajaților împotriva angajatorilor.

Sunt anumiți angajați care ar avea posibilitatea să stea în telemuncă, dar ar putea să aibă mai multe joburi. Munca va fi o oportunitate pentru ei. Dar când angajatorul îți spune că munca de acasă e un bonus, e destul de periculos. E o aiureală totală, din punct de vedere al telemuncii, nu este foarte bine procedurată.

Angajatorul ar trebui să-ți asigure costul internetului. Este greu de făcut cu curentul… Va fi foarte dificil. Eventual să fie o sumă compensatorie. Ar putea să fie partajat, să spunem așa, de către companie alături de angajat. Companiile și-au dat seama că pot lucra de acasă. Anul 2021 îl văd un an al digitalizării.

„Telemunca trebuie foarte bine gândită”

Nu va mai fi nevoie să aducem angajații la muncă decât în anumite momente când trebuie să colaboreze, să fie în același timp, în același loc. Nu e același lucru virtual. Vă dau un exemplu: companiile care se ocupă de fonduri europene. Multe alte companii. Nu ai cum să îl trimiți pe om în telemuncă. Dar telemunca trebuie foarte bine gândită, astfel încât angajatul să lucreze în 8 ore pentru mai multe organizații. Atunci va fi un bonus. Astăzi angajatorul zice: te las 8 ore, dar ești conectat cu mine, în telemuncă.

Asta vine și din incapacitate unor companii de a măsura performanța angajaților. Rezultatul se vede în ceea ce se întâmplă în organizație. Dacă nu putem verifica performanța angajaților… Multe organizații nu s-au pregătit, cum să schimbe ceea ce se numește performance management.

Vai de mama noastră în privința carierelor. Trag un semnal de alarmă, ar fi cazul într-o zi Ministerul Educației să considere consilierea în carieră obiectiv național. Mulți oameni își aleg un drum în viață și apoi constată că nu mai pot să continue.

„După șase ani, acel om mi-a zis că a făcut acea meserie degeaba”

Am discutat cu cineva care mi-a zis că după 6 ani și-a dat seama că face o meserie degeaba, că nu și-a dorit-o.

Managerii să se uite în organizație ca să vadă care activități sunt repetitive. Să le automatizeze. Să implementeze un proces de management al performanței continuu. Să nu mai fi evaluat doar o dată pe an, ci să îți ofer ajutor întotdeauna. Aș pune în al treilea rând, ca manager, pe bunăstare, trebuie să ne gândim cum să ne salvăm viața, familia. S-ar putea să le fie mult mai bine lor și angajaților. Să le ofere timpul necesar să se bucure și de viață, pentru că altfel o să îi pierdem.”, a declarat Doru Dima la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun