GÂNDUL LIVE. Medicul Adrian Marinescu: „Nu am avut nicio reacție adversă după vaccin” / „Luminița de la capătul tunelului nu vine peste noapte, ci doar la un procent de vaccinare de 70% din populație”

Publicat: 28/12/2020, 12:52
Actualizat: 28/12/2020, 13:27

Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Matei Balș din Capitală, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre vaccinul anti-COVID și cum ar trebui să se raporteze românii la acesta. Specialistul afirmă că s-a vaccinat și nu a avut nicio reacție adversă.

„Nu am nimic, nu am avut reacții adverse, asistenta a avut mână de aur, dar nici nu au existat probleme, totul este în regulă.

Cred că în Europa a fost un mesaj mai mult decât satisfăcător. Nu ne-am fi așteptat ca ceva să meargă atât de bine. Totul a fost ok. Legat de comunicare, categoric mereu putem să îmbunătățim.

Imaginea contează foarte mult. Probabil că atunci când va fi rapelul la 21 de zile, ar fi mai bine să vedem mult mai transparent. Toți cei implicați…

Putem îmbunătăți, mai ales că suntem la început. De abia a doua zi de vaccinare.

E clar că tot ce înseamnă date științifice sunt importante. Sursele să fie credibile. Când mă gândesc la vaccinare, oricine, trebuie pus în balanță. Ce înseamnă dacă totuși am un risc de a face o formă medie sau severă de Covid și ce înseamnă un vaccin care e aproape 100% sigur. Dar nici celelalte vaccinuri nu au toate datele… Din toate datele nu rezultă că ar fi probleme în plus.

Un milion de oameni s-au vaccinat deja

Cred că și puterea exemplului. În lume avem peste un milion de oameni care s-au vaccinat. Vom avea clar o încurajare în plus.

Acest vaccin e important să-l facem într-un interval scurt de timp. Luminița de la capătul tunelului vine, dar nu peste noapte. Vine doar la un procent de vaccinare de 60-70% din populație.

Trebuie făcut în timpul prognozat.

La fel și la alte vaccinuri. Singura contraindicație este dacă am infecția acută, activă Covid. Când e cineva asimptomatic, trecut prin boală, acea persoană poate să se vaccineze fără nicio problemă. De ce să mă vaccinez dacă am anticorpi? Neavând o garanție că acei anticorpi sunt suficienți, e mult mai bine să vin cu un aport în plus de anticorpi prin vaccinare. Dimpotrivă, voi fi cu o dublă protecție.

Nu e o contraindicație absolută, legat de bolile autoimune. E aceeași discuție la toate vaccinurile. Doar dacă e o boală autoimună într-o formă severă, doar atunci intră în discuție contraindicație. Altfel aceste persoane se pot vaccina.

Când există contrandicații?

Dovada de șoc anafilactic sau situația în care o persoană are o imunitate deficitară ex: pacienții oncologici… Ceilalți pot să se vaccineze, în funcție de ce vorbesc cu medicul curant.

Să facem o diferență clară între infectare și îmbolnăvire. Vaccinul își dorește să împiedice îmbolnăvirea, nu infectarea. Când nu ne vom îmbolnăvi vom fi asimptomatici sau vom face forme ușoare.

Când vorbim de răceala banală ne facem probleme legate de răceală, în condițiile în care toți avem acest episod? Nu, pentru că nu ne periclitează viața. Asta ne dorim de la vaccin, să nu ne îmbolnăvim.

Să facem diferența între infectare și îmbolnăvire. Pătrunderea mecanică în căile respiratorii poate fi oprită doar prin mască și distanțare.

Toată lumea trebuie să facă vaccinul

Toată lumea trebuie să facă vaccinul. Excepție cei cu alergii. Cu istoric dovedit. E vorba doar de cei cu dovezi foarte clară. Cum ar fi șocul anafilactic.

Eu m-aș gândi la această etapă. Până când să ne gândim dacă această vaccinare se face la nivel anual sau sezonier, trebuie să ne concentrăm pe momentul actual.

Ușor-ușor și circulația acestui virus va scădea în intensitate.

Cel care lucrează în sistem realizează că vaccinarea este soluția dovedită în pandemie. Există măsuri de moment, care nu sunt o soluție durabilă – aceste măsuri. Dar vaccinarea împiedică îmbolnăvirea. Acea teamă se va transforma într-o situație confortabilă. Probabilitatea va fi foarte mare să fac o formă ușoară sau asimptomatică de Covid”, a declarat Adrian Marinescu la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Scandinavia s-ar fi „născut” din Groenlanda, indică un nou studiu geologic