Gheorghiţă: Dacă se menţine ritmul actual, la finalul anului putem depăşi o acoperire vaccinală de peste 70%

Gheorghiţă: Dacă se menţine ritmul actual, la finalul anului putem depăşi o acoperire vaccinală de peste 70%
Publicat: 26/10/2021, 15:15
Actualizat: 26/10/2021, 15:47

Valeriu Gheorghiţă,  coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, spune că dacă se menține ritmul actual de vaccinare, la finalul acestui an am putea să despășim o rată de acoperire vaccinală de peste 70%. În acest moment, rata de vaccinare este de 33%, la copii şi adulţi.

În acest moment, în țară sunt 706 centre de vaccinare active.

Bucureștiul are o rată de vaccinare de aproape 60%, iar judeţul Cluj: 52,3%. 11% din judeţe au o rată de acoperire vaccinală între 40 şi 50%, iar 65% din judeţe au rata între 30 şi 40%. Cea mai mică rată de vaccinare este de aproximativ 24% în judeţul Suceava.

În ţară, rata de acoperire vaccinală la populaţia adultă de peste 18 ani este de aproape 41%.

„La nivel națonal, rata de acoperire vaccinală este de aproape 33%, adică persoane vaccinate cu cel puțin o doză. Uitându-ne la grupele de vârstă, cea mai crescută rată de acoperire vaccinală este la grupa de vârstă între 50 -59 de ani (apropape 47%), urmată de grupa de vârstă 60 – 69 de ani (45,4%), apoi 40 – 49 de ani (peste 42%), 70 – 79 de ani (peste 41%), 30-39 de ani (aproape 40%), peste 80 de ani (22%), 12-15 ani (aproape 10%), 16-19 ani (aproape 28%).

Aş dori mai mult ca în perioada următoare persoanele de peste 60 de ani, vulnerabile, să se prezinte la vaccinare, pentru că vârsta este un factor de risc asociat cu mortalitatea”, declară Valeriu Gheorghiţă.

Acesta spune că, dacă ritmul de vaccinare actuale se menţine, până la finalul acestui an putem depăşi o rată de acoperire vaccinală de peste 70% din populaţia de peste 12 ani: „Până la finalul acestui an am putea avea peste 11,8 milioane de persoane vaccinate cu cel puţin o doză. Acum avem aproximativ 6,5 milioane de persoane”.

Valeriu Gheorghiţă, despre modul în care va evolua epidemia în perioada următoare

Întrebat cum estimează că va evolua epidemia în perioada următoare, medicul a răspuns că a văzut foarte multe discuţii despre momentul în care se va ajunge în faza de platou.

„Ne uităm la celelalte ţări care deja trec prin valul 4, dar au o rată mare de acoperire vaccinală. Se observă că acest val 4 nu seamănă cu valurile anterioare, pentru că varianta Delta este de cel puţin 2 ori mai contagioasă faţă de varianta iniţială. Înseamnă că are această capacitate de a genera în continuu noi cazurim sute şi mii de cazuri care evident provin din rândul persoanelor care nu sunt sub nicio formă protejate pentru că nu au fost vaccinate, pentru că nu au trecut prin boală”, spune medicul.

De asemenea, Valeriu Gheorghiţă a făcut referire la Marea Britanie, care are în continuare un număr mare de cazuri noi.

„Beneficiul vaccinării se va regăsi în faptul că, chiar dacă avem un număr mare de cazuri noi, numărul de spitalizări, de cazuri din terapie intensivă şi numărul de decese va fi foarte foarte redus. Din acest punct de vedere putem să spunem că într-adevăr transformăm o boală care astăzi generează câteva sute de decese în fiecare zi într-o banală răceală, o banală viroză respiratorie care nu va mai avea impact pe mortalitate şi pe sistemul sanitar. La acest lucru ne va ajuta foarte mult vaccinarea. De asta spun că este greu de prezis care va fi evoluţia acestui val pentru că varianta Delta se răspândeşte mult mai uşor”, spune Valeriu Gheorghiţă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase