LĂMURIRI. Explicațiile profesorului Rafila despre anunțurile contradictorii ale OMS referitoare la persoanele asimptomatice

LĂMURIRI. Explicațiile profesorului Rafila despre anunțurile contradictorii ale OMS referitoare la persoanele asimptomatice
8 ȘTIRI DE LA ORA 8. Profesorul Rafila, despre DSP-uri: Nu pot să gestioneze situația la timp. Multe sunt conduse de oameni fără studii medicale
Publicat: 10/06/2020, 08:14

Profesorul Rafila a comentat afirmațiile contradictorii lansate de OMS, în ceea ce privește transmiterea coronaviruslui de către asimtomatici. OMS trebuie să se asigure că o afirmație oferită de un reprezentant al Organizației nu reprezintă numai o opinie personală, spune Rafila.

Mai întâi, epidemiologul Maria van Kerkhove a declarat că este rar ca un individ asimptomatic să transmită mai departe virusul. Ziua următoare, OMS a reluat afirmația, spunând că a fost vorba despre o neînțelegere și că  rata pacienților fără simptome capabili să răspândească coronavirusul variază între 16 și 40%. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, spune că Organizația are nevoie de corecturi în ceea ce privește comunicarea.

Cred că este o problemă legată de strategia de comunicare a Organizației, care probabil trebuie regândită. Pentru că, dacă noi avem anumite opinii persoanele, când dăm declarații în numele OMS trebuie să fim sigură că acele opinii nu vin în contradicție cu poziția Organizației”, a spus Alexandru Rafila la DIgi24. 

Profesorul Rafila afirmă că este ceva firesc ca ideile transmise să se schimbe după trei luni de studiu:

Al doilea element – lumea fie uită, fie nu vrea să-l accepte – și care cred că este cel mai important este cunoașterea. Cunoașterea legată de această boală a evoluat foarte mult. Opiniile de acum trei luni sunt cu totul diferite față de cele din acest moment, nu puteau rămâne încremenite în cunoașterea de acum trei luni. Lucrurile astea se întâmplă în fiecare zi”, a adăugat reprezentatul României la OMS.

Rafila: Cum este mai bine, să iei o decizie perfectă târziu sau să iei o decizie imperfectă devreme? Se pare că trebuie să găsești balansul.

Mai mult, Organizația – ce orice entitate de acest gen – face referire la diverse modele și cercetări, care sunt făcute de instituții specializate, pentru că OMS nu este instituție de cercetare. Or, ne-am confruntat cu mai multe probleme. Referințele acestea științifice care au fost făcute pe repede înainte, câteodată, n-au fost concludente. S-a făcut referire la ele, s-a luat o decizie, chiar s-a luat o decizie – vezi chestiunea cu hidroxiclorochina. Mai mult, această opinia a OMS a fost înainte îmbrățișată de Franța și de Italia, care au scos hidroxiclorochina din programul de tratament al pacienților. Ulterior s-a dovedit că studiul care a stat la baza acestei decizii scârțâia din toate încheieturile”, a completat Alexandru Rafila.

Lucrurile astea sunt inerente, noi avem o criză de sănătate publică. Lumea încearcă să ia decizii. Cum este mai bine, să iei o decizie perfectă târziu sau să iei o decizie imperfectă devreme? Se pare că trebuie să găsești balansul. Asistența tehnică pe care o oferă OMS este extrem de solidă și noi am trecut prin foarte crize ca țară bazându-ne pe această asistență tehnică. Foarte multe țări din lume au făcut același lucru”, a subliniat Alexandru Rafila.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Ungurii umilesc România. Pregătesc marea lovitură: Putem scrie istorie
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Cristina Cioran victorie în fața lui Alex Drobrescu. Ce a decis instanța
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu