Liderii lumii, îndemnați să ofere acces la vaccinul COVID-19 milioanelor de refugiați: „Dacă nu acționăm împreună ca o comunitate globală, riscăm să lăsăm în urmă o întreagă generație”

Liderii lumii, îndemnați să ofere acces la vaccinul COVID-19 milioanelor de refugiați: „Dacă nu acționăm împreună ca o comunitate globală, riscăm să lăsăm în urmă o întreagă generație”
Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 01/01/2021, 16:08
Actualizat: 01/01/2021, 16:09

Importanți filantropiști și mai multe ONG-urile le solicită liderilor mondiali să acorde urgent accesul la vaccinul împotriva Covid-19 pentru milioane de refugiați și a altor persoane strămutate din cauza războiului, deoarece pandemia continuă să copleșească unele dintre cele mai vulnerabile comunități ale lumii.

Impactul pandemiei s-a intensificat brusc în Orientul Mijlociu în ultimele săptămâni, pe măsură ce numărul cazurilor de COVID-19 la nivel global a crescut. În plus, această creștere a fost amplificată de sistemele medicale subdezvoltate, care nu pot face față numărului de morți sau al pacienților grav bolnavi, informează The Guardian.

În nordul Siriei și Irakului, unde milioane de oameni rămân strămutați sau în tabere, imaginile vaccinurilor administrate în SUA și Marea Britanie au sporit temerile că eforturile colective ale oamenilor de știință la nivel mondial se vor concentra asupra societăților dezvoltate.

Accesul la vaccin – „un bun public global”

Secretarul general al ONU, António Guterres, a pledat pentru ca vaccinurile să fie puse la dispoziția „tuturor oamenilor” și că distribuția lor trebuie privită ca un „bun public global”.

Comentariile sale au venit în contextul în care îngrijorările referitoare la sistemul de livrare a vaccinurilor Covid în țările mai sărace care au crescut. Există temerea că acestea vor eșua ceea ce ar însemna că jumătate de planetă nu va fi vaccinată în cel puțin următorii trei ani.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) administrează vaccinului către națiunile mai sărace și a anunțat că își propune să vaccineze 12 miliarde de persoane până la sfârșitul anului 2021. Cu toate acestea, ținta a fost descrisă de înalții oficiali ai ONU ca fiind ambițioasă și puțin probabil să fie atinsă fără o modernizarea serioasă a resurselor și mobilizarea politică.

Organismul ONU pentru refugiați, UNHCR, și Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) sunt se asemenea îngrijorate și au implorat ca refugiații și migranții să fie incluși în alocările guvernamentale de vaccinare.

„În aceste vremuri de pandemie și nu numai, [noi] … suntem pregătiți să susținem guvernele în eforturile lor de transforma în realitate îngrijirea medicală disponibilă tuturor, prin asigurarea sănătății tuturor”, a declarat directorul general al OIM António Vitorino.

„Accesul la sănătate este un drept fundamental”

„Accesul la sănătate este un drept fundamental, dar prea adesea cei care au cel mai mult nevoie de el – inclusiv migranții și persoanele strămutate cu forța – sunt excluși. Dacă 2020 ne-a învățat ceva, problema sănătății este o problemă universală care nu distinge în funcție de naționalitate; deci, pentru a fi cu adevărat eficienți, nici accesul la sănătate nu ar trebui (exclus), inclusiv în eforturile viitoare de vaccinare Covid-19”, a mai adăugat acesta.

Mercy Corps, o agenție internațională de ajutorare, a declarat că există deja dificultăți semnificative în furnizarea de produse de primă necesitate în locuri precum Yemen și Siria, unde nevoia de vaccin este mare.

„Dacă nu acționăm împreună ca o comunitate globală, riscăm să lăsăm în urmă o întreagă generație”

„Riscurile și provocările viitoare nu se limitează la aprovizionarea cu vaccinuri sau la menținerea lanțului de aprovizionare. În zonele de conflict și în locurile care găzduiesc refugiați și persoane strămutate intern, vaccinurile vor deveni probabil o altă resursă limitată care este contestată – ca urmare, cu potențialul de a intensifica tensiunea și conflictul. Comunitatea internațională trebuie să se asigure, prin presiune diplomatică și sprijin la fața locului, că vaccinurile ajung la toate comunitățile, inclusiv la cele mai vulnerabile și marginalizate, în moduri care să prevină nemulțumirile și conflictele. De asemenea, avem nevoie urgentă de donatori și de guverne pentru a finanța organizațiile comunitare de încredere pentru a începe activitatea de informare acum pentru a se asigura că dezinformarea este abordată și comunitățile acceptă un vaccin când acesta ajunge. Dacă nu acționăm împreună ca o comunitate globală, riscăm să lăsăm în urmă o întreagă generație a persoanelor cele mai vulnerabile”, a declarat șeful executiv al organizației, Tjada D’Oyen McKenna.

UNHCR a declarat că a reușit să mențină ratele de infecție în rândul comunităților strămutate forțat la niveluri comparabile cu populațiile locale. Cu toate acestea, se crede că numărul oficial al infecțiilor furnizate de guverne în țări precum Siria este foarte redus (față de numărul real).

Membrii seniori ai sistemului ONU se tem că distribuția vaccinurilor va deveni un instrument politic, la fel ca și alte forme de ajutor, cum ar fi alimentele și medicamentele. Probabil guvernele gazdă să fie principalul mijloc de introducere a vaccinului.

„Blestemul a venit asupra noastră și nimic nu îl poate ridica”

De-a lungul războiului sirian, comunităților care au rămas în afara controlului regimului Assad li s-a refuzat în mod regulat accesul la elementele esențiale de salvare a vieții. Comunitățile strămutate din Irak au avut o experiență similară.

UNHCR a declarat că numărul global al deplasărilor forțate a depășit nivelul de 80 de milioane la mijlocul anului 2020. Peste 50 de milioane de persoane au fost strămutate intern, cu un acces potențial mai mic la ajutorul internațional decât cei care au ajuns dincolo granițele internaționale.

„Vărul meu a ajuns în Turcia și spune că turcii ar putea ajunge la el și la familia sa în martie. Dar aici, numai Dumnezeu ne poate ajuta. Aici sunt atât de mulți morți. Blestemul asupra noastră la noi și nimic nu îl poate ridica încă multe luni (n.r. de acum înainte)”, a declarat Ghassan Abbad, un sirian care a fugit în provincia Idlib din Damasc, controlat de guvern în 2016.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York