LUDOVIC ORBAN: „Problema cea mai mare pe care o avem în momentul de față este achiziționarea materialelor, echipamentelor și substanțelor necesare”

LUDOVIC ORBAN: „Problema cea mai mare pe care o avem în momentul de față este achiziționarea materialelor, echipamentelor și substanțelor necesare”
Publicat: 24/03/2020, 21:01
Actualizat: 07/04/2021, 02:55

În cadrul conferinței de presă care a avut loc în această seară, Ludovic Orban a vorbit și despre capacitatea, respectiv problemele pe care le au spitalele românești în acest moment.

Despre stadiul de pregatire al spitalelor românești, repsectiv despre banii alocați acestora, dar și despre criza personalului medical:

„Spitalele noastre sunt dramatic nepregătite pentru această lupta, în ciuda banilor pe care i-ați acordat în ultima perioadă. În următoarele săptămâni câți bani veți aloca pentru spitale? Vom avea și bani de la Uniunea Europeană? Cum veți rezolva problema personalului medical din spitalele normale, neinfecțioase, acolo unde personalul medical întră în contact cu bolnavi fără să știe, și riscăm astfel să rămânem fără personal medical în spitale.

Prima măsură pe care am luat-o și este cuprinsă în decretul pentru instituirea stării de urgență, a fost aceea de a asigura spitalele că primesc un buget, la nivelul lunii decembrie anul trecut, indiferent de numărul de prestații medicale, internări, servicii și proceduri medicale pe care le derulează.

Există o pregătire a spitalelor care prevede gradual ca spitalele care urmează să primească pacienți infectați cu noul coronavirus să își reducă prestațiile medicale către alte categorii de pacienți.

Am prevăzut o suma pentru spitale, care este alocată de la nivelul bugetului sănătății, administrat de Casă Națională de Sănătate, la nivelul lunii decembrie. De asemenea, Ministerul Sănătății a primit resurse financiare suplimentare prin hotărâre de guvern de la fondul de rezervă al Guvernului. Este vorba de peste 200 de milioane de euro care au fost puse la dispoziția Ministerului Sănătății.

Există finanțare prin Banca Mondială, de asemenea există posibilitatea decontării de la bugetul UE, al anumitor categorii de cheltuieli care se efectuează pentru achiziția diferitelor echipamente și substanțe sau pentru alte tipuri de cheltuieli care se desfășoară.

Practic, pot să va spun că la ora actuală spitalele nu au probleme cu banii. Problema cea mai mare pe care o avem în momentul de față este achiziționarea materialelor, echipamentelor și substanțelor necesare, inclusiv biocide și substanțe dezinfectante, astfel încât să se poată asigura permanent dezinfecția. Pe de altă parte, măști, combinezoane, ochelari și viziere și toate celelalte categorii de produse de protecție.

Toată cantitatea achiziționată o trimitem imediat către spitale. Există un grafic de livrări în care primim multe categorii, vom relua producția internă cu diferite companii românești cum este Oltchim, care face o donație către Ministerul Sănătății.

De asemenea, FarmExpert trebuie  primească în cursul zilei de mâine acordul de la Agenția Medicamentului pentru a produce dezinfectanți. 

În momentu de față, problema nu este legată de bani, ci de echipamentele de protecție și de echipamentele de diagnosticare și mai ales de chituri.

Obiectivul nostru este să ajungem ca în fiecare spital, măcar la nivel județean, să avem chituri suficiente pentru a testa personalul medical care s-a expus în prima linie, respectiv toate persoanele asupra cărora există suspiciuni.

În ceea ce privește testarea, noi respectăm niște recomandări făcute de Comisia Europeană pe baza recomandărilor care sunt formulate de corpul experților de la nivel european, care a stabilit care sunt prioritățile de testare. Respectăm aceste priorități și obiectivul nostru este să testăm cât mai repede.

Am cerut să se facă un triaj. Cu sprijinul Departamentului Pentru Situații de Urgență, aproape tuturor spitalelor importante li s-au pus la dispoziție acele corturi de triaj care sunt în afara spitalului.

S-a recomandat realizarea anumitor proceduri privitoare la pacienți. Orice pacient care prezintă cel mai mic simptom care să poată să nască suspiciunea că ar fi purtător al virusului, să nu fie internat în salon cu alți pacienți.

Personalul medical trebuie să își ia toate măsurile de protecție oricând interacționează cu astfel de persoane și să se facă diagnosticarea cât mai rapid. Pe măsură ce trimitem echipamentele și materialele de protecție trebuie impuse de către managementul fiecărui spital reguli foarte stricte de protejare a medicilor.

Pe de o parte au fost unii manageri care au neglijat astfel de măsuri de protecție, pe de altă parte au fost unele cadre medicale care au luat în derâdere aceste măsuri de protecție. 

La ora actuală, la orice pacient care se internează trebuie să se știe despre el câteva lucruri importante, cum ar fi istoricul de călătorie internațională, ori dacă a fost în izolare la domiciliu.

Despre eventualitatea întârzierii produselor și echipamentelor de protecție:

„Ele deja au întârziat în raport cu contractele și cu graficele de livrări. Facem eforturi enorme de toate categoriile către orice țară în care există astfel de producători. Încetul cu încetul, am convingerea că vom depăși această situație de penurie. Ele există, dar sunt încă într-un număr insuficient și din cauza aceasta, ele trebuie folosite acolo unde există cele mai mari riscuri”, a încheiat Ludovic Orban.

Sursă Foto: Mediafax Foto

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunț despre CARNEA DE PUI din magazine. Producătorii au spus care este ADEVĂRUL, de fapt
Prințul Harry, presat de Meghan să se împace cu Familia Regală. Este un interes la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația