Lupta pentru supraviețuire în pandemia Covid. Țările bogate blochează producția de vaccinuri în statele sărace!

Lupta pentru supraviețuire în pandemia Covid. Țările bogate blochează producția de vaccinuri în statele sărace!
Lupta pentru supraviețuire în pandemia Covid. Țările bogate blochează producția de vaccinuri în statele sărace! / Sursa FOTO: https://dspbv.ro
Publicat: 21/03/2021, 10:26

Lupta pentru supraviețuire în pandemia Covid. Un material exploziv prezentat de BBC Newsnight dezvăluie planurile țărilor bogate de a bloca producția de vaccinuri în statele sărace! Sunt documente incendiare care vorbesc despre presiuni, intimidări și amenințări la care au recurs marile puteri.

Chiar dacă mai multe țări sărace au solicitat ajutorul OMS, națiunile puternice de pe glob au respins toate încercările repetate de a permite altora să dezvolte vaccinul antiCovid.

Lupta pentru supraviețuire în pandemia Covid. Marea Britanie și SUA vs. restul lumii

Informațiile sunt extrase dintr-un text de negociere a unei rezoluții OMS. Printre țările și entitățile care se opun ca alții să dezvolte vaccinul împotriva noului coronavirus se numără SUA, Marea Britanie și chiar Uniunea Europeană.

„Acolo unde am putea avea un limbaj care ar înlesni demersul țărilor să producă mai multe vaccinuri și mai multe medicamente pe teritoriul lor, ar include inițiative care să finanțeze și să faciliteze acest lucru, Marea Britanie este de partea opusă, încercând să elimine din text acele tipuri de propuneri”. Afirmația îi aparține lui Diarmaid McDonald, de la Just Treatment (Tratament corect), ONG care militează pentru acces echitabil la medicamente.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic spune că „o pandemie globală necesită o soluție globală. Marea Britanie conduce eforturile pentru a asigura accesul echitabil în întreaga lume la vaccinurile și tratamentele împotriva Covid-19”. El mai afirmă că Regatul Unit este unul dintre cei mai mari donatori din lume și vrea ca peste un miliard de doze de vaccinuri să ajungă la țările aflate în curs de dezvoltare.

Dar astea sunt doar vorbe. Faptele indică altceva. Capacitatea țărilor sărace de a furniza vaccinuri și medicamente este blocată de națiunile puternice.

Tot mai mulți experți insistă că accesul echitabil la aceste vaccinuri antiCovid este esențial pentru a preveni infectările și decesele. Numai astfel omenirea poate realiza imunizarea populației globale. Însă cum să ajungi acolo cu atâtea piedici? La ora actuală, capacitatea globală de producere a vaccinurilor este la aproximativ o treime din necesar! O spune Ellen t’Hoen, expert în politica medicamentelor și în dreptul proprietății intelectuale.

„Acestea sunt vaccinuri produse în țările bogate și, în general, sunt păstrate de acele țări bogate. Țările în curs de dezvoltare spun că trebuie să aibă și ele o parte din acestea, nu numai din vaccinuri, ci și dreptul de a produce aceste vaccinuri” – Ellen t’Hoen

Condiții pentru a produce un vaccin

Producerea unui vaccin depinde de o serie de factori. Astfel, nu este suficient doar să ai dreptul de a fabrica substanța din care este compus vaccinul (substanța protejată de brevete). Sunt necesare cunoștințe temeinice despre cum trebuie produs vaccinul, deoarece tehnologia poate fi una extrem de complexă.

Organizația Mondială a Sănătății nu are autoritatea de a elimina brevetele deținute de unele țări. În schimb, OMS și-a propus să aducă împreună țările în cauză pentru a găsi o modalitate prin care să se poată consolida aprovizionarea cu vaccinuri. Negocierile includ utilizarea prevederilor din dreptul internațional pentru a evita brevetele și a ajuta țările să aibă capacitatea tehnică de a le produce. Totuși, Big Pharma consideră că eliminarea brevetelor i-ar cauza mari pierderi. Pe viitor, industria farmaceutică ar pierde din capacitatea de a investi în tratamente pentru Covid și alte boli.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia