MARATON. România contribuie cu 200.000 de euro pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19. Câte donații a strâns Comisia Europeană

Publicat: 04/05/2020, 21:03
Actualizat: 04/05/2020, 21:10

România contribuie cu 200.000 de euro la inițiativa globală pentru strângerea de fonduri destinate descoperirii și dezvoltării de teste de diagnostic, tratamente și a unui vaccin împotriva COVID-19. Comisia Europeană a strâns, luni, într-un eveniment-maraton, aproape toată suma pe care și-a propus-o inițial.

Anunțul privind contribuția României a fost făcut de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, într-un mesaj video adresat în cadrul videoconferinței internaționale găzduite luni de Comisia Europeană și al cărei moderator a fost președintele forului, Ursula von der Leyen.

„Forța acestei pandemii ne-a dat o lecție foarte importantă. Coordonarea și solidaritatea dintre noi sunt esențiale. (…) Trebuie să ne asigurăm că accesul la medicamente inovative, tratamente și vaccinuri este asigurat și accesibil tuturor. Nicio stat și niciun cetățean nu trebuie să se gândească sau să simtă că e lăsat singur într-o asemenea situație de criză. România înțelege pe deplin importanța acestui principiu și a acestei valori și sunt bucuros să anunț că ne alăturăm inițiativei. Contribuția noastră financiară este în valoare de 200.000 de euro”, a transmis ministrul Nelu Tătaru. „Mulțumim, România”, a fost reacția președintelui Comisiei Europene.

La finalul maratonului, Comisia Europenă a anunțat că a reușit să strângă, împreună cu partenerii globail, suma de 7,4 miliarde de euro (echivalentul a 8 miliarde de dolari), foarte aproape de suma pe care și-a propus-o prin acest eveniment, respectiv 7,5 miliarde de euro. Această sumă o include și pe cea promisă de Comisia Europeană, de 1,4 miliarde de euro, pentru răspunsul global la coronavirus.

Realizarea de azi este începutul unui proces de mobilizare a mai multor resurse, pentru că ținta de 7,5 de miliarde de euro nu va fi suficientă pentru a asigura distribuirea tehnologiilor medicale împotriva noului coronavirus în toată lumea, care implică o serie de costuri semnificative în ceea ce privește producția, achiziția și distribuția, a anunțat Comisia Europeană.

Costul imunizării tuturor oamenilor din lume împotriva noului coronavirus ar putea ajunge la 25 de miliarde de dolari, sumă ce depășește obiectivul inițial al apelului de strângere de fonduri, de 8 miliarde de dolari, după cum a relatat Finanicial Times, care a citat experți internaționali în sănătate.

Pe teritoriul României, au fost confirmate, până luni, 4 mai, 13.512 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 5.269 au fost declarate vindecate și externate, potrivit Grupului de Comunicare Strategică.

Până la data de 3 mai 2020, au fost raportate 1.154.757 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Maria, o gimnastă de doar 17 ani s-a stins din viață subit: ”Boala a răpus-o...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Test de cultură generală. De ce pisicile dorm atât de mult?