Medic român din Marea Britanie, mărturii din prima linie a luptei cu COVID-19: „Dacă oamenii ar fi văzut ce am văzut eu ar fi și astăzi în stare de șoc” (EXCLUSIV)

Medic român din Marea Britanie, mărturii din prima linie a luptei cu COVID-19: „Dacă oamenii ar fi văzut ce am văzut eu ar fi și astăzi în stare de șoc” (EXCLUSIV)
Semnalul de alarmă al unui medic ATI: Într-o săptămână, două se aproapie momentul când va trebuie să alegem pe cine salvăm” Sursă foto cu caracter ilustrativ: ProfiMedia
Publicat: 21/11/2020, 12:30
Actualizat: 21/11/2020, 13:09

Ștefan Sevastru este medic primar ATI în UK din anul 2009. Timp de 10 ani de zile a lucrat în sistemul de sănătate din România, unde a făcut facultatea și și-a dat rezidențiatul. A trecut prin spitalele din Marea Britanie, Germania și Australia. În prima parte a interviului, medicul Ștefan Sevastru a vorbit despre secțiile de terapie intensivă și sistemul medical din România neglijat timp de 30 de ani de clasa politică. Astăzi specialistul ATI din UK vorbește despre lupta cu pandemia  pe care a dus-o la Royal Free Hospital, spitalul care a tratat pacienții cu Ebola: „Un sistem medical sănătos  începe de la politicile implementate de la nivelul țării, politicile implementate la nivel local și central, clădirea în sine, aparatura, serviciul IT, cadre medicale”, spune Ștefan Sevestru, medic ATI primar în Marea Britanie.

„Toate acestea trebuie să fie într-o permanență legătură. Din punct de vedere al clădirilor, clădirile în România sunt vechi, nu au ventilație corespunzătoare. Orice sistem medical este făcut pentru medicina de zi cu zi. Niciunul nu este făcut pentru pandemie sau pentru medicina de dezastre. Costurile să întreții un sistem pentru medicina de dezastre sunt imense”, explică medicul pentru GÂNDUL.RO.

Royal Free London, spitalul care a tratat pacienții cu Ebola

La începutul pandemiei, medicul a lucrat la Royal Free London, spitalul care a tratat în trecut pacienții cu Ebola. Împreună cu medicii de acolo, românul a realizat protocoale locale care apoi s-au extins la nivel național. Ca orice sistem de sănătate, nici sistemul britanic nu era pregătit pentru pandemie. Însă britanicii s-au adaptat din mers.

Am găsit probleme de la faptul că lifturile care duceau pacienții cu COVID se intersectau cu lifturi care duceau pacienți care veneau de la transplant. Toate lucrurile s-au schimbat pentru a ne adapta. Sistemul e făcut în așa fel încât oamenii înțeleg nevoia de simulare și de adaptare. În primul val în Anglia noi am oprit toată munca, toate operațiile și am folosit chirurgii să întoarcă pacienții în pat. Însă pacienții cu cancere incipiente au ajuns să aibă cancere care nu au mai putut fi operate. Spitalele sunt împărțite în două: pacienții  fără COVID care sunt izolați și au testetele făcute în zona verde, iar zona portocalie este pentru cei care au COVID sau sunt suspecți”, spune medicul.

Sursă foto: Fotografii din cadrul simularilor din spitalul din Marea Britanie

Pentru a sprijini economia locală, Guvernul Britanic a avut o campanie ”Eat Out to Help Out”, în care oamenii erau încurajați să mănânce la restaurantele din zona lor.

Pandemia de coronavirus în UK

În primul val al pandemiei, pacienții infectați cu COVID erau îndemnați să stea acasă și să meargă la spital doar dacă starea de sănătate li se deteriora.

 În al doilea val nu sunt foarte mulți care au venit la spital comparativ cu prima perioadă. Însă sunt mult mai mulți tineri care au făcut boala. Dacă oamenii ar fi văzut ce am văzut eu cu ochii mei ar fi în stare de șoc și astăzi. Am avut la un moment dat 40 de oameni și toate paturile erau ventilate. La momentul maxim Royal Free Hospital a avut 130 de paturi de terapie intensivă, cu aparatură pentru ventilație, pentru filtrare renală și suport cardiac”, spune medicul român din UK.

Foto: Prizele de la ATI din cadrul The Royal London Hospital

Ce-i lipsește țării noastre sunt protocoale corecte, spune medicul. La cinci de la incendiul Colectiv, România nu are încă un spital de mari arși care să facă față acestor tragedii și nici centre de transplant bine puse la punct.

Pentru mine un sistem bine pus la punct este atunci când spitalele sunt centralizate, când există comunicare între ele, când un spital poate învăța de la celălalt. Trăim într-o societate în care sistemul medical este un lucru foarte complex în care lucrurile trebuie să se miște rapid, să existe tehnologie, suport financiar, maleabilitatea cadrelor medicale să învețe să se autodepășească”, explică medicul Ștefan Sevastru.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia