Medicul Adrian Marinescu: Vaccinarea se va desfăşura rapid. Este o provocare imensă

Medicul Adrian Marinescu: Vaccinarea se va desfăşura rapid. Este o provocare imensă
Publicat: 04/12/2020, 12:32
Actualizat: 04/12/2020, 12:34

Vaccinarea anti-COVID-19 se va desfăşura rapid, însă e nevoie ca 70 – 80 la sută dintre cetăţeni să se vaccineze pentru a pune capăt epidemiei, a declarat, vineri, medicul Adrian Marinescu. Acesta este sigur că dacă mesajele vor fi clare, oamenii vor accepta imunizarea.

Medicul Adrian Marinescu a spus că strategia de vaccinare este la fel peste tot, aceleaşi probleme din România sunt în mai toate ţările europene, pentru că este o provocare imensă, cum nu a mai existat până acum.

Cred că este în mod obligatoriu ca lucrurile să meargă bine. Se fac pregătiri în continuare. Să ştiţi că aceste probleme nu le-am avut numai noi în România, practic au existat peste tot în Europa şi în lume. A fost o provocare pentru că o astfel de campanie nu s-a mai întâmplat vreodată. E prima dată când există o campanie de asemenea amploare pentru un vaccin există. Nu a fost aşa ceva. Clar că vor fi nişte probleme şi lucrurile trebuie structurate, dar eu cred că se vor desfăşura aşa cum trebuie, pe bază de etape”, a spus dr. Marinescu, la Aleph News.

Marinescu spune că cel mai probabil vaccinarea se va desfăşura rapid, iar dozele de vaccin anti-COVID-19 vor veni lunar

„Cum ne vom da seama de necesarul de doze? Din fericire aceste tranşe vor veni foarte repede, probabil că lunar. Dacă funcţionează bine şi vom începe din ianuarie – sigur vom începe cu personalul medical din considerente foarte clare – eu cred că şi următoarele etape se vor desfăşura rapid şi atunci cred că nu vor fi probleme să lipsească vaccinul. Pentru mine e o strategie clară şi nu e o strategie care ţine doar de România. Veţi vedea că e o concordanţă foarte clară cu ce se întâmplă în Europa şi veţi vedea că cu mici diferenţe se întâmplă la fel peste tot în Europa. ŞI e important pentru că, până la urmă, toţi mergem unitar”, a mai spus Marinescu.

Medicul de la Institutul Matei Balş a spus că se va începe imunizarea cu personalul medical, ceea ce este „foarte important”

„Poate ne punem întrebarea de ce personalul medical. Peste tot în Europa se vaccinează pentru că avem nevoie de personalul medical şi pentru că ar trebui să nu fie un vector care să transmită mai departe. Cei care sunt cu afecţiuni cronice şi persoane peste 65 de ani sunt persoanele vulnerabile care fac forme severe. Dacă vorbim de cei care reprezintă punctele cheie în instituţiile statului, de asemenea sunt importante pentru o bună funcţionare. Cei care sunt în centrele de îngrijire şi de aici continuăm şi celelalte etape, ajungând la o imunizare care trebuie s fie de minimum 70 – 80 la sută, dacă vrem într-adevăr, să închidem pandemia cât ai repede”, a explicat medicul infecţionist.

Întrebat cum va fi convinsă populaţia să accepte vaccinul, dacă ultimul sondaj arată că 4 din 6 români ar refuza imunizarea, medicul Adrian Marinescu spune că dacă totul va fi transparent, oamenii vor accepta vaccinul.

„Eu cred că vom putea, dar lucrurile trebuie să fie transparente, mesajele clare. Cred că de la o zi la alta numărul celor care sunt reticenţi sau au semne de întrebare scade şi asta se vede şi în statistici. O să vă dau şi un exemplu: la nivelul personalului medical vă spuneam de aproximativ 80% procentul celor care doresc să se vaccineze. Dar, atenţie: în spitalele care au circuite COVID acest procent se duce către 100%. Ce spune acest lucru? Că personalul din aceste spitale, cu o experienţă mult mai bună, vede exact ce se întâmplă. Probabil că şi ceilalţi, dacă vor vedea aceste date îşi vor schimba părerea dacă au încă semne de întrebare”, a mai spus dr. Adrian Marinescu, la Aleph News.