Medicul Mihai Craiu, despre testarea COVID: „Testul PCR pozitiv NU înseamnă că acel pacient este contagios/În școli, important e să nu apară focare de infecție” (EXCLUSIV)

Medicul Mihai Craiu, despre testarea COVID: „Testul PCR pozitiv NU înseamnă că acel pacient este contagios/În școli, important e să nu apară focare de infecție” (EXCLUSIV)
Mihai Craiu, despre sechelele post-COVID: Se prefigurează un tablou sumbru. Oare asta ne dorim?
Publicat: 26/09/2020, 15:45

Mihai Craiu, medic pediatru și fondator al Spitalului Virtual pentru Copii, oferea recent opiniei publice explicații despre interpretarea cât mai corectă și mai plină de acuratețe a unui test PCR. Citând un studiu postat de Centrul de Medicină Bazată pe Dovezi, de la Oxoford (CEMB), medicul explica ce reprezintă testarea COVID și de ce unii pacienți au un rezultat pozitiv chiar și la trei săptămâni după îmbolnăvire, deși nu mai prezintă simptome: „testul PCR pozitiv înseamnă, DOAR, că a fost identificată „semnătura genetică” a noului coronavirus, într-un produs biologic (secreții din căile aeriene, materii fecale, urina etc) recoltat de la acel pacient. Nu înseamnă că acel pacient este contagios”, scria Mihai Craiu pe Facebook.

Contactat de reporterul GÂNDUL.RO specialistul Mihai Craiu explică că „în momentul în care un pacient are test PCR-pozitiv, dar cycle threshold (Ct) este peste 35, adică trebuie să mărească de foarte multe ori procesul de polimerizare, doza în care există virusul e atât de mică, asltfel încât, fie că nu poți infecta pe nimeni, fie că nu este un virus activ. Sunt doar rămășițele genetice rămase”, explică pediatrul Mihai Craiu.

Test PCR pozitiv, fără simptomele bolii!

Medicul spune că, în special, copiii au un sistem imun mai lent, astfel că pot avea PCR pozitiv la trei săptămâni de la debutul bolii, chiar dacă ei nu mai prezintă simptome ale bolii și au dezvoltat deja anticorpi.

Studiile au fost făcute pe animale, mai exact pe niște maimuțe. Astfel, au fost inoculați  pacienți care aveau cycle thresold (Ct) foarte variabil, de la câteva unități până la 50. Și s-a observat că dincolo de 35 nu mai are apare boala. Virusul nu își pierde virulența-  este același virus, ci infectivitatea. Nu mai are capacitatea să intre în interiorul celulei sistemului respirator, să se multiplice cu o viteză de așa manieră încât să depășească așa-numita imunitatea pe care o avem cu toții și să apară semnele de boală, explică pediatrul Mihai Craiu.

Suntem mai contagioși cu o zi două îniante să ne apară febra și tuse

S-a observat că, în primele zile de când apar simptomele, cycle thresold chiar scade, adică încărcătura virală crește. Suntem mai contagioși cu o zi două îniante să ne apară febra și tusea. Crește încărcătura virală și apoi scade. Când se apropie de 35, de obicei după 10-11 zile de la debutul bolii. De aceea experții au stabilit o izolare de 14 zile. Trebuie respectate cu siguranță toate regulile de distanțare sociala, însă nu are rost să stam cu lunile în casă dacă nu avem Ct-uri foarte înalte, simptome deloc și respectăm regulile. Toată lumea vorbește de PCR într-o tentă negativă sau pozitivî, însă lucrurile sunt mai nuanțate. Dacă ai o încărcătură virală atât de mică, nu se mai găsește virusul activ și infectivitatea intactă. Ci găsești numai scheleții lui care au rămas acolo și care pot rămâne multă vreme, după mai mult de trei săptămâni.

Ce spune medicul despre primele două săptămâni de la începutul școlii

La două săptămâni de la începerea școlii, pediatrul Mihai Craiu spune că este optimist: „Este vorba de un risc asumat.În toate școlile din lume vor apărea cazuri de COVID, inclusiv la noi, însă important e să nu apară focare”. În caz contrar, dacă vor apărea focare de COVID-19 în școli, pediatrul atrage atenția și spune că acolo nu se respectă regulile.

„Nu se aerisește, este folosit un sistem de climatizare impropriu, fără filtre.În momentul acesta sunt optimist din trei motive. În primul rând, familile care au avut îndoieli de orice natură, fie că era bolnav unul dintre părinți sau bunici, fie că era copilul bolnav, acești părinți au luat decizia să stea să aștepte două sau trei săptămâni de la începutul școlii? De ce ? Pentru că se vor vedea foarte bine școlile care sunt organizate. Sunt locuri unde se poate deschide școala fără niciun fel de risc. Sunt zone și zone. Apoi, până la momentul acesta, cei care și-au trimis copiii la școală din punct de vedere emoțional și educativ și-au trimis copiii cu mesajul că trebuie să asculte ce spune doamna educatoare. Mesajul pe care mass-media trebuie să-l trimită către oameni nu trebuie să fie unul de liniștire prostească. Oamenii au obosit să respecte regulile, de aceea au nevoie de o mică avertizare. Și, al doilea lucru, trebuie vorbit despre dovezi, nu păreri”, spune Mihai Craiu pentru Gândul.ro.

Ce alegem din tot ce „plutește” in jurul nostru, in media tradițională sau în Social Media? Teoretic, probabilitatea cea…

Publicată de Spitalul Virtual pentru Copii pe Duminică, 20 septembrie 2020

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii