MedLife avertizează: Este doar o chestiune de timp până când România va trece prin cel de-al patrulea val al pandemiei

MedLife avertizează: Este doar o chestiune de timp până când România va trece prin cel de-al patrulea val al pandemiei
Publicat: 15/07/2021, 18:21

Un studiu realizat de MedLife arată că valul patru al pandemiei de COVID -19 este mai aproape decât se estima, România având riscuri mari din cauza ratei scăzute de vaccinare.

Concluziile au la bază un cadru de eşantionare de peste 11.200 de subiecţi, din care a fost selectat un eşantion reprezentativ de 943 de persoane din arii geografice cu particularităţi diferite în ceea ce priveşte rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2 şi rata de vaccinare. Astfel, din eşantionul extras, 610 persoane sunt rezidente în Bucureşti, Constanţa, Cluj şi Timişoara, localităţi reprezentative pentru categoria oraşelor mari, care se impun printr-o rată de vaccinare ridicată şi 333 de persoane sunt rezidente în Giurgiu, Suceava şi Piatra Neamţ,oraşe reprezentative pentru mediul urban mic, unde rata de vaccinare este scăzută.

Scăderea dramatică a numărului de cazuri noi de COIVD-19 în România se explică prin gradul de imunizare colectivă la nivel urban (peste 60%). Analiza în comparaţie a celor două zone vizate indică faptul că imunizarea colectivă, dobândită fie în urma expunerii la infecţia COVID-19, fie în urma vaccinării, este 64% în mediul urban mare din România, respectiv de 59% în mediul urban mic. Deşi cifrele par apropiate, există o diferenţă mare în ceea ce priveşte rata de vaccinare şi numărul real al infectărilor între cele două zone.

Jumătate din populaţia mediului urban mic şi o treime din populaţia mediului urban mare a trecut prin boală, de nouă ori mai mult, respectiv de trei ori mai mai mult faţă de statisticile oficiale. Cei mai mulți au trecut prin boală fără să fi ştiut, arată analiza.

Totodată, studiul evidenţiază faptul că nivelul de anticorpi neutralizanţi rezultaţi din imunizarea naturală nu este la fel de mare precum în cazul celor care au trecut prin boală şi s-au şi vaccinat. Conform medicilor, din rândul persoanelor cu antecedente COVID, dar care nu s-au vaccinat, doar 6% din locuitorii oraşelor mari şi respectiv, 2% din locuitorii oraşelor mici prezintă un titru de anticorpi neutralizanţi. În schimb, cei care au trecut prin boală şi s-au şi vaccinat au dezvoltat acel tritru de anticorpi neutralizanţi în proporţie de peste 80%.

Valul patru, mai aproape decât se estima: ”Riscurile sunt foarte mari”

„Este doar o chestiune de timp până când România va trece prin cel de al patrulea val al pandemiei, de această dată provocat de tulpina Delta, care se dovedeşte a fi mult mai contagioasă. Riscurile sunt foarte mari din cauza numărului foarte mic de persoane vaccinate, comparativ cu alte ţări în care valul a demarat în forţă. Întrebarea nu este dacă vom avea un nou val, ci doar când. Aşa cum am estimat încă din aprilie, când ne aflam în fruntea vaccinărilor la nivel european, avem sub 30% din locuitori vaccinaţi, ceea ce reprezintă mai puţin de jumătate faţă de media din Europa, în condiţiile în care majoritatea ţărilor europene sunt aproape de ţinta de a vaccina 70% din populaţie. Iar dacă ne uităm în top, vedem că Islanda, Belgia, Olanda au peste 80% din locuitori imunizaţi prin vaccin”, a declarat Mihai Marcu, preşedinte şi CEO MedLife Group.

Toate persoanele care au trecut prin boală ar trebui să se vaccineze

„Toate persoanele care au trecut prin boală să se şi vaccineze. Ultimele studii ştiinţifice au arătat că există o diferenţă între imunizarea dobândită în urma trecerii prin boală şi cea datorată vaccinării. Aparent, imunizarea dezvoltată în urma vaccinării este mai puţin afectată de apariţia noilor tulpini. Această constatare este importantă mai ales în contextul următorului val al epidemiei cauzat de tulpină Delta.

Dată fiind situaţia privind nivelul de imunizare din ţara noastră, reprezentată de o rata mică de vaccinare, respectiv o rată mare de îmbolnăviri, avem un risc mare în a ne confrunta din nou cu o incidenţă ridicată de infectări pe zi. Tocmai de aceea, pentru a depăşi noul val, este foarte important ca toată populaţia să se vaccineze, indiferent dacă a trecut sau nu prin boală. De altfel, studiul nostru a arătat că persoanele care au trecut prin boală şi s-au vaccinat dezvoltă în majoritatea cazurilor un titru mare de anticorpi neutralizanti, important în lupta cu noile tulpini”, a declarat Dumitru Jardan, biolog, doctor în ştiinţe medicale.

„România ar putea deveni, pe parcursul valului 4, un experiment internaţional”

Dacă datele referitoare la mediul urban mic s-ar extrapola şi la mediul rural, există probabilitatea să se fi înreigstrat un număr mult mai mare de infectări decât raportările oficiale, din cauza testării deficitare coroborată cu lipsa de încredere a populaţiei în severitatea bolii.

„Într-un scenariu în care mediul rural s-ar putea să se fi comportat asemănător cu oraşele mici în ceea ce priveşte numărul mare al infectărilor, România ar putea deveni, pe parcursul valului 4, un experiment internaţional: cum va afecta tulpina Delta populaţia unei ţări în care rata îmbolnăvirilor COVID-19 este foarte mare şi rata vaccinării, foarte scăzută.

Există, de asemenea, posibilitatea ca virusul să se comporte diferit de la un judeţ la altul, de la un oraş la altul, îmbolnăvirile urmând să aibă traiectorii total diferite în funcţie de numărul persoanelor trecute prin boală coroborat cu cel al celor vaccinate. Bucureştiul, de exemplu, un oraş cu imunitate colectivă de 68%, dintre care 44% din locuitori s-au vaccinat şi 33% au trecut prin boală, diferă foarte mult de Giurgiu, unde aproape jumătate din populaţie a trecut prin boală şi doar 13% s-a vaccinat. La fel, sunt diferite Cluj de Dej, Timişoara de Lugoj ş.a.m.d”, a completat Mihai Marcu.

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, Ioana activează la GÂNDUL.RO, având funcția de redactor. Este pasionată de sport, citit, citeste mai mult