Ministerul Sănătății, precizări despre anticorpii împotriva COVID-19: „Sunt prezenți în organism la 6 și chiar 8 luni de la infectare”

Redactor:
Cătălin Prejbeanu
Ministerul Sănătății, precizări despre anticorpii împotriva COVID-19: „Sunt prezenți în organism la 6 și chiar 8 luni de la infectare”
Cum se formeazăanticorpii anti-COVID-19 și cât timp rămân în organism sunt întrebări la care răspunde Ministerul sănătății printr-o nouă postare informativă / Sursă FOTO: Shutterstock

Ministerul Sănătății din România explică ce sunt anticorpii și care este durata de protecție împotriva virusul SARS-CoV-2, care declanșează boala COVID-19.

Ministerul Sănătății explică într-o postare pe Facebook cum sunt produși anticorpii anti-COVID-19, dar și cum funcționează și „se activează” la contactul cu virusul SARS-CoV-2.

„Anticorpii sunt proteine produse de celule ale sistemului imun – limfocite B (sau celule B). Aceștia circulă prin sânge, dar se găsesc și la nivelul mucoaselor, recunosc substanțe străine corpului – numite antigeni (componente ale virusurilor sau bacteriilor) și le neutralizează. Anticorpii sunt structuri specializate, astfel încât fiecare anticorp se va lega specific de un anumit antigen. După ce corpul uman intră în contact cu un antigen, sistemul imun îl va recunoaște și va sintetiza anticorpi împotriva acestuia. Astfel, atunci când organismul intră în contact cu aceeași structură străină, anticorpii deja sintetizați o vor recunoaște și o vor elimina, prevenind astfel infecția sau formele severe de boală”, explică sursa citată.

De asemenea, ministerul explică și modul în care o persoană poate produce anticorpi, fie prin expunerea la virus, fie prin „expunerea controlată la anumite componente ale unui agent patogen sau la o formă inactivată a acestuia”, respectiv vaccinare.

Mniisterul Sănătății explică cum sunt creați anticorpii

„Contactul dintre organismul uman și un antigen poate să apară prin infectarea directă cu un virus sau o bacterie, situație în care organismul va trece prin boală și apoi va sintetiza anticorpii necesari combaterii acesteia în viitor. În același timp, organismul uman poate sintetiza anticorpii necesari prin expunerea controlată la anumite componente ale unui agent patogen sau la o formă inactivată a acestuia, prin vaccinare. În esență, corpul este învățat să recunoască anumiți antigeni și să se protejeze față de acestea. Astfel, o persoană vaccinată va sintetiza anticorpii necesari combaterii unei boli fără a trece prin aceasta și fără a fi expusă riscurilor sau complicațiilor acesteia”, mai explică Ministerul Sănătății.

Însă anticorpii nu sunt creați instant, procesul de producție putând dura câteva zile „și câteva săptămâni până când aceștia pot atinge un prag critic peste care să confere protecție. În această perioadă, organismul este încă vulnerabil”.

„De asemenea, anumite medicamente sau plasma convalescentă conțin anticorpi care pot ajuta o persoană bolnavă să se vindece”, mai arată sursa citată.

Cum funcționează vaccinurile anti-COVID-19 în producerea de anticorpi

„În cazul infecției cu virusul SARS-CoV-2, organismul poate produce anticorpi specifici îndreptați împotriva anumitor structuri ale virusului. Din acest punct de vedere, proteina Spike este prima cu care organismul intră în contact, dar și una dintre cele mai importante ținte ale anticorpilor. În cazul vaccinurilor anti-COVID-19, acestea «învață» organismul să recunoască proteina Spike a virusului și să producă anticorpi împotriva acesteia, astfel încât, în momentul în care o persoană vaccinată va intra în contact cu virusul, anticorpii deja sintetizați să poată să neutralizeze virusul, dacă sunt într-o cantitate suficientă”, potrivit Ministerului Sănătății.

Ministerul informează că momentan nu se știe ce cantitate de anticorpi este necesară pentru protejarea unei persoane împotriva bolii COVID-19, însă au fost identificați chiar și la 6 -8 luni după infectarea cu SARS-CoV-2.

„În prezent, deși datele sunt limitate, s-a observat că, în general, persoanele cu forme asimptomatice sau ușoare de boală vor produce o cantitate mai mică de anticorpi decât persoanele care au făcut forme mai grave de COVID-19. De asemenea, se cunoaște faptul că anticorpii apar într-un număr suficient de mare după 1-3 săptămâni.

Durata de protecție dată de anticorpi este încă analizată, dar s-a observat că anticorpii anti-COVID-19 sunt prezenți în organism la 6 și chiar 8 luni de la infectare, iar cantitatea acestora a scăzut moderat pe parcursul acestor luni. Cu toate acestea, nu se știe încă ce cantitate este necesară pentru a proteja o persoană. Aceste date sunt încă în cercetare și există multiple studii care încearcă să răspundă la aceste întrebări. De asemenea, nu se cunosc date clare cu privire la capacitatea anticorpilor obținuți atât prin boală, cât și prin vaccinare, de a neutraliza alte tulpini ale virusului”, potrivit sursei citate.

 

Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cum o alintă Răzvan Simion pe noua lui iubită! Așa îi zicea și Lidiei Buble
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Motivul pentru care Sorana Cîrstea nu își expune public relația cu Ion Țiriac Jr. A...
SCHIMBARE RADICALĂ! Ce urmează să se întâmple cu VREMEA în următoarele zile întrece orice imaginaţie
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
Ce se întâmplă în organism dacă dormi cu televizorul pornit. Concluzia oamenilor de știință
Cum o alintă Răzvan Simion pe noua lui iubită! Așa îi zicea și Lidiei Buble
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
BOMBĂ! Cum arată Liviu Dragnea acum, după gratii. Abia îl mai poți recunoaște
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT... Un talent uriaș! Rămas bun!
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Unul dintre cele mari secrete ale McDonald's s-a aflat. Cum au reuşit doi tineri să...
×
Inchide