NELU TĂTARU, anunț de ultimă oră: „Scenariul 4 se apropie” / Când va fi vârful EPIDEMIEI / Ce prevede noua Ordonanță Militară

NELU TĂTARU, anunț de ultimă oră: „Scenariul 4 se apropie” / Când va fi vârful EPIDEMIEI / Ce prevede noua Ordonanță Militară
Tătaru: Cei care se expun riscului de infectare să se gândească și la medici
Publicat: 28/03/2020, 21:35
Actualizat: 28/03/2020, 21:57

Noul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că România se pregătește pentru scenariul 4 al crizei de coronavirus. Oficialul a vorbit și despre cazul Suceava, unde a constatat „un cumul de nereguli”, dar și despre bătrânii de peste 65 de ani, care nu vor mai putea ieși deloc din locuință, dacă situația o impune și acest demers ar fi pentru binele lor.

Tătaru a declarat că vârful epidemiei de coronavirus în România este așteptat în partea a doua a lunii aprilie, când numărul românilor infectați va ajunge la 10.000 de cazuri.

”Vor fi și cazuri grave. 10.000 de cazuri, dar depinde cum ajungem la această cifră. Dacă ajungem repede și avem cazuri care sufocă sistemul, va fi un pic dificil pentru stările critice. Dacă avem o urcare lentă, atunci îi vom putea trata pe cei aflați în spitale și putem interna și alte cazuri noi.

Menționez că ne apopiem de Scenariul 4, de peste 2.000 de cazuri confirmate, în care cazurile ușoare și medii vor fi tratate acasă, iar cazurile și cele critice vor fi tratate în spital, în secțiile de boli infecțioase și la ATI, sub supraveghere”, a explicat ministrul Sănătății la Realitatea Plus.

”Am fost la Suceava, acolo a fost un cumul de nereguli, culminând cu pierderea șirului anchetei epidemiologice. Testarea era privită ca un leac. În aceste condiții, am avut o transmitere comunitară accentuată, care s-a transmis mai ales în mediul spitalicesc. A fost un deficient și în managementul acelei unități, proceduri care nu au fost instituite, am avut o anchetă care s-a împotmolit la un moment dat și toate acestea au dus la o pierdere de sub control a acestor investigații și am avut o transmitere comunitară accentuată. În această săptămână am realizat o dezinfecție a spitalului, o reorganizare a unității de urgențe. Astăzi, am evacuat de la Maternitatea Suceava trei nou născuti și au fost duși la Maternitatea Giulești din Capitală, ca spitalul să devină unitate pentru covid, alături de secția de boli infecțioase care este pavilionară în apropierea acestui spital”, a spus ministrul, referitor la cazul de la Suceava.

Se pregătește o nouă ordonanță militară

”Fiecare minister vine cu aportul său la aceste întâlniri. Noi, cei de la Ministerul Sănătății, am propus algoritmi de testare, să ducem la domiciliu cazurile ușoare și medii în Scenariu 4, care se apropie. Propunem ca medicii care sunt asimptomatici, dar sunt înfectați cu coronavirus, să rămână în spitale să trateze pacienții infectați cu coronavirus. Avem mai multe facilități pe care vrem să le cerem prin ordonanță și pentru unitățile sanitare, să se poată angaja fără concurs, să se poată mări organigramele la DSP-uri și alte aspecte care se pot face printr-o ordonanță militară”, a mai spus Nelu Tătaru.

Tătaru a recunoscut că în noul document se pune problema să nu mai iasă din casă cei peste 65 de ani și cei cu boli asociate, despre care știm că facilitează evoluția coronavirusului. ”Există și această propunere. În funcție de evoluția pandemiei în România, le vom pune în practică”, a declarat proaspătul ministrul al Sănătății.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
28 de angajați Google, concediați după ce au protestat față de un acord încheiat cu...