O nouă teorie privind originea SARS-CoV-2 arată că virusul nu a provenit dintr-o piață din Wuhan

O nouă teorie privind originea SARS-CoV-2 arată că virusul nu a provenit dintr-o piață din Wuhan
Studii privind originea virusului SARS-CoV-2/ Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 26/06/2021, 22:28

Potrivit unei noi teorii, virusul SARS-CoV-2 care a declanșat pandemia COVID-19 nu ar fi provenit dintr-o piață de produse marine din Wuhan. În cadrul noului studiu au fost analizate mai multe secvențe de gene.

Secvențele de gene studiate au fost postate pe un site web administrat de Institutul Naționale de Sănătate din Statele Unite ale Americii, dar au fost eliminate din motive necunoscute.

Găsirea unor secvențe ca acestea ar putea ajuta la dezvăluirea unor noi perspective asupra primelor cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2, a declarat Jesse Bloom, autorul articolului, care studiază evoluția virală la Fred Hutchinson Cancer Research Center din Seattle.

Noul său raport, care nu a fost încă evaluat de experții din domeniu, nu sugerează un răspuns la întrebarea dacă virusul SARS-CoV-2 a „sărit” direct de la animale la oameni sau a fost „eliberat” accidental dintr-un laborator de cercetare din Wuhan, China.

„Sper din punct de vedere științific că putem ajunge dincolo de disputele în acest sens”, a declarat expertul Bloom, care în luna mai a lansat un apel în privința dezvăluirii mai multor date referitoare la cest virus.

Primele cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, esențiale

Însă, studierea modului în care genele se mutează în timp mută în timp i-a ajutat pe cercetători să reconstituie primele cazuri de infectare cu SARs-CoV-2 în cazul oamenilor și cum s-a modificat virusul pe măsură ce a cirsulat „prin populație”.

„Aceste secvențe sunt informative pentru a înțelege răspândirea timpurie a SARS-CoV-2 în Wuhan. Nu sunt elemente care schimbă în întregime perspectiva asupra acestui virus, dar completează unele lacune cu adevărat importante”, a explicat profesorul Bloom.

Acesta a încercat să găsească secvențe genetice timpurii ale virusului publicate de alți cercetători pentru a le putea analiza el însuși.

În timp ce acesta analiza o cercetare publicată în martie 2020 a găsit dovezi privind un grup de 45 de secvențe pe care nu le văzuse în altă parte. Când a căutat acele secvențe, și-a dat seama că au fost șterse dintr-o bază a National Institutes of Health.

Profesorul Bloom a reiterat faptul că eliminarea acestui tip de informații va stârni suspiciuni în rândul publicului, dar a explicat că există multe motive pentru care un cercetător ar putea cere ca materialele să fie eliminate, inclusiv faptul că în săptămâna în care a fost postat studiul guvernul chinez a instituit o cerință obliatorie prin care toate informațiile științifice legate de SARS-CoV-2 trebuie verificate înainte de publicare.

Profesorul Bloom reiterează importanța analizării informațiilor despre primele cazuri COVID-19

Profesorul Bloom a contactat doi cercetători chinezi pentru a-i întreba de ce au dorit retragerea informațiilor, dar nu a primit un răspuns din partea lor.

Într-un comunicat, NIH a declarat că agenția este la curent cu decizia autorităților chineze. Informațiile au fost publicate în martie 2020 iar solicitarea de retragere a lor datează din luna iunie a aceluiași an.

„Solicitantul a indicat că informațiile despre secvență au fost actualizate, au fost trimise către o altă bază de date și a dorit ca datele să fie eliminate din SRA (Arhiva de citire a secvenței) pentru a evita problemele legate de controlul versiunilor”, a transmis NIH într-un comunicat.

Profesorul Bloom a reușit să analizeze 13 din cele 45 de secvențe și a examinat diferențele pe care le prezintă față de celalalte care fuseseră analizate. În ceea ceea ce privește modificările, acesta a reușit să confirme că probele prelevate de la persoanele infectate în piața de fructe de mare din Wuhan, despre care se crede că este epicentrul pandemiei COVID-19, arată că acestea nu sunt primele cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.

„Acest lucru sugerează că trebuie să fim cu adevărat critici în a ne întoarce și a analiza datele primare cât mai mult posibil”, a subliniat acesta.

Alți cercetători au convenit că depistarea unor alte secvențe timpurii ale virusului care au dus la infectarea oamenilor este un aspect foarte important.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
Un papă pentru care sexualiatea și desfrâul erau „virtuți”
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce au descoperit astronomii după ce au studiat o galaxie masivă din Universul primordial