OMS: Nicio persoană nu a murit, până acum, din cauza Omicron, deși noua tulpină a fost depistată în aproape 40 de țări

OMS: Nicio persoană nu a murit, până acum, din cauza Omicron, deși noua tulpină a fost depistată în aproape 40 de țări
Publicat: 04/12/2021, 16:00

Nicio persoană nu a murit din cauza infecției cu noua variantă de COVID-19 – Omicron -, în ciuda faptului că tulpina a fost depistată în 38 de țări, a transmis Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

SUA și Australia au confirmat că există o transmitere comunitară a acestei tulpini, după ce au identificat purtători ai mutației care nu călătoriseră recent.

India a confirmat a treia infecție cu Omicron astăzi, după ce, anterior, și Sri Lanka, Coreea de Sud și Malaezia au raportat cazuri de Omicron, scrie Daily Mail.

OMS a avertizat că ar putea dura mai multe săptămâni pentru a stabili cât de infecțioasă este noua varianta, dacă provoacă forme mai severe ale bolii și cât de eficiente sunt actualele tratamente și vaccinuri împotriva acesteia.

„Vom primi răspunsurile de care toată lumea are nevoie”, a spus Michael Ryan, directorul pentru programele de urgență din cadrul OMS.

OMS a declarat ieri că încă nu au fost raportate decese legate de Omicron, dar noua variantă ar putea provoca mai mult de jumătate din cazurile de Covid din Europa în următoarele câteva luni.

Care e situația la nivel global

Noua variantă ar putea încetini, de asemenea, redresarea economică globală, la fel cum a făcut-o tulpina Delta, a declarat vineri șefa Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva.

„Chiar înainte de apariția acestei noi variante, eram îngrijorați că redresarea își pierde oarecum avânt”, a spus ea.

Alte șase state din SUA au confirmat ieri infecțiile cu varianta Omicron, dar tulpina Delta rămâne probabil o amenințare mai mare pe măsură ce se apropie iarna și americanii se vor întâlni de sărbători, au spus experții.

New Jersey, Maryland, Missouri, Nebraska, Pennsylvania și Utah au raportat, vineri, primele cazuri de infectare cu varianta Omicron.

Missouri aștepta confirmarea din partea Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) în cazul unui rezident din St. Louis care călătorise recent în Statele Unite.

Varianta s-a răspândit și în Australia. În Sydney au fost confirmate 13 cazuri și există o suspiciune în statul Queensland.

Între timp, India a raportat astăzi cel de-al treilea caz de infecție cu Omicron, iar numărul total de cazuri Covid din această țară se apropie de pragul de 35 de milioane.

Și Coreea de Sud a raportat zilnic un record de 5.352 de noi infecții cu Covid și 70 de decese, în timp ce nouă cazuri de infectare cu Omicron au fost confirmate, a declarat sâmbătă Agenția Coreeană de Control și Prevenire a Bolilor (KDCA).

Guvernul a anunțat vineri că persoanele care merg în restaurante, cinematografe și alte spații publice vor trebui să prezinte certificatul de vaccinare.

În România există o „suspiciune înaltă pentru varianta Omicron” la două persoane

Până acum, în România nu a fost confirmat niciun caz de Omicron, dar Ministerul Sănătății a anunțat că există „o suspiciune înaltă pentru varianta Omicron” la două persoane care au călătorit în Africa de Sud și care au fost, zilele trecute, repatriate.

Raed Arafat a afirmat că trebuie să ne luam din timp toate măsurile de protecție pe care celelalte țări le-au luat deja întrucât varianta Omicron are un grad de contagiozitate mult mai ridicat decât variantele precedente a Covid-19.

„Fără discuţie, cum a ajuns tulpina Delta, aduceţi-vă aminte cum discutam de ea, tulpina Delta era departe, era în Anglia, în unele zone şi România nu o avea, totuşi, după vară este predominantă. Iar Omicron este mult mai contagioasă decât tulpina Delta şi la acest moment toate măsurile pe care le ia ţările lumii, în general, sunt măsuri de întârziere pentru mai multe motive: să o studiem mai bine, să înţelegem impactul ei, să vedem dacă are efect vaccinul asupra ei sau nu, să vedem ce măsuri putem să luăm din punct de vedere al îmbunătăţirii vaccinurilor, dacă actualele vaccinuri nu au efect. Deja încep să apară primele informaţii”, a declarat Arafat.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Programul spațial civil al Chinei este de fapt militar, avertizează NASA