OMS recomandă cel puțin purtarea măștii, după creșterea numărului de cazuri de COVID-19. „Aceste măsuri de stabilizare trebuie implementate pentru a evita alte măsuri mai stricte”

OMS recomandă cel puțin purtarea măștii, după creșterea numărului de cazuri de COVID-19. „Aceste măsuri de stabilizare trebuie implementate pentru a evita alte măsuri mai stricte”
Sursa - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 19/07/2022, 17:02

Numărul de infectări cu subvariantele Omicron ale COVID-19 este în creștere în toată Europa, în România fiind marți anunțat un număr dublu față de ziua anterioară, ajungând la peste 7.600 de cazuri noi. În contextul noului val de infectări în Europa, ţările trebuie să intensifice vaccinarea şi să reinstituie măsuri precum purtarea măştii în transportul public şi în spaţiile închise, pentru a evita măsuri mai stricte odată cu apropierea sezoanelor de toamnă şi iarnă, a avertizat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge, a îndemnat statele de pe continent, într-un interviu acordat agenţiei Reuters,  să acţioneze acum pentru a preveni saturarea sistemelor sanitare, în condiţiile în care subvarianta Omicron BA.5 se răspândeşte intens.

Noua variantă Omicron, BA.5. are trei mutații cheie ale proteinei sale, care o fac mai contagioasă și mai infecțioasă. Astfel, în mai puțin de două luni, BA.5 a depășit celelalte variante și a devenit cauza dominantă a Covid-19 în Statele Unite.

Argumentele OMS

„Avem o creştere a numărului cazurilor (…), într-o societate care funcţionează aproape la fel ca înainte’” de pandemie, a remarcat responsabilul OMS, care a insistat că este nevoie de purtarea măştii, de aerisirea spaţiilor închise şi de administrarea celei de-a doua doze de vaccin booster, înainte ca serurile specifice noilor variante să fie disponibile în toamnă, relatează Agerpres.

Potrivit lui Hans Kluge, aceste măsuri de stabilizare trebuie implementate pentru a evita alte măsuri mai stricte. „Nu cred că societatea este pregătită pentru lockdown-uri impuse”, după cele care au existat de când a început pandemia, a mai constatat el. „Acum este suficient de clar că ne aflăm într-o situaţie similară celei de vara trecută”, cu singura diferenţă că varianta Omicron este cea dominantă, a menţionat acelaşi responsabil al OMS într-un comunicat citat de agenţia EFE.

„Odată cu creşterea numărului cazurilor vedem şi o creştere a spitalizărilor, care nu vor face decât să crească şi mai mult în lunile de toamnă şi iarnă, după ce şcolile se vor redeschide, oamenii vor reveni din vacanţe şi odată cu venirea iernii interacţiunea socială se va muta în spaţii închise”, anticipează Hans Kluge, insistând din nou asupra reintroducerii măştii în transportul public şi în spaţiile închise şi administrării celei de-a doua doze de vaccin booster.

Potrivit sursei citate, aproape trei milioane de noi cazuri de COVID-19 au fost raportate în Europa săptămâna trecută, circa jumătate din cele înregistrate la nivel mondial. În acelaşi interval de timp spitalizările s-au dublat şi aproape 3.000 de oameni au murit în urma COVID-19.

Număr-record de infecții în România

În România, peste 7.600 de cazuri de COVID-19 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cifra fiind dublă față de ziua anterioară, când au fost anunțate 3.288 de cazuri noi, cel mai mare număr de infectări din ultimele cinci luni, potrivit Ministerului Sănătății. În aceeași zi a anului trecut, 19 iulie 2021, erau 46 de cazuri noi, conform platfomei datelazi.ro.

În plus, în unităţile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secţii cu COVID-19 este de 2.204 cu 72 mai multe faţă de ziua anterioară, iar la ATI sunt internate 136 persoane, cu 21 mai multe faţă de ziua anterioară. Dintre cei 136 pacienţi internaţi la ATI, 114 sunt nevaccinaţi.

În intervalul 18.07.2022 (10:00) – 19.07.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 9 decese ( 8 barbaţi şi 1 femeie), fără decese raportate anterior intervalului de referinţă.

Până marți, 19 iulie, în România 65.824 persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS-CoV-2 au decedat.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult