OMS: Tulpina Omicron ar putea duce la apariția unor noi variante, mai periculoase

OMS: Tulpina Omicron ar putea duce la apariția unor noi variante, mai periculoase
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 05/01/2022, 17:58

În contextul în care SUA, Marea Britanie, Franța și Australia au anunțat fiecare un număr record de cazuri zilnice de COVID-19, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că răspândirea rapidă a variantei Omicron a crescut riscul apariției unor variante mai periculoase ale virusului.

Marea Britanie a trecut marți de nivelul de 200.000 de cazuri noi pentru prima dată, Australia a înregistrat aproape 50.000, iar Franța a înregistrat peste 270.000, toate cele trei țări depășind recordurile lor anterioare, informează France 24.

De asemenea, 1.080.211 de noi cazuri au fost raportate luni de Statele Unite, un record la nivel mondial.

Datele au venit la doar o zi după ce Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergologie și Boli Infecțioase din Statele Uite (NIAID), a declarat că țara se confruntă cu „o creștere aproape verticală” a numărului de cazuri de COVID.

Fauci a avertizat că există încă pericolul unei creșteri a numărului de spitalizări, chiar dacă datele disponibile în acest moment sugerează că varianta Omicron provoacă forme mai puțin severe de boală.

Deşi varianta Omicron se propagă precum un incendiu în întreaga lume, pare a fi mai puţin patogenă comparativ cu temerile iniţiale şi a reaprins speranţa că pandemia ar putea fi depăşită.

Însă, Catherine Smallwood, reprezentantă a biroului de urgenţe din cadrul OMS, a declarat că o creştere vertiginoasă a ratelor de infectare ar putea avea efectul opus.

„Cu cât (varianta) Omicron se răspândeşte mai mult, cu atât este transmisă mai mult şi cu cât se replică mai mult, cu atât este mai probabil să genereze o nouă variantă. În prezent, Omicron este letală, poate provoca moartea (…) Poate mai puţin comparativ cu Delta, dar cine poate spune ce ar putea genera următoarea variantă?”, spune Smallwood.

Varianta Omicron, tot mai răspândită

Europa a înregistrat peste 100 de milioane de cazuri de COVID-19 de la începutul pandemiei şi peste cinci milioane de cazuri noi în ultima săptămână a anului 2021, ceea ce „eclipsează aproape tot ce am văzut până în prezent”, a adăugat reprezentanta OMS.

Marea Britanie, care a anunţat marţi că a identificat pentru prima dată peste 200.000 de cazuri noi zilnic, este ameninţată de o criză spitalicească din cauza lipsei de personal, situaţie cauzată de valul Omicron. În Franţa vecină, autorităţile se aşteptau marţi ca numărul cazurilor să se apropie de 300.000.

Catherine Smallwood a declarat că preconizează scenarii similare în alte ţări europene.

„Chiar şi în sistemele sanitare sofisticate şi de mare anvergură, există dificultăţi reale chiar în acest moment şi este probabil ca acest lucru să răspândească în regiune deoarece Omicron duce la o augmentare a cazurilor”, a precizat ea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase