Statele Unite au înregistrat un record mondial de cazuri de COVID. Peste un milion de cazuri raportate într-o singură zi

Statele Unite au înregistrat un record mondial de cazuri de COVID. Peste un milion de cazuri raportate într-o singură zi
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 04/01/2022, 16:00

Statele Unite au înregistrat luni, 3 ianuarie, peste un milion de cazuri de COVID-19, potrivit datelor publicate de Universitatea Johns Hopkins.

Noile cifre arată că varianta Omicron a SARS-CoV-2 continuă să se răspândească într-un ritm rapid, informează France 24.

Universitatea Johns Hopkins, care moitorizează numărul de cazuri noi de la începutul pandemiei, a raportat, de asemenea, 1.688 de decese în aceeași perioadă.

Datele vin la doar o zi după ce Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergologie și Boli Infecțioase din Statele Uite (NIAID), a declarat că țara se confruntă cu „o creștere aproape verticală” a numărului de cazuri de COVID.

Fauci a avertizat că există încă pericolul unei creșteri a numărului de spitalizări, chiar dacă datele disponibile în acest moment sugerează că varianta Omicron provoacă forme mai puțin severe de boală.

„Problema este că, dacă avem atât de multe cazuri, chiar dacă rata de spitalizare este mai mică în cazul variantei Omicron decât în cazul tulpinii Delta, există pericolul să înregistrăm o creștere a numărului spitalizărilor, ceea ce ar putea pune presiune pe sistemul de sănătate”, a declarat Fauci într-un interviu acordat duminică pentru CNN.

Noile politici privind izolarea provoacă confuzie în Statele Unite

Fauci a adăugat că Centrul american pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) va prezenta în curând clarificări cu privire la persoanele aflate în izolare, după ce săptămâna trecută s-a produs o confuzie, iar cetățenii aflați în carantină nu au știut dacă pot ieși sau nu din izolare fără să aibă un test negativ dacă nu au simptome.

CDC a redus perioada de izolare recomandată pentru persoanele asimptomatice, de la zece la cinci zile.

Noile politici nu prevăd testarea pentru a confirma că o persoană nu mai este cotagioasă înainte de a se întoarce la muncă, astfel că unii specialiști au ridicat semne de întrebare.

De la începutul pandemiei, SUA au înregistrat cele mai multe decese cauzate de COVID-19 (826.064), urmate de Brazilia cu 619.133 de decese, India, cu 481.893 și Rusia, cu 311.353.

Recordul înregistrat de SUA în timpul precedentelor valuri era de 258.000 de cazuri într-o singură zi, în săptămâna 5-11 ianuarie 2011.

Omicron este acum varianta dominantă în SUA şi reprezenta circa 59% din cazurile noi în săptămâna care s-a încheiat pe 25 decembrie, potrivit CDC.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase