Pandemia trece, depresia rămâne! Avertismentul unui medic psihiatru: ,,Depresia este o tulburare psiho-emoțională tot mai întâlnită în perioada pandemiei’’ (INTERVIU ÎN EXCLUSIVITATE)

Redactor:
Mihaela Ivancica
Pandemia trece, depresia rămâne! Avertismentul unui medic psihiatru: ,,Depresia este o tulburare psiho-emoțională tot mai întâlnită în perioada pandemiei’’ (INTERVIU ÎN EXCLUSIVITATE)
Pandemia trece, depresia rămâne! Avertismentul unui medic psihiatru: ,,Depresia este o tulburare psiho-emoțională tot mai întâlnită în perioada pandemiei’’ (INTERVIU ÎN EXCLUSIVITATE) / Sursa foto: Dr. Cătălina Hogea - arhivă personală

Medicul psihiatru Cătălina Hogea explică pentru cititorii Gândul.ro care sunt semnele și cauzele depresiei, precum și cum o putem preveni și trata. Cât privește anxietatea, o altă tulburare medicală întâlnită în perioada pandemiei, medicul precizează că aceasta ,,poate fi o tulburare în sine sau poate fi asociată depresiei’’.

Gândul.ro: Depresia în pandemie este un subiect sensibil și foarte întâlnit în această perioadă. Care sunt semnele sale? Cum o putem recunoaște?

Dr. Cătălina Hogea: Depresia este o tulburare psiho-emoțională tot mai întâlnită în perioada pandemiei, fie că ne referim la persoane cu istoric de depresie sau nu. Cele mai comune semne care ne dau de gândit că o persoană se confruntă cu depresie sunt: tristețea persistentă, lipsa plăcerii pentru orice activitate, chiar recreativă, gânduri cu conținut negativ despre sine și despre lume, tulburări de somn și de apetit alimentar, iar în cazurile severe, chiar gânduri de suicid. Dacă aceste semne sunt persistente zilnic pe o perioadă mai lungă de două săptămâni și afectează funcționarea individului, putem stabili diagnosticul de depresie.

Gândul.ro: Care sunt cauzele depresiei?

Dr. Cătălina Hogea: Cauzele depresiei sunt multiple, de cele mai multe ori o combinație de factori biologici, psihologici și sociali. Printre cele mai comune cauze putem întâlni pierderea unei persoane dragi sau a locului de muncă, sentimentul de copleșire în fața unor evenimente de viață stresante, burn-out-ul, tendința la izolare socială și afecțiuni fizice sau ca reacție secundară la unele medicamente și droguri.

Gândul.ro: Cum o putem preveni și trata?

Dr. Cătălina Hogea: Prevenția episoadelor depresive începe cu adoptarea unui stil de viață echilibrat. Studiile arată o rată mai mică de depresie în rândul celor care adoptă un regim alimentar de tip mediteraneean, cu consum scăzut de alcool, cu o bună igienă a somnului, cu activitate fizică moderată practicată în mod regulat și mai ales cu păstrarea relațiilor sociale. Acest ultim aspect și-a demonstrat și mai mult importanța în contextul pandemiei, astfel că persoanele care au reușit să mențină legăturile sociale, chiar și virtual, au înregistrat rate mai mici de depresie.

Dacă vorbim de tratarea depresiei și prevenția unor noi episoade, primul pas este o evaluare efectuată de medicul psihiatru. În urma acestei evaluări, medicul stabilește gradul de severitate a depresiei și va recomanda medicație adecvată și/sau psihoterapie. Ședințele regulate de psihoterapie sau consiliere psihologică/ pastorală/ spirituală oferă un bun suport atât în prevenția, cât și în tratarea formelor ușoare de depresie.

Gândul.ro: Ce tipuri de depresie există?

Dr. Cătălina Hogea: Tulburarea depresivă este o afecțiune caracterizată preponderent de simptomele descrise anterior. Aceasta se clasifică în funcție de gradul de severitate , în funcție de numărul de episoade, dar și de prezența unor simptome particulare. De menționat aparte ar fi depresia post-partum ce poate apărea la unele femei după naștere, depresia cu elemente psihotice care, pe lângă semnele descrise asociază și idei delirante sau halucinații, depresia indusă de medicamente/droguri și depresia secundară unor afecțiuni organice. Managementul acestor afecțiuni include și alte elemente.

Gândul.ro: Anxietatea este o altă tulburare medicală întâlnită în perioada pandemiei. Care sunt simptomele?

Dr. Cătălina Hogea: Anxietatea poate fi o tulburare în sine sau poate fi asociată depresiei. Aceasta este caracterizată de teamă permanentă cu exacerbări (atacuri) care sunt însoțite de multiple semne fizice (amețeli, amorțeli, durere de cap, palpitații, senzație de sufocare sau nod în gât, dureri ce-și schimbă sediul, tulburări de tranzit intestinal, etc) care îl sperie și mai mult pe cel ce le trăiește. A fost înregistrată o frecvență mai mare a anxietății pe perioada pandemiei actuale, mai ales pe fondul incertitudinilor privind sănătatea și stabilitatea financiară.

Gândul.ro: De ce apare anxietatea generalizată și cum se poate trata?

Dr. Cătălina Hogea: Anxietatea generalizată este o formă severă a anxietății, care împiedică persoana să-și desfășoare activitățile de orice tip, caracterizată prin anxietate imposibil de controlat, cu o durată mai mare de 6 luni. Incidența în populația generală este de aproximativ 3-8%. Cauzele acesteia sunt de obicei de natură psiho-socială. Tratamentul tulburării de anxietate generalizată constă în medicație și psihoterapie; de altfel acestea sunt indicațiile de tratament al tuturor tipurilor de anxietate.

FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
Doinița Oancea rupe tăcerea! Adevărul despre despărțirea de bărbatul cu care urma să se căsătorească:...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Profesiile care ar urma să fie plătite în tichete. Ministrul Muncii vrea să elimine munca...
Cartierul Roşu din Amsterdam, înlocuit cu un centru „erotic”. Planurile primăriei în privinţa prostituţiei şi...
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Horoscop 7 mai 2021. Zodia care se reapropie de familie
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Izvorul Tămăduirii 2021, prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi obiceiuri
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari...
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide