PRIMELE DECLARAȚII de la MAI, după anunțarea stării de urgență. Marcel Vela: „Instituțiile statului vor fi la datorie. Ne puteți ajuta dacă rămâneți acasă” VIDEO

PRIMELE DECLARAȚII de la MAI, după anunțarea stării de urgență. Marcel Vela: Instituțiile statului vor fi la datorie. Ne puteți ajuta dacă rămâneți acasă VIDEO
Publicat: 15/03/2020, 13:55
Actualizat: 15/03/2020, 14:40

Reprezentanţii Ministerului de Interne fac declaraţii de presă astăzi, la ora 14.00, de la sediul MAI. Este prima ieșire oficială cu privire la măsurile care vor fi luate începând de luni, 16 martie.

Declarațiile de presă au loc la ora 14.00 la Ministerul de Interne, este asigurată transmisiunea live pentru instituțiile de presă, însă NU vor fi prezenți jurnaliști în sala de presă a ministerului. GÂNDUL.ro va prezenta în LIVE VIDEO și LIVE TEXT declarațiile de MAI. VEZI AICI ce înseamnă STAREA DE URGENȚĂ

Principalele declarații de la sediul MAI. Șeful Ministerul de Interne, Marcel Vela a făcut declarații:

– La începutul săptămânii viitoare se va decreta stare de urgență. Este o măsură pe care multe țări au luat-o deja în interesul cetățenilor lor. De aseară, am lucrat non-stop îmreună cu o echipă spre a trimite premierului nota de fundamentare, pentru a fi prezentată președintelui pentru emiterea decretului.

– Fac apel la calm și solidaritate. Starea de urgență ne va permite să luăm cele mai bune măsuri Este nevoie de colaborarea fiecăruia dintre dvs, trebuie să acționăm cu calm și cu responsabilitate. Limitați călătoriile, nu distribuiți informații false

– Ştiu că presupune schimbarea modului de viaţă. Trebuie să conştientizăm că este spre binele nostru, al tuturor. Este momentul să fim uniți, toleranți. Instituțiile statului vor fi la datorie, Starea de urgență ne permite să luăm cele mai bune măsuri pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. Trebuie să acționăm cu calm și grijă față de cei din jur.

– Ieri în Comitetul de Situații Speciale de Urgență a fost aprobat un plan pentru stabilirea unor criterii. Am făcut recomandări pentru echipele de intervenție (utilități) care merg la persoane aflate în izolare astfel încât să fie protejați. Am clarificat ce înseamnă contact apropiat al unui caz confirmat: persoana care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient infectat, persoana care a avut contact fizic direct cu un bolnav cu COVID etc

– O altă decizie luată ieri a vizat limitarea unor lucruri. Se extinde carantina pentru toți cei sosiți din țările carantinate. Vor fi controale ITM la angajatori pentru a verifica dacă angajatorii implementează măsurile impuse de Guvern privind prevenirea răspândirii coronavirusului.

Altă decizie: închiderea târgurilor de mașini până pe 31 martie.

-Urmează zile complicate pentru cei din teren, pentru medici, polițiști, pompieri și jandarmi. Le mulțumesc și vreau să-i asigură că-i vom susține întru-torul. Dumneavoastă ne puteți ajuta rămânând acasă. Suntem o națiune puternică, haideți să arătăm împreună acest lucru.

PRIMELE DECLARAȚII de la MAI, după anunțarea stării de urgență

PRIMELE DECLARAȚII de la MAI, după anunțarea stării de urgență

Publicată de Gandul pe Duminică, 15 martie 2020

Ce măsuri au fost adoptate în Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență

Astăzi, 14 martie, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a adoptat o hotărâre pentru instituirea unor măsuri pentru evitarea răspândirii COVID-19 (coronavirus).

Prin hotărârea CNSSU au fost aprobate, recomandările ”Grupului de analiză”, care vizează:

– relațiile personalului Companiei Naționale Poșta Română cu persoanele aflate în autoizolare;

– relațiile echipelor de intervenție (apa, canal, gaze, electricitate, internet/cablu, telefonie fixă) în interacțiunea cu persoanele aflate în autoizolare;

– relațiile reprezentanților autorităților publice (IPJ, IJJ, ITPF, ISUJ, DSP, MS) cu șoferii de camioane, cu masa totală mai mare de 3,5 tone, care intră în țară venind din zonele roșii și galbene;

– definirea termenului de “contact apropiat” al unui caz confirmat;

– aspecte privind planul de continuitate în instituțiile esențiale și infrastructurile critice
–​ restricționarea activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive și de divertisment, care presupun participarea a peste 50 de persoane, realizate în spații închise, inclusiv cele realizate în săli de tratament balnear, săli de fitness, saloane de SPA-uri, de cosmetica, săli de jocuri de noroc și cazinouri.

De asemenea, au fost aprobate următoarele:

– abilitarea Administrația Națională a Penitenciarelor, pentru inițierea unui proiect de act normativ de modificare a prevederilor Legii 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, care să fie pus în regim de urgență în dezbatere parlamentară.

– instituirea măsurii de izolare preventivă a personalului esențial pentru asigurarea funcționării Centralei Nuclear-Electrice CNE Cernavodă, în concordanță cu prevederile Planului de continuitate a activităților de bază în cazul unei epidemii/pandemii.

– membrii Guvernului și oficiali de rang înalt din instituțiile aparținând sistemului național de securitate și apărare, pot ieși din izolare, cu păstrarea distanței de minimum 5 m față de alte persoane care nu se află în izolare și cu obligativitatea portului măștii de protecție, exclusiv pentru exercitarea obligațiilor expres prevăzute de Constituție și strict pe durata exercitării acestor obligații.

Starea de urgență poate dura 30 de zile, cu posibilitate de prelungire

Președintele Klaus Iohannis a declarat stare de urgență în România începând de luni, 16 martie. Prin instituirea stării de urgenţă se vor putea aloca mai uşor bani în domeniul sănătăţii, a spus şeful statului.

Grupul de Comunicare Strategică a transmis, sâmbătă seară, precizări despre decretarea stării de urgenţă, afirmând că vor fi avute în vedere doar acele măsuri necesare în combaterea răspândirii noului coronavirus.

„PRECIZARE: Având în vedere enunțarea în spațiul public/mediul online a posibilelor măsuri care pot fi luate în cadrul stării de urgență, fără a se menționa faptul că NU toate aceste măsuri sunt luate în mod obligatoriu, menționăm faptul că vor fi avute în vedere DOAR acele măsuri necesare în combaterea răspândirii noului coronavirus (COVID-19). Facem apel la responsabilitate și în acest caz în modul de prezentare a cadrului legal și a măsurilor care pot avea legatura cu motivul pentru care a fost anunțată decizia referitoare la starea de urgență”, a precizat Grupul de Comunicare Strategică.

Starea de urgență a mai fost instituită o singură dată în România, și anume, în anul 1999. În timpul Guvernării CDR (Convenția Democratică Română),  statul român s-a confruntat cu o serie de probleme care au dus la instituirea ordonanței de urgență nr. 1/1999,  prin care s-a declarat stare de asediu în România. Acest fapt s-a datorat mineriadei din ianuarie 1999 care a periclitat stabilitatea României, mineriadă care l-a avut în frunte pe Miron Cozma. DETALII AICI

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Matei Dima, la un pas de căsătorie. Bromania are planuri mari
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Temperaturile ridicate cresc prețul mâncării, constată un studiu