CORONAVIRUS. Când a fost ultima dată în România stare de urgență

CORONAVIRUS. Când a fost ultima dată în România stare de urgență
Publicat: 14/03/2020, 21:13
Actualizat: 14/03/2020, 21:17

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, sâmbătă, că a decis să decreteze starea de urgență în România începând de săptămâna viitoare, pentru a permite o luptă mai eficientă cu epidemia de coronavirus.

Starea de urgență a mai fost instituită o singură dată în România, și anume, în anul 1999. În timpul Guvernării CDR (Convenția Democratică Română),  statul român s-a confruntat cu o serie de probleme care au dus la instituirea ordonanței de urgență nr. 1/1999,  prin care s-a declarat stare de asediu în România. Acest fapt s-a datorat mineriadei din ianuarie 1999 care a periclitat stabilitatea României, mineriadă care l-a avut în frunte pe Miron Cozma.

Concret, vorbim despre ordonanţa de urgenţă nr. 1/1999 „privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă”.

Președintele Emil Constantinescu a convocat sesiunea extraordinară a Parlamentului și a solicitat liderilor partidelor parlamentare să-și exprima poziția față de evenimentele în curs. În timpul nopții de 21-22 ianuarie 1999 a fost emisă ordonanța de urgență care instituie starea de urgență pe întreg teritoriul României, începând cu ora 14 a zilei de 22 ianuarie. Constantin Dudu Ionescu este numit ministru de interne și se produce înlocuirea unor cadre de comandă ale acestui minister.

Astfel, la 21 de ani distanță, România va intra începând de luni în stare de urgență, când decretul va fi publicat în Monitorul Oficial.

„Această stare de urgență va face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei. În acest fel, Guvernul va avea posibilitatea să aloce mai mulți bani domeniului sănătății, mai mulți bani pentru medicamente, mai mulți bani pentru aparatura medicală absolut necesară!”, a declarat, sâmbătă, președintele Klaus Iohannis.

Sursă foto: Facebook Poliția Română

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase