PRIMUL CIMITIR din România închis timp de 3 zile din cauza riscului de infectare cu coronavirus

Redactor:
Gândul
PRIMUL CIMITIR din România închis timp de 3 zile din cauza riscului de infectare cu coronavirus
Cioclii, înșelați de urmașii celor decedați, cu banii pentru înmormântare

Primarul localității Borșa din Maramureș a declarat vineri că s-a luat măsura închiderii cimitirului pe o perioadă de trei zile, după ce aici a fost înmormântată românca moartă în Italia de coronavirus. Femeia a fost repatriată pe ascuns, fără ca autoritățile să știe. 

Femeia de 80 de ani din Maramureș, primul român care a murit de coronavirus în timp ce era în Italia, a fost adusă în țară de membrii familiei, alături de sora sa, de asemenea decedată, fără știrea autorităților române. Cele două au fost înmormântate fără preot.

Transportul a fost posibil cu ajutorul actelor obținute din Italia, documente care au permis ca sicriele să fie duse sigilate până la Borșa, în Maramureş, spune primarul de acolo, potrivit Mediafax.

„Familia femeii de 80 de ani din Borșa, care a decedat în Italia confirmată cu coronavirus, a decis să aducă în țară, pe cont propriu, sicriul cu trupul neînsuflețit al acesteia și al surorii sale de 75 de ani, pe care a îngrijit-o. Cele două sicrie au ajuns joi la Borșa, aduse de o firmă de transport de pompe funebre din comună, iar femeile au fost îngropate în cimitir fără preot. Transportul avea acte perfect legale obținute de la statul italian, care au permis să fie duse sicriele sigilate până în Borșa. Autoritățile române nu au știut nimic despre aducerea acestor sicrie în țară”, a spus primarul comunei Borșa, Sorin Timiș.

Primarul a precizat vineri, la Digi24, că nu știe câți oameni au participat la înmormântare, dar s-a luat decizia închiderii cimitirului timp de trei zile. „Asta este regula, ca să nu există niciun risc de contaminare”, a spus Sorin Timiș.

REGULI DRASTICE de înmormântare. Autoritățile se pregătesc de primele decese provocate de coronavirus în România

Autoritățile din Sănătate au luat măsuri draconice în cazul în care coronavirusul va provoca decese în România. Trupul persoanei decedate nu va putea fi văzut decât de cel mult doi membri ai familiei, care vor trebui să poarte echipament de protecție, și nu va putea fi atins decât cu mănuși de protecție.

Nu se face autopsie, iar sicriul este sigilat. Trupul neînsuflețit se bagă în saci, se dezinfectează cu produse biocide, apoi se introduce în sicriu, care va fi sigilat.

Înmormântarea sau înhumarea se face în cel mai scurt timp, iar sicriul va rămâne închis, fiind interzisă orice acțiune de deschidere a acestuia. DETALII AICI

Inchide