Raed Arafat, despre relaxarea restricțiilor din Capitală: Alte orașe din țară au luat și ele astfel de măsuri și nu au avut creșteri mari

Raed Arafat, despre relaxarea restricțiilor din Capitală: Alte orașe din țară au luat și ele astfel de măsuri și nu au avut creșteri mari
Raed Arafat, despre relaxarea restricțiilor din Capitală: Alte orașe din țară au luat și ele astfel de măsuri și nu au avut creșteri mari. Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 23/01/2021, 01:05

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat că situația epidemică poate fi ținută sub control dacă sunt respectate regulile, chiar și în contextul în care, începând de luni, se redeschid la capacitate de 30% restaurantele și instituțiile culturale din București.

Arafat a dat exemplul altor orașe din țară, unde au fost luate măsuri similare de relaxare și unde nu s-au înregistrat creșteri importante ale ratelor de infectare.

S-a așteptat 48 de ore, avem trei zile de descreștere în București și s-a luat decizia – care este reversibilă și oricând poate fi întoarsă dacă începe din nou creșterea. S-a evitat să se deschidă începând cu acest weekend tocmai ca să se evite aglomerația în restaurante, în mall-uri, până nu vedem cum va evolua și în cursul săptămânii viitoare”, a explicat Raed Arafat la Digi24.

Arafat: Nu vorbim de permiterea unor evenimente de amploare

Oficialul a explicat că această ușoară relaxare a fost decisă ca urmare a scăderii ratei de infectare, dar a atras atenția că în continuare evenimentele de amploare precum nunțile, botezurile, petrecerile etc. vor fi interzise.

În baza faptului că există scădere trei zile la rând și s-a atins aproape 2,5 (incidența, n.red.) și activitățile care se reiau sunt limitate – vorbim de capacitate de 30%, nu vorbim de nunți, nu vorbim de botezuri, nu vorbim de mese festive – dacă se respecă toate regulile, masca în teatre, în cinematografe, distanțele, procentul de 30% în restaurante, atunci putem ține situația mai departe sub control.

Toate orașele din țară care au trecut de la pragul de peste 3 la pragul de sub 3 au luat aceleași măsuri și au fost orașe mari din țară care au avut totul închis și care, când au trecut la sub 3, au deschis și nu am avut creșteri foarte mari aplicând aceste reguli în orașele respective în urma deschiderii”, a explicat vineri Raed Arafat.

Ce se întâmplă odată cu apariția noilor tulpini?

Raed Arafat a mai explicat că autoritățile analizează situația provocată de apariția noilor tulpini ale SARS-CoV-2, în special cea identificată în Marea Britanie.

El mai spune că autoritățile pot oricând să decidă reînchiderea restaurantelor și instituțiilor care se deschid luni în cazul în care numărul de cazuri va începe să crească din nou.

Normal că trebuie analizată situația și în corelare cu noua tulpină, dacă începe să fie evidentă în România, și în corelarea cu diferiți indicatori pe care îi urmărim. Clar, în orice moment, decizia poate fi luată să se închidă din nou activitățile, dacă începe să crească (rata de infectare, n. red.). Depinde acest lucru și de operatorii economici, cei din HoReCa în mod deosebit, respectarea regulilor, respectarea măsurilor și din păcate sunt semnale că și în perioada în care a fost totul închis, nu întotdeauna au respectat regulile”, a spus secretarul de stat.

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a decis ridicarea, începând de luni, a mai multor restricții în Capitală, având în vedere că trei zile la rând incidenţa infectării cu COVID-19 a fost sub 3 la mia de locuitori.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Obligatoriu pentru toți șoferii din România. A intrat în vigoare astăzi, 18 Aprilie
Un oraș vrea ca ziua să se mărească. Se cer 26 de ore, în loc...
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete