Raed Arafat, soluție pentru reducerea timpilor de așteptare în UPU: Se vor face teste rapide

Raed Arafat, soluție pentru reducerea timpilor de așteptare în UPU: Se vor face teste rapide
Raed Arafat, despre modul în care va trebui decalat programul angajaților, începând de luni: „E o obligație legală” / Sursă Foto: Mediafax
Publicat: 03/11/2020, 22:51
Actualizat: 03/11/2020, 22:54

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a anunţat marţi că una dintre soluţiile avute în vedere pentru reducerea timpilor de aşteptare în unităţile de primire a urgenţelor este introducerea testelor rapide pe bază de antigeni.

Una dintre soluţiile pe care vrem să le introducem poate chiar de săptămâna viitoare: testarea rapidă pe bază de antigeni în UPU pentru pacienţii simptomatici, unde suspicionăm că sunt pozitivi”, a spus Raed Arafat, într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook, în care explică raţiunea care a stat la baza emiterii ordinului care priveşte primirea pacienţilor în UPU.

Acesta a precizat că au fost comandate deja teste rapide şi că în acest fel se aşteaptă să scadă presiunea asupra UPU-rilor, pentru că rezultatele unui test vor fi gata în 15-20 de minute.

Raed Arafat a explicat că în acest moment în UPU-urile din întreaga ţară este o presiune, determinată de pacienţii suspecţi care „rămân perioade îndelungate în UPU” până la venirea testelor sau până la găsirea unui loc de internare.

Arafat: Ne adaptăm unei situaţii de aflux masiv de pacienţi

„Legea din România nu permite să închidem unităţile de primiri urgenţe şi camerele de gardă. Chiar dacă suntem într-o situaţie de presiune maximă asupra UPU şi CG există proceduri care ne permit să adaptăm modul în care lucrăm acolo, greu, e adevărat, dar să ne adaptăm unei situaţii de aflux masiv de pacienţi. Dar în niciun caz nu putem să spunem, gata s-a terminat, am închis uşa, staţi în stradă, căutaţi-vă alt spital sau să spunem asta la ambulanţe care aşteaptă că nu vă luăm bolnavii, căutaţi voi spital. Ordinul a clarificat situaţia asta, pentru că ordinul aplică ce spune legea şi explică ce nu putem face la acest moment indiferent ce presiune avem asupra noastră”, a spus Arafat.

Acesta susţine că înainte de pandemie la unităţile de urgenţă se primeau în jur de 12-14.000 de cazuri pe zi, dar că din primăvară, pe fondul scăderii mobilităţii populaţiei şi a reducerii accidentelor, numărul a scăzut la 7-8.000 pe zi.

„S-a schimbat profilul cazurilor. Înainte aveam cazuri uşoare pe care puteam să le rezolvăm rapid, cazuri complexe pe care le internam în spital, acum avem cazuri complexe, care pun probleme şi provocări, de suspecţi Covid, pe care nu putem să îi internăm până nu au test, cazuri de pacienţi cu dispnee, care au nevoie de intubaţie, şi care sunt Covid pozitiv, dar şi cazurile celelalte de urgenţă majoră, gen infarcte, accidente vasculare şi altele. Diferenţa este însă că foarte mulţi dintre pacienţii Covid pozitivi rămân perioade îndelungate în UPU şi atunci de aici vine această presiune”, a mai spus Raed Arafat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase