RAPORT | Care este, de fapt, nevoia reală de asistenți medicali la nivel global. „Sunt în prima linie a luptei împotriva COVID-19”

RAPORT | Care este, de fapt, nevoia reală de asistenți medicali la nivel global. „Sunt în prima linie a luptei împotriva COVID-19”
Puţin sub 28 de milioane de asistenţi medicali profesionişti îşi practică meseria în întreaga lume
Publicat: 07/04/2020, 10:39
Actualizat: 07/04/2020, 10:41

La nivel mondial, în contextul propagării rapide a îmbolnăvirilor cu COVID-19, necesarul de profesioniști în domeniul asistenței medicale, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), ar fi de 5,9 milioane.

Într-un raport privind situaţia ofertei de asistenţă medicală pe plan mondial, citat de AFP și preluat de Agerpres, agenţia ONU, campania internaţională Nursing Now şi Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali (ICN) evidenţiază rolul crucial al asistenţilor medicali profesioniştilor care reprezintă mai mult de jumătate din personalul medical.

„Asistentele sunt coloana vertebrală a sistemelor de sănătate”, se precizează într-un comunicat al directorului general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Astăzi, multe asistente sunt în prima linie a luptei împotriva COVID-19.

Potrivit documentului, puţin sub 28 de milioane de asistenţi medicali profesionişti îşi practică meseria în întreaga lume.

Între 2014 şi 2018, numărul acestora a crescut cu 4.7 milioane, dar „rămâne un deficit de 5.9 milioane de asistenţi medicali”.

Cel mai acut se simt lipsurile în cele mai sărace ţări din Africa, Asia de Sud-Est, Orientul Mijlociu şi America de Sud.

Organizațiile semnatare ale raportului cheamă statele să identifice cele mai urgente nevoi şi să acorde prioritate investiţiilor în formare, ocuparea forţei de muncă şi orientare profesională.

Coordonatorul ICN, Howard Catton, precizează că procentul de infectare, erorile medicale şi rata deceselor sunt „mai mari atunci când sunt prea puţine asistente”.

La rândul său, Mary Watkins, coautoare a raportului, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că ţările cele mai stabile financiar, care nu formează suficient personal, depind de imigranţi. Ca atare, acestea agravează penuria de cadre în ţările de origine ale acestora.

Watkins a mai adăugat că „80% din profesioniştii în domeniul asistenţei medicale la nivel mondial practică în prezent în beneficiul a 50% din populaţia lumii”.

Referitor la pandemia COVID-19, Mary Watkins a solicitat testarea infirmierilor, în contextul în care unele rapoarte indică o rată de infectare în rândul acestora de 9% în Italia şi de până la 14% în Spania.

„Avem o proporţie foarte mare de persoane din domeniul sănătăţii care nu merg la muncă de frica de a fi infectaţi”, fără a putea fi siguri, susţine Watkins.

Totodată, aceştia nu pot stabili dacă au fost bolnavi şi în prezent s-au imunizat şi se pot întoarce la muncă.

Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ