REMDESIVIR. Dr. Virgil Musta, la Gândul Live: „Pacientul care a fost introdus pe terapie evoluează bine”

Publicat: 07/05/2020, 13:46
Actualizat: 07/05/2020, 17:19

Primul pacient de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” din Timișoara care a primit tratament cu remdesivir, cu o formă severă a bolii declanșate de noul coronavirus, evoluează bine după câteva zile de administrare, a declarat, la Gândul Live, Doctorul Virgul Musta, medic primar și șef de secție în cadrul Clinicii de Boli Infecțioase II a spitalului.

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” din Timișoara a fost inclus într-un program compasional pentru tratarea bolii cu medicamentul remdesivir.

Doctorul Virgul Musta, medic primar și șef de secție în cadrul Clinicii de Boli Infecțioase II a Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” din Timișoara, a explicat, într-o intervenție la Gândul Live, cum este administrat tratamentului și care sunt așteptările.

„Deocamdată merge, avem prea puțină experință ca să tragem o concluzie. Pacientul care a fost introdus pe terapie evoluează bine. Boala, deși a fost foarte grea, a fost o formă severă de boală, nu s-a agravat și deocamdată e în continuare pe terapie intensivă. Criteriile de introducere a pacienților sunt destul de restrictive, nu ni se permite să introducem orice pacient, motiv pentru care nici nu avem mai mulți pacienți introduși în acest moment”, a declarat doctorul Virgul Musta.

Conform declarațiilor de la debutul progamului, la Timișoara nouă pacienți ar urma să fie tratatați cu acest medicament.

În ceea ce privește modul de relaționare socială după data de 15 mai, medicul este de părere că, deși legea e mai permisivă, trebuie să analizăm situațiile concrete și fiecare să se organizeze la locul de muncă, la programul de vacanță astfel încât, cunoscând riscurile bolii și modul de contaminare, să scadă aceste riscuri.

„Totul depinde de educație, de aici pornește totul”, a conchis Virgil Musta, care și-a exprimat încrederea că românii vor respecta regulile și după relaxarea restricțiilor.

Potrivit Protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2, recomandat prin Ordinul nr. 487/2020 pentru aprobarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2, „Remdesivir poate fi cel mai bun medicament antiviral pentru tratamentul 2019-nCoV. Experimente pe animale au arătat că, în comparație cu grupul de control, remdesivir poate reduce efectiv titrul virusului la șoareci infectați cu (MERS)-CoV, îmbunătățește deteriorarea țesutului pulmonar și are efect mai bun decât cel al grupului tratat cu lopinavir/ritonavir combinat cu interferon-β. Medicamentul a finalizat faza III clinică pentru tratamentul infecției cu virusul Ebola și există date relativ complete de farmacocinetică și siguranță pentru corpul uman. Cu toate acestea, eficacitatea și siguranța remdesivir la pacienții cu 2019- nCoV trebuie să fie confirmată în continuare de cercetarea clinică. În plus, remdesivir reduce eliminarea virusului la 2 zile de administrare”.

Testele clinice din SUA relevă că medicamentul Remdesivir accelerează recuperarea în cazul pacienţilor care au forme avansate de Covid-19. „Pacienţii spitalizaţi cu forme avansate de Covid-19 şi simptome pulmonare care au primit Remdesivir s-au recuperat mai rapid decât pacienţii în situaţii similare supuşi unei proceduri placebo, conform analizării preliminare asupra datelor obţinute printr-un studiu clinic aleatoriu efectuat pe 1.063 de pacienţi, iniţiat pe 21 februarie”, anunţă Institutele Naţionale pentru Sănătate din SUA (NIH).

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Refuzul calmantelor ar putea deveni amintire. Terapia durerii, drept al pacienților români
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Cum se simte acum fiul lui Kamara? Leon face progrese notabile: ”Este un mic...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Experții avertizează că bolile transmise de țânțari se răspândesc în Europa din cauza crizei climatice