România nu oprește vaccinarea cu AstraZeneca! / Agenția Europeană a Medicamentului vorbește despre riscul apariției cheagurilor de sânge!

România nu oprește vaccinarea cu AstraZeneca! / Agenția Europeană a Medicamentului vorbește despre riscul apariției cheagurilor de sânge!
România nu oprește vaccinarea cu AstraZeneca! / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 08/04/2021, 16:04

Autoritățile din România au decis să nu oprească vaccinarea populației cu serul produs de AstraZeneca! Surprinzător, spun mulți, mai cu seamă după anunțul Agenției Europene a Medicamentului. Miercuri, EMA a anunțat că există o legătură între apariția trombozelor și imunizarea cu AstraZeneca!

Totuși, surse din Ministerul Sănătății au confirmat pentru Digi24 că la București s-a luat decizia de a continua vaccinarea cu serul creat în laboratoarele AstraZeneca. Fără niciun fel de restricții și pentru toate categoriile de vârstă!

Aproape jumătate de milion de români s-au vaccinat cu AstraZeneca

Până în prezent, peste 400.000 de români s-au imunizat cu prima doză a vaccinului AstraZeneca. Pentru ei, de săptămâna următoare începe rapelul.

Miercuri, într-o conferință de presă, Comitetul de evaluare a riscurilor de farmacovigilență (PRAC), din cadrul EMA, a concluzionat că imunizarea  cu vaccinul AstraZeneca nu prezintă riscuri majore pentru sănătatea oamenilor. Totuși, PRAC a găsit o potențială legătură între acest vaccin și problemele de coagulare a sângelui (tromboză) apărute la persoanele adulte inoculate cu serul AstraZeneca. Sabine Straus, președintele PRAC, a declarat că, pe baza informațiilor cumulate, „riscurile sunt, totuși, foarte rare”.

„O explicaţie plauzibilă pentru combinaţia de cheaguri de sânge şi număr scăzut de trombocite este un răspuns imun, care conduce la o afecţiune similară cu cea observată uneori la pacienţii trataţi cu heparină”. Aceasta este poziția oficială a EMA. Chiar și așa, Agenția Europeană a Medicamentului insistă asupra faptului că beneficiile acestui vaccin prevalează în faţa riscurilor medicale. În plus, EMA insistă că nu a identificat niciun factor de risc specific, de aceea dă ca explicaţie plauzibilă pentru cazurile rare de tromboză un posibil răspuns imun. „Factori de risc specifici, precum vârsta, sexul sau istoricul medical, nu au putut fi confirmaţi deoarece evenimente rare sunt observate la toate vârstele”, a punctat Emer Cooke, director EMA.

Pe ansamblu, beneficiile vaccinului AstraZeneca depăşesc riscurile. Acesta vaccin s-a dovedit a fi unul eficace până în cel mai înalt grad – Emer Cooke, director EMA

Chiar dacă a descoperit o legătură între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul AstraZeneca, EMA a ținut să precizeze că nu va retrage recomandarea folosirii vaccinului AstraZeneca. În schimb, efectele observate vor fi adăugate în prospect de producător, promite Agenția Europeană a Medicamentului.

Neînțelegeri la nivelul statelor membre UE

Reprezentanții EMA le transmit medicilor și tuturor profesioniștilor din sector că este extrem de important să conștientizeze că există posibilitatea apariției unor noi cazuri de tromboză, extrem de rare, la două săptămâni de la vaccinarea cu serul AstraZeneca.

Anunțul EMA a fost urmat de o ședință în online a miniștrilor Sănătății din Uniunea Europeană. Totuși, întrevederea nu a avut rezultatul scontat. La finalul ei, nu s-a putut lua o decizie unitară în privința vaccinului AstraZeneca. Astfel, azi, 8 aprilie, autoritățile sanitare din România (Ministerul Sănătății, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 – CNCAV și Agenția Națională a Medicamentului) s-au întrunit într-o ședință privind soarta vacinului AstraZeneca. Așa cum am precizat, informațiile sunt că România va continua vaccinarea cu acest ser.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică