România nu oprește vaccinarea cu AstraZeneca! / Agenția Europeană a Medicamentului vorbește despre riscul apariției cheagurilor de sânge!

Redactor:
Marius Olaru
România nu oprește vaccinarea cu AstraZeneca! / Agenția Europeană a Medicamentului vorbește despre riscul apariției cheagurilor de sânge!
România nu oprește vaccinarea cu AstraZeneca! / Sursa FOTO: wikimedia.org

Autoritățile din România au decis să nu oprească vaccinarea populației cu serul produs de AstraZeneca! Surprinzător, spun mulți, mai cu seamă după anunțul Agenției Europene a Medicamentului. Miercuri, EMA a anunțat că există o legătură între apariția trombozelor și imunizarea cu AstraZeneca!

Totuși, surse din Ministerul Sănătății au confirmat pentru Digi24 că la București s-a luat decizia de a continua vaccinarea cu serul creat în laboratoarele AstraZeneca. Fără niciun fel de restricții și pentru toate categoriile de vârstă!

Aproape jumătate de milion de români s-au vaccinat cu AstraZeneca

Până în prezent, peste 400.000 de români s-au imunizat cu prima doză a vaccinului AstraZeneca. Pentru ei, de săptămâna următoare începe rapelul.

Miercuri, într-o conferință de presă, Comitetul de evaluare a riscurilor de farmacovigilență (PRAC), din cadrul EMA, a concluzionat că imunizarea  cu vaccinul AstraZeneca nu prezintă riscuri majore pentru sănătatea oamenilor. Totuși, PRAC a găsit o potențială legătură între acest vaccin și problemele de coagulare a sângelui (tromboză) apărute la persoanele adulte inoculate cu serul AstraZeneca. Sabine Straus, președintele PRAC, a declarat că, pe baza informațiilor cumulate, „riscurile sunt, totuși, foarte rare”.

„O explicaţie plauzibilă pentru combinaţia de cheaguri de sânge şi număr scăzut de trombocite este un răspuns imun, care conduce la o afecţiune similară cu cea observată uneori la pacienţii trataţi cu heparină”. Aceasta este poziția oficială a EMA. Chiar și așa, Agenția Europeană a Medicamentului insistă asupra faptului că beneficiile acestui vaccin prevalează în faţa riscurilor medicale. În plus, EMA insistă că nu a identificat niciun factor de risc specific, de aceea dă ca explicaţie plauzibilă pentru cazurile rare de tromboză un posibil răspuns imun. „Factori de risc specifici, precum vârsta, sexul sau istoricul medical, nu au putut fi confirmaţi deoarece evenimente rare sunt observate la toate vârstele”, a punctat Emer Cooke, director EMA.

Pe ansamblu, beneficiile vaccinului AstraZeneca depăşesc riscurile. Acesta vaccin s-a dovedit a fi unul eficace până în cel mai înalt grad – Emer Cooke, director EMA

Chiar dacă a descoperit o legătură între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul AstraZeneca, EMA a ținut să precizeze că nu va retrage recomandarea folosirii vaccinului AstraZeneca. În schimb, efectele observate vor fi adăugate în prospect de producător, promite Agenția Europeană a Medicamentului.

Neînțelegeri la nivelul statelor membre UE

Reprezentanții EMA le transmit medicilor și tuturor profesioniștilor din sector că este extrem de important să conștientizeze că există posibilitatea apariției unor noi cazuri de tromboză, extrem de rare, la două săptămâni de la vaccinarea cu serul AstraZeneca.

Anunțul EMA a fost urmat de o ședință în online a miniștrilor Sănătății din Uniunea Europeană. Totuși, întrevederea nu a avut rezultatul scontat. La finalul ei, nu s-a putut lua o decizie unitară în privința vaccinului AstraZeneca. Astfel, azi, 8 aprilie, autoritățile sanitare din România (Ministerul Sănătății, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 – CNCAV și Agenția Națională a Medicamentului) s-au întrunit într-o ședință privind soarta vacinului AstraZeneca. Așa cum am precizat, informațiile sunt că România va continua vaccinarea cu acest ser.

Crimă înfiorătoare. Marele campion al ţării, otrăvit şi ucis de o tânără de 18 ani....
Tatăl călăreț din Iași a vândut casa primită de la Cătălin Moroșanu! IREAL ce a...
FOTO. Anamaria Prodan s-a dezbrăcat ca să îl provoace pe Reghe? În pline zvonuri despre...
SOCANT! Au trecut patru ani de când Denisa Răducu a murit, insa părinții ei FAC...
Povestea fabuloasă a cerșetoarei românce Monica Csengeri care a ajuns acum triplă campioană a Europei...
Gabriela Firea, atac furibund, după scandalul de la Spitalul Foişor! Ce vrea acum fostul edil
Coronavirus. Tulpina sud-africană vs. vaccinul Pfizer: un studiu din Israel arată posibile „breşe” în protecţia...
BANCUL ZILEI – Nevasta în filme p®no
VIDEO. „Pregătiți de luptă”. Noi imagini cu trupe și convoaie militare la granița Ucrainei
Tatăl călăreț din Iași a vândut casa primită de la Cătălin Moroșanu! IREAL ce a...
Descoperire MONUMENTALĂ între zidurile Bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim, cel mai sacru loc al creștinătății
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
BOMBĂ! A fost descoperit orașul de aur al Egiptului antic. E o comoară istorică
Ce spune celebrul Morgan Freeman despre vaccinurile anti-COVID: „Dacă ai încredere în mine, vei...”
ULTIMA ORĂ: Lovitură dură pentru şoferi. Lipsa acestui document îi va lăsa fără zeci de...
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. Ce s-a întâmplat cu corpul ei...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Marca de telefoane care dispare de pe piaţă. A fost foarte populară în România
Inchide