Se vor relaxa restricțiile în România? Ce spun Raed Arafat și Valeriu Gheorghiță

Se vor relaxa restricțiile în România? Ce spun Raed Arafat și Valeriu Gheorghiță
Publicat: 20/01/2022, 15:05

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat că putem discuta despre ridicarea restricţiilor în România, dar nu în acest moment. De asemenea, Valeriu Gheorghiţă spune că „riscul ar fi mult prea mare şi nu cred că cineva îşi asumă un astfel de impact”.

Întrebat dacă se poate vorbi despre relaxarea restricțiilor anti-COVID, Arafat a răspuns: „putem vorbi, dar nu în acest moment”.

„Acum rămânem foarte precauţi. Încă nu credem că am ajuns la vârf ca să vedem impactul. Ţările care au trecut la relaxare au avut deja vârful care a însemnat sute de mii de cazuri, acum au început să scadă”, spune Arafat.

Astfel, nu se pune problema ridicării restricţiilor, care oricum în România sunt mult mai permisive decât în alte ţări, a mai spus el.

„Fiecare ţară adoptă măsurile care se potrivesc situaţiei”

De asemenea, medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, a intervenit la întrebarea legată de o eventuală ridicare a restricţiilor, spunând: „Probabil că vă referiţi la Marea Britanie. Marea Britanie are la populaţia vaccinată peste 90%, are doza booster făcută la peste 60% din populaţie, aşa încât COVID a devenit în Marea Britanie o infecţie virală uşoară, fără impact la nivelul sănătăţii individuale şi colective. Fiecare ţară adoptă măsurile care se potrivesc situaţiei. Nu cred că este situaţia României. Riscul ar fi mult prea mare şi nu cred că cineva îşi asumă un astfel de impact”, a spus Gheorghiţă.

Întrebat despre introducerea altor restricţii, Raed Arafat a declarat că în acest moment nu se discută despre schimbarea măsurilor nici în sensul înăspririi, nici în sensul relaxării.

Bilanț coronavirus 20 ianuarie. Record absolut de infectări. Peste 19.000 de îmbolnăviri, depistate în 24 de ore. Situația deceselor

Peste 19.000 de infectări cu coronavirus au fost depistate în ultimele 24 de ore, în România. Au fost raportate 43 de decese, a transmis, joi, Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

„În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 19.105 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 2.495 mai mult decât în ziua anterioară. 2.084 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare”, arată sursa citată.

Este cel mai mare număr de infectări depistate într-o singură zi în România.

Comparativ cu ziua anterioară, sunt cu circa 1.500 de cazuri zilnice mai multe. Miercuri, au fost anunțate 16.610 infecții.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase