Șeful DSU, Raed Arafat, despre carantinarea unei localități: „Nu semnez ordinul de capul meu!”

Șeful DSU, Raed Arafat, despre carantinarea unei localități: „Nu semnez ordinul de capul meu!”
Șeful DSU, Raed Arafat, despre carantinarea unei localități: „Nu semnez ordinul de capul meu!” / Sursă FOTO: Alexandru Dobre - Mediafax Foto
Publicat: 15/03/2021, 22:55

Șeful DSU, Raed Arafat, susține că măsura carantinării este una pe care nimeni nu vrea să o aplice pe plan național. Acesta subliniază faptul că pe zone restrânse are efecte pozitive.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru situații de Urgențe (DSU), a explicat într-o intervenție la TVR cum se ia decizia carantinării.

Carantinarea unei localități: „ Eu semnez ordinul respectiv ca șef al Departamentului”

„Măsurile locale și zonale întotdeauna am zis că le vom lua. Atunci când este considerată necesară carantinarea, indiferent de implicațiile politice și alte aspecte, și părerile și tot, dacă vine DSP-ul, INSP-ul și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și spun la rând că trebuie carantinată o localitate, noi semnăm ordinul de carantinare. Eu semnez ordinul respectiv ca șef al Departamentului. Nu-l semnez de capul meu, îl semnez în baza propunerilor care vin.

Este clar că măsura carantinării localităților, dacă măsurile se aplică corect, măsura s-a dovedit a fi eficientă. În 14, în 21 de zile, în 30 de zile, totuși este eficientă. Și a demonstrat că majoritatea localităților după 14 zile au început să scadă serios ca și număr de cazuri în localitățile respective”, a declarat Raed Arafat.

Șeful DSU, Raed Arafat, despre carantină: „Este o soluție pe care nimeni nu vrea să o aplice pe plan național”

„Deci este o soluție pe care nimeni nu vrea să o aplice pe plan național, dar pe zone, pe localități, pe zone restrânse, se pare că produce un efect pozitiv în sensul că limitează răspândirea și începe scăderea, cu condiția ca măsurile în timpul carantinării să fie respectate”, a mai explicat secretarul de stat.

De asemenea, acesta a subliniat faptul că decizia carantinării unei localități nu se ia doar în funcție de incidență.

„La acest moment cred că suntem departe încă de o asemenea măsură și nu vreau să speculez pe ea și, după cum am zis, nu numai 6 la mie este singurul factor de carantinare. Există mult mai multe aspecte la care ne uităm în astfel de decizii”, a declarat șeful DSU despre o posibilă carantinare a Capitalei.