SPECIALIST: Când vor fi cele două vârfuri ale pandemiei de coronavirus. La ce scenariu se așteaptă medicii români

Redactor:
Gândul
SPECIALIST: Când vor fi cele două vârfuri ale pandemiei de coronavirus. La ce scenariu se așteaptă medicii români
Specialist: Ne așteptăm la două vârfuri ale epidemiei de coronavirus în România

Medicii preconizează că în România criza de coronavirus va atinge două vârfuri ale infectărilor în următoarea perioadă.

Apogeul infectărilor ar putea fi atins în aprilie și după Paște, spune medicul Doina Azoicăi, președinta Societății Române de Epidemiologie.

Două vârfuri ale infectărilor

„Ne așteptăm la ceea ce era și previzionat. Și profesorul Streinu-Cercel, și profesorul Rafila au făcut demult aceste anunțuri și prognoze, că probabil în următoarele săptămâni vom atinge niveluri foarte crescute. Sigur, cu aproape 1.000 de cazuri la zi, cu 100.000 de izolați și încă 6.000 în carantină nu ne putem aștepta decât la o creștere mare în următoarele săptămâni. Probabil pe la jumătatea lunii aprilie să fie un prim vârf epidemic și probabil, așa este și prognoza, după sărbătorile de Paști va fi un alt vârf”, a explicat Doina Azoicăi la Digi24.

Carantina impusă de ordonanța militară poate să aibă un rol în modificarea acestor cifre, susține medicul:

„În ultimă instanță, transmiterea aceasta nu se întâmplă printr-o magie neagră, ci din cauza contactului cu persoana care elimină acest virus prin secreții naso-faringiene sau secreții respiratorii. Ce este foarte important – să încercăm, pe cât posibil, să limităm, că nu putem jugula, această transmitere. Or, această transmitere nu se poate limita decât dacă respectăm cu foarte multă strictețe, ca în regim de război, acele recomandări. În război nu se comentează! Facem apel la această cumințenie a oamenilor, pentru că altfel, avem modelul Italiei, Franței, Germaniei”, spune președinta Societății Române de Epidemiologie.

Inchide