Primul caz de coronavirus confirmat în România. „Pacientul zero” are 25 de ani și lucra pentru italianul din Rimini. Raed Arafat: „Alte 7 persoane din familie sunt în carantină în aceeași locuință”

Primul caz de coronavirus confirmat în România. Pacientul zero are 25 de ani și lucra pentru italianul din Rimini. Raed Arafat: Alte 7 persoane din familie sunt în carantină în aceeași locuință
Publicat: 26/02/2020, 22:45
Actualizat: 27/02/2020, 07:57

Au apărut noi informații despre primul caz de coronavirus din România, confirmat miercuri seara în județul Gorj. Este vorba despre un tânăr de 25 de ani care lucra pentru italianul venit în țara noastră.

„Pacientul zero” este un tânăr din județul Gorj, din satul Dobrana, are 25 de ani și lucra la o firma a italianului care a fost inițial diagnosticat la întoarcerea din Romania. Conform primarului comunei Prigoria, de care aparține satul, tânărul este angajat la o firma unde cetățeanul italian este patron.

A fost confirmat primul caz de coronavirus în România, în județul Gorj. După ora 23.00, au avut loc declarații la Ministerul de Interne, susținute de secretarul de stat Raed Arafat și de ministrul Sănătății, Victor Costache. Gândul.ro a prezentat principalele declarații de la sediul MAI în LIVE TEXT.

Bărbatul din Gorj intrase în contact direct cu italianul venit în România, au mers împreună la o partidă de vânătoare. Persoana contaminată a fost adusă în această noapte, la institutul Matei Balș din Capitală. În casa unde bărbatul infectat cu coronavirus era în carantină mai sunt 7 persoane, printre care și vârstnici, dar nu și copii.

Secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a declarat că bărbatul respectiv nu prezintă tuse sau febră, va fi preluat în cursul serii de miercuri de un echipaj al ISU Dolj, dotat cu izoletă, şi va fi adus la Spitalul de Boli Infecţioase Matei Balş din Bucureşti.

Potrivit lui Arafat, familia bărbatului din Gorj confirmat cu coronavirus este formată din 7 persoane, care acum au intrat în izolare. Arafat nu a dorit să numească localitatea unde îşi are domiciliul bărbatul respectiv.

Ministrul Victor Costache a mai arătat că autorităţile desfăşoară o anchetă epidemiologică pentru a identifica toate persoanele cu care bărbatul confirmat cu Covid-19 a intrat în contact în ultimele zile.

Pentru al doilea italian care a fost în România, încă se așteaptă date de la colegii din Italia, au precizat oficialii români, se poate extinde ancheta epidemiologică și pe această pistă.

Ministrul Sănătății, Victor Costache: Suntem din păcate în măsură să vă anunțăm că în urma testelor făcute în județul Gorj, avem primul caz de pacient infectat cu Covid-19 pe teritoriul României. Bărbatul este dintr-o localitate din judeţul Gorj. Imediat după ce va ajunge la Bucureşti, va intra pe schema de tratament şi sperăm într-o evoluţie pozitivă. Starea bărbatului este bună, nu manifestă simptome şi nu trebuie să ne alarmăm. Este vorba despre o persoană total asimptomatică. Avem în lucru încă 33 de teste din acea zonă, şi vom comunica rezultatele imediat ce va fi posibil.

Conferință de presă la MAI susțiunută de secretarul de stat ,Raed Arafat, șeful Departamentul pentru Situații de Urgență, și ministrul Sănătății, Victor Costache

Conferință de presă la MAI susținută de secretarul de stat, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, și ministrul Sănătății, Victor Costache.

Publicată de Ministerul Afacerilor Interne, Romania pe Miercuri, 26 februarie 2020

Secretarul de stat, Raed Arafat:
Avem un singur caz, nu este simptomatic, nu prezintă febră, tuse.
Alte 7 persoane sunt în acea locuință, toți vor fi izolați la domiciliu în următoarele 14 zile. Niciunul dintre ei nu a fost depistat pozitiv.
Transportul pacientului se face în condiții de siguranță, ne interesează să ajungă în stare bună la București.
Se respectă toate procedurile. Nu este o problemă de urgență.

Transportul va dura 4-5 ore până la București.

  • Sunt și persoane în vârstă în acea locuință, nu sunt copii.
  • Se face anchetă epidemiologică, se verifică alte persoane cu care a intrat în contact. Vom lua toate contactele persoanei până la intrarea în carantină și le vom verifica și pune în carantină la domiciliu
  • Mai sunt 33 de teste în lucru în județul Gorj
  • Este un curs normal al bolii, poți să transmiți boala când ești asimptomatic. Nu trebuie să ne îngrijoreze asta, acesta este mersul normal al bolii. De-asta este izolarea de 14 de zile
  • Sunt mulți pacienți în lume care sunt asimptomatici și au o evoluție bună a boli. Este foarte bine că a fost izolat de două zile la domiciliu.
  • Prefecții își împart sarcinile pentru a avea grijă de persoanele aflate în carantină și izolare. Potrivit OUG 11 și a ordonanței date astăzi, finanțarea vine de la bugetul de stat prin Ministerul Sănătății.

Ministrul Sănătății, Victor Costache: Este o anchetă epidemiologică în curs, rezultatele le vom avea în cursul zilei de mâine.
Raed Arafat: este posibil ca pacientul să devină negativ în următoarea perioadă sau să devină simptomatic chiar pe drumul spre București, sunt mai multe evoluții posibile ale bolii.
Ministrul Sănătății, Victor Costache: Persoana a fost la vânătoare cu italianul.

Raed Arafat: Nu este vorba de o epidemie. Chiar dacă vor fi trei-patru cazuri nu este epidemie.

Vecinii nu au motiv de îngrijorare. Virusul nu poate ieși din casă, nu poate zbura și să sară la alt om.

Pentru al doilea italian care a fost în România, încă se așteaptă date de la colegii din Italia, se poate extinde ancheta epidemiologică și pe această pistă.

Evoluția e imprevizibilă, se poate opri aici, poate să apară un alt caz sau două sau mai multe, a precizat Raed Arafat.

Primul român confirmat cu coronavirus a fost confimat, miercuri, la Institutul Matei Balş din Bucureşti. Secretarul de stat Nelu Tătaru a confirmat pentru MEDIAFAX că este vorba despre un pacient din judeţul Gorj.

Ar fi vorba de un bărbat care a intrat în contact cu italianul de 71 de ani din Rimini, testat pozitiv cu coronavirus. Italianul căsătorit cu o româncă s-a aflat în România în județele Dolj și Gorj în urmă cu o săptămână.

Bărbatul infectat cu coronavirus nu are simptome specifice bolii, se află în carantină la domiciliu și va fi adus la „Matei Balș” în Capitală.

Surse din Ministerul de Interne spun că este posibil să avem și un al doilea caz de persoană infectată, dar sunt încă așteptate confirmările de laborator.

Conferință de presă la MAI susțiunută de secretarul de stat ,Raed Arafat, șeful Departamentul pentru Situații de Urgență, și ministrul Sănătății, Victor Costache

Conferință de presă la MAI susținută de secretarul de stat, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, și ministrul Sănătății, Victor Costache.

Publicată de Ministerul Afacerilor Interne, Romania pe Miercuri, 26 februarie 2020

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Simona Halep a primit un nou verdict. Diferența e enormă față de ce se știa:...
Ce e de așteptat de la noua întâlnire între Regele Charles și Prințul Harry
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii