Testul care arată diferența dintre gripă și COVID-19. Manager ”Victor Babeș”: „Să faci și gripă și coronavirus este devastator” (EXCLUSIV)

Testul care arată diferența dintre gripă și COVID-19. Manager ”Victor Babeș”: „Să faci și gripă și coronavirus este devastator” (EXCLUSIV)
Testul care arată diferența dintre gripă și COVID-19. Manager ”Victor Babeș”: „Să faci și gripă și coronavirus este devastator” Foto: Victor Babeș Timisoara/Facebook
Publicat: 23/10/2020, 10:31

În laboratorul Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara se pot realiza, cu ajutorul aparatului Real Time PCR, testele pentru depistarea gripei sezoniere. Unitatea sanitară a primit primele kit-uri necesare prelucrarii automatizate a probelor. „Testarea este singura metodă de a afla dacă pacientul este infectat cu virusul gripal sau cu SARS-COV 2”, afirmă managerul spitalului, Cristian Oancea.

Potrivit unui comunicat de presă, de joi, al Spitalului de Boli Infecţioase Timişoara, probele se recoltează sub forma unui exudat, din căile respiratorii nazofaringiene şi sunt prelucrate printr-o reacţie de polimerizare.

„Avem o linie de PCR pentru COVID, o linie de PCR pentru gripă, avem teste rapide pentru gripă și sper ca într-o lună să avem un aparat care să diferențieze infecțiile virale de bacteriene. Testarea este singura metodă de a afla dacă pacientul este infectat cu virusul gripal sau cu SARS-COV 2”, explică medicul Cristian Oancea pentru GÂNDUL.RO.

Gripa are debut brusc

Pacienții care vin la noi internați în spital îi testăm mai întâi pentru COVID-19. Dacă au simptome sugestive, precum febra, tusea, dureri în gât, și nu sunt infectați cu COVID-19 îi testăm pentru gripă. Gripa ca și specificitate are debut brusc cu simptome foarte intense, adică durerile musculare sunt foarte pronunțare, fenomenul febril dacă la SARS-COV-2 este de 37-38 și merge mai lent, la gripă în decurs de câteva ore poți ajunge la 39-40 de grade. Simptomele și intensitatea gripei sunt foarte rapide. SARS-COV-2 mimează mai mult ca virus de sezon, virus lent, având un debut mai lent. Există și gripe care evoluează mai lent la început după care au un debut mult mai rapid, explică medicul Cristian Oancea pentru GÂNDUL.RO.

De ce e important vaccinul antigripal

Datele Institutului Naţional de Sănătate Publică arată că în sezonul 2019-2020 au fost înregistrate 73 de decese confirmate cu virus gripal.

Medicii se așteaptă ca cererea pentru vaccinul antigripal să fie mult mai mare, în contextul pandemiei de coronavirus. În acest an, stocurile de vaccin antigripal sunt achiziționate în continuare din importuri, în condițiile în care, în România se va produce din nou vaccinul antigripal, începand abia cu anul 2021, de către Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico Militară ”Cantacuzino”.

Vaccinul este vital. Pacienții cu grad de risc și comorbidități, spre exemplu cei cu diabet, trebuie să se vaccineze și antipneumococic.Infecțiile sunt de trei tipuri: virale, bacteriene și fungice. Putem să avem trei tipuri de pneumonie. Pneumococul este responsabil undeva la 60-70% de pneumoniile bacteriene. Recomandăm vârstnicilor dar și populației tinere active să se vaccineze. Să faci și gripă și coronavirus este devastator și pentru un om tânăr”, spune medicul Cristian Oancea.

3 milioane de doze, dublu față de anul trecut

Reprezentanți ai Ministerul Sănătății au declarat în exclusivitate pentru GÂNDUL.ro că anul acesta s-a încheiat un contract-cadru pentru trei milioane de doze vaccin gripal, dublu față de anul trecut.

Cât priviște farmaciilor, Ministerul Sănătății mai precizează că nu are în evidență situația stocurilor de vaccin antigripal din farmacii, în condițiile în care acestea sunt entitități private și trebuie să se aprovizioneze direct de la furnizor. „Farmaciile sunt societăți private. Ministerul Sănătății recomandă farmaciilor să se aprovizioneze cu vaccin gripal”, spun reprezentanți din minister pentru GÂNDUL.RO.

OMS reaminteşte că 60.000 de persoane mor anual în Europa din cauza gripei sezoniere

Gripa sezonieră face 60.000 de morţi pe an în Europa, iar cetăţenii europeni nu ar trebui să se opună vaccinării, a declara la Roma, un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării obținut în urma studiilor urmate la FJSC și Université Lumière Lyon 2. A lucrat în trustul citeste mai mult
BOMBĂ! Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
FOTO. Fosta soție a gimnastului Marian Drăgulescu face videochat și a ajuns să aibă o...
Femeia care-și bea menstruația, o aplică pe ten și pictează cu ea: „E medicină pură”
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
O invazie a Rusiei în Ucraina ar avea consecinţe nemaivăzute. IATĂ ce măsuri draconice ar...
Hoții de CATALIZTOARE din GERMANIA ”vânează” aceste mașini
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Diferența dintre criptomonede, monede digitale și monede virtuale
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Avocatul lui Sevil Shhaideh a cerut judecătorilor s-o achite, în dosarul Belina
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
A MURIT o legendă a fotbalului din România. A făcut parte din GENERAȚIA DE AUR
Anunțul care zdruncină lumea din temelii. Ce urmează după Omicron: Va fi mult mai contagioasă
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Răzbunarea perfectă a unui angajat care a fost concediat de şef pentru că avea idei...