Testul rapid pentru COVID-19 care dă rezultatul în 15 minute a ajuns și în România! Cu ce este diferit față de un PCR (EXCLUSIV)

Testul rapid pentru COVID-19 care dă rezultatul în 15 minute a ajuns și în România! Cu ce este diferit față de un PCR (EXCLUSIV)
Testul rapid pentru COVID-19 care dă rezultatul în 15 minute a ajuns și în România: Cu ce e diferit față de testul PCR (EXCLUSIV)
Publicat: 13/10/2020, 15:45
Actualizat: 13/10/2020, 16:27

Un test antigen rapid pentru detectarea coranavirusului a intrat zilele trecute pe piața din România. Rezultatul este dat în doar 15 minute de la recoltare, iar un avantaj al acestui test este volumul mare de persoane care pot fi testate direct, într-un timp scurt.

Responsabilii din Comisia anti-Covid de la Ministerul Sănătății discută despre introducerea testului la scară largă, având în vedere numărul de cazuri aflat în continuă creștere.

Ce este  SARS-CoV-2 Rapid Antigen Test

Testul antigen se recoltează de la nivelul faringelui, la fel ca în cazul testului PCR. Avantajul este că rezultatul apare în doar 15 minute. Producătorii lui susțin că rata de sensibilitate este peste 96, 53%, iar testul detectează, de altfel, antigenele specifice SARS-CoV-2 prezente în organism.

 SARS-CoV-2 Rapid Antigen Test este un test imunologic cromatograficrapid și fiabil utilizat pentru detectarea calitativă a antigenelor specifice ale SARS-CoV-2 prezente în nazofaringele uman la persoanele suspectate de COVID-19”, susțin reprezentanți producătorului pentru GÂNDUL.RO.

Aceștia susțin că „testul are o specificitate de 99,68%, o sensibilitate de 96,52% și poate fi efectuat doar de către personal specializat”.

Cu ce e diferit față de un PCR

Printre beneficiile acestui test se numără obtinerea rezultatului(pozitiv/negativ) rapid, în aproximativ 15 minute, precum si
utilizarea facilă de către personalul medical de specialitate.

Kitul de testare este gata de utilizare dupa achiziție și conține toate materialele necesare pentru efectuarea unui test, nefiind necesar niciun instrument suplimentar pentru testare sau obținerea rezultatului”, mai spune compania pentru GÂNDUL.RO.

Reprezentanții mai spun că „datorită acestor caracteristici și a ușurinței în utilizare, cu ajutorul acestor teste rapide de antigeni SARS-CoV-2 se pot efectua testări în zone greu accesibile sau în locații unde testarea de laborator de tip PCR nu este disponibilă. Un alt avantaj al acestui test este volumul mare de persoane care pot fi testate direct, într-un timp scurt”.

Testele COVID care dau rezultatul rapid

Medicul primar infecționist, Gheorghe Enache, spune că o soluție pentru depistarea COVID-19 sunt și testele  rapide care dau rezultatele pe loc.

Pe lângă testele antigen, se lucrează în Franța la teste care vor fi foarte rapide. Acele teste vor da rezultatul pe loc și sunt aproape la fel ca și PCR-ul și la prețuri foarte mici, în jur de un dolar. Vor fi similare cu testele de sarcină. Am putea face un screening, ca să știm câți suntem prinși în acest virus și câți dintre noi nu. E un lucru foarte important. Chiar dacă ne simțim bine, știm dacă avem anticorpi și știm să îi ferim pe alții”, explică specialistul pentru GÂNDUL.RO.

Raed Arafat: ”Unele teste sunt deja în testare”

Încă de săptămâna trecută, Raed Arafat a anunțat apariția testelor antigen rapide pentru COVID-19, iar potrivit șefului DSU, unele au intrat deja în spitale.

„Au început să apară teste pe antigen rapide. Sper să vedem cât mai repede astfel de teste, care vor induce foarte mult timpul între recoltarea și identificarea persoanei care este pozitivă sau nu. Adică sunt teste nu pe anticorpi, ci pe antigenă. Adică identifică prezenta virusului și se realizează într-un timp foarte scurt, chiar și 15 – 20 de minute. Unele știu că deja sunt în testare la unele spitale, au primit câteva mostre, după care va trebui să vedem dacă sunt disponibile, în cât timp, ce cantități”, a declarat Raed Arafat, în direct la TVR 1.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Liderul interlop Costel Corduneanu a murit în spital, în urma unei operații dificile la inimă
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
Mihaela Bilic, despre cele mai periculoase produse de consumat în timpul postului Paștelui: „Au potențial...
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Iarna se întoarce la munte, cu...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Narcisa, reacție neașteptată după accidentul în care a murit iubitul ei, Mădălin Paul Păduran! Gestul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
TOP cele mai ieftine SUV-uri (RABLA 2024). Modelul SURPRIZĂ pe care toți românii îl caută
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Omul care a descoperit ADEVĂRUL despre evoluție, cu 100 de ani înaintea lui Darwin
Cutremur pentru Cioacă! Mama ELODIEI a recunoscut: A procedat bine
MARȚI Exclusiv: Lidia Buble de nerecunoscut. Cum s-a afișat artista pe Dorobanți.
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
"Nu am să mă mai întorc". Postările tânărului care și-a pierdut viața în accidentul rutier...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Președintele Franței a spus că „există un plan B și C” pentru Jocurile Olimpice