ULUITOR: Ce efecte are pandemia de coronavirus asupra scoarței pământului

ULUITOR: Ce efecte are pandemia de coronavirus asupra scoarței pământului
SEISM. Un cutremur a avut loc astăzi în județul Vrancea / Sursă Foto: Mediafax Foto
Publicat: 04/04/2020, 16:41
Actualizat: 07/04/2021, 02:08

Cercetătorii britanici au descoperit că autoizolarea are ca efect scăderea activității scoarței pământului.

„Probabil putem învăța aici o lecție pentru alte părți ale mediului”, spun seismologii.

De vreme ce oamenii din multe țări au fost împiedicați să-și părăsească casele și fabricile, traficul fiind și el oprit, zgomotul seismic – zumzetul vibrațiilor din scoarța planetei – a scăzut, se arată într-un articol al publicației britanice The Independent.

Cercetătorii au declarat pentru The Independent că schimbarea nu numai că va facilita detectarea semnalelor de cutremur, dar va oferi umanității o lecție pentru mediu.

Vibrațiile create de  fabrici, mașini, trenuri, autobuze și oameni care își desfășoară viața de zi cu zi, produc zgomot de fond care duce la mișcarea crustei planetei. Acest lucru este constatat de mii de detectori din întreaga lume care măsoară undele seismice.

Thomas Lecocq, un seismolog de la Observatorul Regal din Belgia, a descoperit că zgomotul seismic ambiental a scăzut între 30 și 50% la Bruxelles de la mijlocul lunii trecute, în jurul perioadei în care țara a închis școlile și afacerile.

Alți seismologi au descoperit reduceri similare de zgomot.

Paula Koelemeijer, seismolog din Londra, a declarat că stațiile din capitala Regatului Unit au constatat reduceri de zgomot luna trecută, imediat după începerea aplicării restricțiilor.

Stația care a înregistrat cea mai mare reducere se află în districtul financiar al orașului, a spus ea.

Andy Frassetto, un seismolog din Washington DC, a declarat pentru Nature că, dacă autoizolarea continuă în lunile următoare, detectoarele din oraș ar trebui să fie mai bune la a detecta locațiile exacte de după cutremure. Acesta a spus: „Veți primi un semnal cu mai puțin zgomot deasupra, ceea ce vă permite să extrageți puțin mai multe informații din acele evenimente.”

Imaginile din satelit au arătat că poluarea aerului se prăbușește ca urmare a lipsei de activitate umană în timpul izolării.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase