Un an de la primul caz de COVID-19. Identitatea „pacientului zero” este încă ascunsă!

Redactor:
Alexandra Mortu
Un an de la primul caz de COVID-19. Identitatea „pacientului zero” este încă ascunsă!
Un an de la primul caz de COVID-19. Identitatea „pacientului zero” este încă ascunsă! / Sursă FOTO: Shutterstock

Primul caz de COVID-19 ar fi apărut pe 17 noiembrie 2019, fiind vorba despre un bărbat în vârstă de 55 de ani din provincia Hubei, China, primul epicentru al pandemiei de coronavirus.

Se pare că prima persoane despre care se crede că a contractat virusul SARs-CoV-2 este un bărbat în vârstă de 55 de ani, care s-a îmbolnăvit pe 17 noiembrie 2019. Ulterior, virusul a acaparat întreaga lume iar până în prezent peste 1,3 milioane de persoane infectate au decedat.

Bărbatul din provincia Hubei, China, primul epicentru al pandemiei, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, ar fi de fapt primul caz cunoscut de COVID-19, potrivit South China Post.

Primul caz de COVID-19, pe 17 noiembrie 2019

Într-un raport bazat pe date văzute de publicația menționată se pricizează că aproximativ 5 cazuri pe zi au fost raportate în următoarea lună.

De asemenea, într-un studiu realizat de oamenii de știință chinezi se constată că mențiunile despre „coronavirus”, „dificultăți de respirație” și „SARS” au apărut pe WeChat, serviciul de mesagerie din China, în săptămânile de după confirmarea primului caz.

Primul caz confirmat a fost raportat către Organizația Mondială a Sănătății de către guvernatorul chinez pe 8 decembrie – iar autoritățile chineze nu au recunoscut că ar putea exista transmisie de la om decât abia pe 21 ianuarie 2020.

Virologul Shi Zhengli, un expert de la Centrul de Control și Prevenție a Bolii din Wuhan, se afla în afara orașului la o conferință când a primit un apel despre noul virus.

Doi pacienți din spital au avut un tip neobișnuit de pneumonie și directorul i-a spus să „renunțe la ceea ce face în acest moment și să revolve problema acum” – ulterior s-a întors în laboratorul din Wuhan.

Descoperirile laboratorului din Wuhan, făcute publice la o săptămână după

În câteva zile, aceasta și echipa ei au descoperit secvența genei coronavirusului, dar inițial a fost ținută secretă, abia apoi spunându-se adevărul despre descoperirea incredibilă pe care a făcut-o în lupta împotriva COVID-19. Acest lucru a alimentat temerile cu privire la ascunderea virusului de către autoritățile chineze, care nu reușiseră să împărtășească informații sau să emită avertismente încă de la început.

Ulterior, autoritățile au eșuat în limitarea transmiterii virusului care a apărut în Wuhan și apoi s-a răspândit în întreaga lume.

Jurnalistul chinez Gao Yu a mărturisit că a vorbit cu Shi Zhengli în timpul „incarcerării” sale în Wuhan, care a fost închis mai bine de două luni, iar ea i-a declarat că descoperirile pe care le-a făcut au fost ținute secrete, potrivit Mail on Sunday.

„Am aflat mai târziu că institutul ei a terminat secvențierea genelor și testele conexe încă din 2 ianuarie, dar (n.r. informațiile) au fost ținute secret”, a explicat jurnalistul.

Informațiile despre secvențierea genelor nu au fost făcute publice decât după o săptămână.

Cercetătoarea a identificat virusul drept un nou coronavirus în doar trei zile, și a finalizat secvențierea genomului constatând că era 96% identic cu un virus găsit la liliecii din Yunnan. Acest proces poate dura luni sau chiar ani de zile.

Cu toate acestea, identitatea bărbatului despre care se crede că este „pacientul zero” nu a fost niciodată dezvăluită – iar experții spun că este foarte puțin probabil să fie făcută publică vreodată.

Jonathan Mayer, profesor emerit la departamentul de epidemiologie al Universității din Washington, a declarat pentru The Guardian că există posibilitatea ca primele cazuri de coronavirus să fi apărut la începutul lunii noiembrie.

Cu toate acestea, expertul a subliniat că acest lucru nu înseamnă neapărat faptul că autoritățile chineze au ascuns descoperirea virusului SARS-CoV-2, ci faptul că la momentul respectiv credeau că este un virus cunoscut, dat fiind gradul de asemănare.

„Știm că există rapoarte potrivit cărora primele cazuri ar fi fost ținute ascunse și că (n.r. autoritățile) i-au tratat pe «trădători» (n.r. cei care au acuzat autoritățile că ascund adevărul) sever. Dar, în mod corect, semnele și simptomele COVID-19 sunt nespecifice nici măcar acum, fără teste de confirmare, este ușor să confundăm acest lucru cu o altă boală”, a explicat profesorul Mayer.

Transfer de titlu pentru Universitatea Craiova. Oltenii au dat mare lovitură şi l-au convins să...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Cea mai frumoasă gimnastă din lume, mesaj șocant: `Nu mai trăim în epoca de piatră!`...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
Le-au injectat ser fiziologic în loc de vaccin. Unde s-a întâmplat
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Cum controlăm noua tulpină de coronavirus? Explicațiile unui medic pneumolog
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
O cameră de monitorizare a SUPRINS ceva neașteptat într-o pădure din România. „Privire LASER în...
Ce au ajuns să facă lebedele de pe lacul Tăbăcărie din cauza mizeriei. Scene oripilante...
TULBURĂTOR! În ce stare se află soția lui Rică Răducanu la spital: 'E nenorocire mare'
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Anunțul ȘOC despre Sebi, la fix două săptămâni de la dispariție. Ce s-a întâmplat, de...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Cine este femeia care S-A ÎMBOGĂŢIT cu o resursă din Carpaţi de care românii NU...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide