Unul dintre creatorii de vaccinuri: Următoarea pandemie ar putea fi mai contagioasă, mai letală decât COVID-19 sau ambele. Ce este de făcut

Unul dintre creatorii de vaccinuri: Următoarea pandemie ar putea fi mai contagioasă, mai letală decât COVID-19 sau ambele. Ce este de făcut
Cercetătoarea Sarah Gilbert / Sursa foto: Nuffield Department of Medicine / University of Oxford
Publicat: 06/12/2021, 12:14

Viitoarele pandemii ar putea fi chiar mai letale decât COVID-19, așa că lecţiile învăţate în urma actualei situații epidemiologice nu trebuie irosite, iar lumea ar trebui să se asigure că este pregătită pentru următorul atac violent viral, a declarat unul dintre creatorii vaccinului de la Oxford-AstraZeneca, relatează Reuters.

Noul coronavirus a ucis 5,26 de milioane de persoane în întreaga lume, potrivit datelor Universității John Hopkins, a șters mii de miliarde de dolari din economie și a întors pe dos viața a miliarde de oameni, relatează Reuters.

„Nu va fi ultima dată când un virus ne ameninţă viaţa”

„Adevărul este că următoarea (pandemie – n.r.) ar putea fi mai rea. Ar putea fi mai contagioasă sau mai letală sau ambele”, a spus cercetătoarea britanică Sarah Gilbert, profesor de vaccinologie la Universitatea Oxford, în cadrul „Richard Dimbleby Lecture”, citată de BBC. „Nu va fi ultima dată când un virus ne ameninţă viaţa şi mijloacele de existenţă”, a adăugat cercetătoarea.

Sarah Gilbert a subliniat că lumea trebuie să se asigure că este mai bine pregătită pentru următorul virus.

„Progresele pe care le-am făcut şi cunoştinţele pe care le-am dobândit nu trebuie pierdute”, a mai spus cercetătoarea britanică.

Sarah Gilbert a subliniat, potrivit BBC, că este nevoie de mai multă finanțare pentru pregătirea în fața pandemiei.

„Nu putem permite ca după o situaţie prin care am trecut prin atâtea să aflăm că pierderile economice enorme pe care le-am suferit înseamnă că încă nu există finanţare pentru a ne pregăti pentru pandemie”, a declarat Sarah Gilbert.

Potrivit cercetătoarei, varianta Omicron conține mutații despre care se știe că măresc transmisibilitatea virusului. „Până știm mai multe, trebuie să fim atenți și să luăm măsuri pentru a încetini răspândirea noii tulpini”, a spus ea.

Situația din România

Primele două cazuri de infectare cu varianta Omicron a COVID-19 în România au fost confirmate sâmbătă. Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui, repatriați pe 30 noiembrie din Africa de Sud.

Conform datelor existente la nivelul Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, luni, 6 decembrie 2021, la ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 803 cazuri de persoane pozitive cu SARS-CoV-2 și au fost raportate 54 de decese.

Astfel, luni se înregistrează o scădere față de duminică, atât în ceea ce privește numărul de cazuri noi, cât și de decese. Duminică au fost raportate, în premieră în ultimele luni, sub 1.000 de cazuri noi – 916 și 73 de decese.

Duminică, potrivit datelor puse la dispoziția Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), numărul persoanelor vaccinate cu o doza de apropia de 7,8 milioane de persoane, iar cu schema completă, era de peste 7,5 milioane.

Până duminică, 5 decembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.786.036 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 10.462 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.701.727 de pacienți au fost declarați vindecați.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
Veste-şoc pentru fanii Survivor! Emisiunea care a fost scoasă din grilă, după doar 3 zile
FOTO. Nume grele din fotbal în istoricul amoros al Laurei Giurcanu. Cu cine s-a iubit...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
A fost lansat primul studiu arheologic al oamenilor în spaţiu. Cercetătorii vor analiza cum trăieşte...
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Bill Gates avertizează că următoarea pandemie „va fi mai mortală decât COVID”
Veste-şoc pentru fanii Survivor! Emisiunea care a fost scoasă din grilă, după doar 3 zile
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Teodor Niță și Octavian Berceanu, în prima linie a bătăliei cu mafia deșeurilor! VIDEO
Cei mai buni actori, aflați în viață, care nu au primit încă un Oscar
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
Anunţul teribil care zguduie România! E cea mai proastă veste. Nu mai putem ţine pasul
Vestea anului despre milioane de pensii! Cine va încasa mai mulți bani? Nu mai poate...
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Care este şcoala pe care dacă o faci în România ai cele mai mari şanse...