Vaccinul Novavax, eficient 96% împotriva tulpinii originale de COVID-19 / Ce eficacitate are împotriva noilor tulpini

Vaccinul Novavax, eficient 96% împotriva tulpinii originale de COVID-19 / Ce eficacitate are împotriva noilor tulpini
Vaccinul Novavax, eficient 96% împotriva tulpinii originale de COVID-19 / Ce eficacitate are împotriva noilor tulpini / Sursă FOTO: Shitterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 12/03/2021, 08:07

Vaccinul COVID-19 dezvoltat de Novavax a fost 96% eficient în prevenirea cazurilor de infectare cauzate de tulpina originală a coronavirusului. Compania a făcut anunțul joi, 11 martie, în urma efectuării unui studiu amplu în Marea Britanie.

Rezultele noului studiu duc vaccinul cu un pas mai aproape de aprobare. Nu au existat cazuri de forme grave de boală sau decese în rândul celor care au primit vaccinul. Acest lucru indică faptul că serul ar putea opri efectele mai grave ale noilor tulpini care au apărut, transmite Reuters.

Vaccinul a fost 86% eficient în protejarea împotriva tulpinii de virus mai contagioase descoperite pentru prima dată și predominante în Regatul Unit. Astfel, are o eficacitate de 90%, pe baza datelor referitoare la cazuri de infectare cu versiunea originală și infecțiile cu cea britanică.

Vaccinul Novavax, eficient 96% împotriva tulpinii originale de COVID-19

Într-un studiu mai mic efectuat în Africa de Sud – unde voluntarii au fost expuși în primul rând la o altă tulpină mai nouă, mai contagioasă, care circulă pe scară largă și se răspândește în întreaga lume – vaccinul Novavax a fost eficient 55%, în cazul persoanelor care nu sunt bolnave HIV, dar a prevenit formele severe de boală.

Directorul medical Novavax, Filip Dubovsky, a declarat că performanța din Africa de Sud sugerează că vaccinul ar putea fi folosit în zonele în care varianta sud-africană este dominantă.

Novavax dezvoltă, de asemenea, noi formule de vaccin pentru a proteja împotriva tulpinilor emergente. Compania intenționează să inițieze testarea clinică a acestora în al doilea trimestru al acestui an.

Rezultatele analizei finale a studiului din Marea Britanie au fost în mare măsură în concordanță cu datele provizorii publicate în ianuarie. Compania ar urma să folosească datele pentru a le trimite autorităților de reglementare din diferite țări.

55% eficiență în cazurile de îmbolnăvire cu tulpina sud-africană

Novavax se așteaptă rezultatele unui studiu la care participă de 30.000 de persoane în Statele Unite și Mexic. Ar urma să fie publicate până la începutul lunii aprilie.

Dubovsky a declarat că Novavax intenționează să solicite autorizații din partea autorităților de reglementare britanice la începutul celui de-al doilea trimestru al anului 2021.

Studiul din Marea Britanie a evaluat eficacitatea vaccinului într-o perioadă cu transmisie ridicată a tulpinii de virus din Marea Britanie care circulă acum pe scară largă. La acest studiu au participat peste 15.000 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 84 de ani.

Eficacitatea serului în studiul din Africa de Sud a scăzut la aproximativ 49% atunci când analiza a inclus date de la participanții seropozitivi.

Compania ar urma să producă vaccinul în opt locații

Vaccinul ar putea fi aprobat în Statele Unite în luna mai, dacă autoritățile de reglementare americane decid că datele din Marea Britanie sunt suficiente pentru a lua o decizie.

„În cele din urmă, trebuie să decidă dacă datele pe care le putem aduce la masă sunt adecvate sau dacă ar prefera să aștepte datele din studiul nostru din SUA”, a declarat Dubovsky joi.

Instalațiile de producție a vaccinurilor Novavax ar trebui să fie pe deplin funcționale până în aprilie, au anunțat directorii într-un apel către investitori. Producătorul de medicamente se așteaptă să aibă depozitate zeci de milioane de doze și gata de expediere în Statele Unite atunci când primește autorizația, a declarat CEO-ul Stanley Erck pentru Reuters.

Novavax intenționează să își producă vaccinul cu două doze în opt locații de producție, inclusiv la Serum Institute of India.

Compania cu sediul în Maryland a primit 1,6 miliarde de dolari de la guvernul SUA pentru finanțarea studiului și pentru asigurarea a 100 de milioane de doze.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Noua ordine mondială. Ungurii se pregătesc. Ce plan are Viktor Orban
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului