Valeriu Gheorhiță: „Sperăm ca în șapte – opt zile să atingem pragul de cinci milioane de persoane vaccinate cu o doză”. Avantajele imunizării complete în fața variantei Delta

Valeriu Gheorhiță: „Sperăm ca în șapte - opt zile să atingem pragul de cinci milioane de persoane vaccinate cu o doză”. Avantajele imunizării complete în fața variantei Delta
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul CNCAV, prezent la Cluj / Sursa: Facebook - Captura Cluj24
Publicat: 24/07/2021, 12:19
Actualizat: 24/07/2021, 14:47

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, și-a exprimat speranța ca, în aproximativ o săptămână, numărul românilor vaccinați cu cel puțin o doză să depășească pragul de cinci milioane, pentru a fi protejați, mai ales în contextul răspândirii variantelui mult mai contagioase Delta.

Prezent la Cluj-Napoca, la evenimentele de la debutul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, a subliniat că numai prin vaccinare și protecție individuală românii pot avea șansa de a relua participarea la evenimente culturale publice, în actualul context pandemic.

„Toate aceste activități culturale, artistice ne-au lipsit foarte mult în această perioadă. Odatăce simți acest curent al tinerilor, dar și al întregii societăți, îți dai seama cât de multe lucruri poți pierde atunci când nu suntem atenți la sănătatea noastră. Pentru că putem să contruim toate aceste activități doar atunci când vorbim de o societate mai sigură, de o societate sănătoasă, și toate aceste lucruri nu le putem face în momentul de față în condiții de pandemie decât prin vaccinare și prin protecția personală individuală, ca până în acest moment”, la deschiderea Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, județul Cluj are una dintre cele mai mari rate de vaccinare din țarp, iar municipiul Cluj-Napoca are cea mai ridicată rată de acoperire vaccinală la nivel național, „probabil de peste 50%”. „Dacă ne uităm și la imunitatea de grup obținută prin boală și vaccinare depășește 60%, or acest lucru este foarte important”, a spus coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă.

„Oamenii își doresc să se încheie această perioadă din viața noastră și este cât se poate de clar că fără vaccinare nu vom putea asigura o sustenabilitate și o predictibilitate pe termen lung”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

4,73 de milioane de persoane vaccinate cu schema completă

Oficialul și-a exprimat speranța ca un nou prag al campaniei să fie depășit în aproximativ o săptămână. „În momentul de față ne apropiem de cinci miloane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză. Noi sperăm ca în următoarele șapte – opt zile să atingem acest prag de cinci milioane de persoane vaccinate și avem peste 4,73 de milioane de persoane vaccinate cu schema completă. Or acest lucru este un mare avantaj, pentru că în perspectiva circulației variantei virale Delta, schema de vaccinare completă oferă beneficii maximale atunci când ne uităm la anumiți indicatori, și anume riscul de spitalizare, riscul de deces, riscul de a face o formă serveră”,a spus Valeriu Gheorghiță.

„Faptul că România, în programul de vaccinare COVID-19 a decis respectarea intervalului de administrare dintre cele două doze vine să confirma că a fost o decizie foarte bună, fundamentată sțiințific, pentru că în felul acesta, în condițiile în care vedem că varianta virală Delta a devenit deja dominantă la nivel european, beneficiile oamenilor vaccinați sunt maximale în momentul acesta”, a precizat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

Potrivit Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), la această variantă contagiozitatea este de două ori mai mare față de tulpina inițială și cu aproximativ 60% mai mare decât tulpina Alpha, cunoscută ca varianta britanică. Aproape 70% din infecțiile cu COVID-19 din majoritatea țărilor europene sunt acum, în medie, cu varianta Delta, identificată prima dată în India, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății, care reiterează îndemnul adresat tuturor statelor de a vaccina masiv populația.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
Loredana Groza, luată cu ambulanța la puțin timp după ce a cântat la nunta Simonei...
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
“Prințișorul Craiovei”, ATACAT brutal de cei care îi sunt alături: “Un maimuțoi cu aere de...
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Sfatul unui medic: Cafeaua nu trebuie consumată prima dată dimineaţa. Care este motivul
Lovitură pentru cei care încalcă legea: Supraveghere video pe șosele și sancționare automată a contravenienților
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Cum e să te îmbolnăvești de COVID în țara în care virusul nu există oficial....
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Un președinte vrea să schimbe harta Europei! Cum și-a amenințat vecinii: 'Teritoriile acelea sunt ale...
Țara unde trăiesc cei mai înalți oameni din lume. De ce ar putea să scadă...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului. Doliu în lumea muzicii ușoare românești: A MURIT
BOMBA zilei despre PFIZER! Ce efect secundar are a treia doză
Imagine cruntă pentru Cabral. A apărut prima fotografie cu tatăl lui în închisoarea din Congo
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...