Valeriu Gheorhiță: „Sperăm ca în șapte – opt zile să atingem pragul de cinci milioane de persoane vaccinate cu o doză”. Avantajele imunizării complete în fața variantei Delta

Valeriu Gheorhiță: „Sperăm ca în șapte - opt zile să atingem pragul de cinci milioane de persoane vaccinate cu o doză”. Avantajele imunizării complete în fața variantei Delta
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul CNCAV, prezent la Cluj / Sursa: Facebook - Captura Cluj24
Publicat: 24/07/2021, 12:19
Actualizat: 24/07/2021, 14:47

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, și-a exprimat speranța ca, în aproximativ o săptămână, numărul românilor vaccinați cu cel puțin o doză să depășească pragul de cinci milioane, pentru a fi protejați, mai ales în contextul răspândirii variantelui mult mai contagioase Delta.

Prezent la Cluj-Napoca, la evenimentele de la debutul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, a subliniat că numai prin vaccinare și protecție individuală românii pot avea șansa de a relua participarea la evenimente culturale publice, în actualul context pandemic.

„Toate aceste activități culturale, artistice ne-au lipsit foarte mult în această perioadă. Odatăce simți acest curent al tinerilor, dar și al întregii societăți, îți dai seama cât de multe lucruri poți pierde atunci când nu suntem atenți la sănătatea noastră. Pentru că putem să contruim toate aceste activități doar atunci când vorbim de o societate mai sigură, de o societate sănătoasă, și toate aceste lucruri nu le putem face în momentul de față în condiții de pandemie decât prin vaccinare și prin protecția personală individuală, ca până în acest moment”, la deschiderea Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, județul Cluj are una dintre cele mai mari rate de vaccinare din țarp, iar municipiul Cluj-Napoca are cea mai ridicată rată de acoperire vaccinală la nivel național, „probabil de peste 50%”. „Dacă ne uităm și la imunitatea de grup obținută prin boală și vaccinare depășește 60%, or acest lucru este foarte important”, a spus coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă.

„Oamenii își doresc să se încheie această perioadă din viața noastră și este cât se poate de clar că fără vaccinare nu vom putea asigura o sustenabilitate și o predictibilitate pe termen lung”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

4,73 de milioane de persoane vaccinate cu schema completă

Oficialul și-a exprimat speranța ca un nou prag al campaniei să fie depășit în aproximativ o săptămână. „În momentul de față ne apropiem de cinci miloane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză. Noi sperăm ca în următoarele șapte – opt zile să atingem acest prag de cinci milioane de persoane vaccinate și avem peste 4,73 de milioane de persoane vaccinate cu schema completă. Or acest lucru este un mare avantaj, pentru că în perspectiva circulației variantei virale Delta, schema de vaccinare completă oferă beneficii maximale atunci când ne uităm la anumiți indicatori, și anume riscul de spitalizare, riscul de deces, riscul de a face o formă serveră”,a spus Valeriu Gheorghiță.

„Faptul că România, în programul de vaccinare COVID-19 a decis respectarea intervalului de administrare dintre cele două doze vine să confirma că a fost o decizie foarte bună, fundamentată sțiințific, pentru că în felul acesta, în condițiile în care vedem că varianta virală Delta a devenit deja dominantă la nivel european, beneficiile oamenilor vaccinați sunt maximale în momentul acesta”, a precizat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

Potrivit Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), la această variantă contagiozitatea este de două ori mai mare față de tulpina inițială și cu aproximativ 60% mai mare decât tulpina Alpha, cunoscută ca varianta britanică. Aproape 70% din infecțiile cu COVID-19 din majoritatea țărilor europene sunt acum, în medie, cu varianta Delta, identificată prima dată în India, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății, care reiterează îndemnul adresat tuturor statelor de a vaccina masiv populația.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Meteorologii anunță că va fi vreme frumoasă în ultima lună de primăvară