WEBINAR GÂNDUL.RO și Medici pentru România. Florin Puflea, medic chirurg în Verona: Italia a fost prima țară europeană lovită de pandemia COVID. Autoritățile, prinse pe nepregătite, informațiile din China nu au fost credibile

WEBINAR GÂNDUL.RO și Medici pentru România. Florin Puflea, medic chirurg în Verona: Italia a fost prima țară europeană lovită de pandemia COVID. Autoritățile, prinse pe nepregătite, informațiile din China nu au fost credibile
WEBINAR GÂNDUL.RO și Medici pentru România. Florin Puflea, medic chirurg în Verona: Italia a fost prima țară europeană lovită de pandemia COVID. Autoritățile, prinse pe nepregătite, informațiile din China nu au fost credibile
Publicat: 24/11/2020, 14:20
Actualizat: 24/11/2020, 14:20

Florin Puflea, medic chirurg în Verona, Italia, a vorbit, la WEBINAR-ul GÂNDUL.RO și Medici pentru România „Tratamente COVID19 aplicate în România vs. protocoalele mondiale” – „Cum a gestionat România pandemia în contextul creșterii alarmante a numărului de cazuri la nivel mondial”, despre experiența Italiei de la începutul pandemiei de coronavirus.

„Italia a fost prima țară europeană lovită de pandemia Covid. Autoritățile au fost prinse pe nepregătite, informațiile medicale din China nu au fost credibile, în februarie am avut primul focar de Covid în Lombardia.

Italia era pe locul 4 ca și sistem de sănătate performant, cu toate acestea e un sistem cu lacune, care ca și la noi, în România, se confruntă cu o birocrație importantă. Lucrurile au fost organizate foarte rapid, au fost transformate spitalele, secțiile au fost transformate peste noapte în ATI.

S-au deblocat resurse, au fost făcute achiziții urgente pentru medici.

„O situație de necunoscut”

Într-adevăr am participat cu plăcere împreună cu colegi medici, dar și din alte profesii, la proiectul Rețeaua de Solidaritate. E o unealtă în timp real pentru colegii din România, pentru că în acele momente dificile am considerat că informația din sisteme noastre trebuia să ajungă rapid, să fie disponibilă și colegilor. Făceam față unei pandemii, o situație de necunoscut.

Am făcut eforturi supraumane, am tradus documente, protocoale, modele de organizare din Elveția, de la Basel, am colaborat cu colegii din Londra și azi avem printre noi pe colegul, prietenul Tudor Toma, pneumolog la Londra. A fost o colaborare minunată, intensă, cu roade și pe viitor.

Au fost situații dificile pentru colegii din Lombardia, au trebuit să facă față într-un timp foarte scurt de un număr imens de pacienți, cu o boală extrem de dificilă, care aveau nevoie de oxigen, ventilație pulmonară. În unele situații au fost gestiuni, s-a prioritizat pacienții în funcție de probabilitățile de a se vindeca.

Dilema dureroasă a medicilor

Dacă trebuia să alegi între un pacient mai tânăr fără alte boli și unul în vârstă cu foarte multe boli, poate că a fost ales pacientul mai tânăr.

Să sperăm că afluxul pacienților în spitale va scădea, altfel vom fi din nou în aceeași situație, chiar dacă am crescut numărul de paturi în ATI.

Cazurile sunt fiecare singulare, fiecare are specificul lui. Îmi aduc aminte cu tristețe, dar și cu plăcere de cazul unui pacient de 55 de ani dintr-o regiune apropiată nouă, la 15 km de spital, care a fost adus cu mașina la camera de gardă de mama dânsului, o doamnă de 85 de ani, pentru că în spitalul la care erau arondați nu mai erau locuri și era condamnat la o moarte sigură.

A fost primit la noi pentru că aveam locuri, a rămas la noi în ATI două săptămâni, intubat, ventilat și apoi a fost externat. După ceva timp a fost în această situație și mama dânsului și la un moment dat au fost internați amândoi, mama și fiu”, a declarat medicul chirurg Florin Puflea la webinar-ul pe tema COVID.

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Imagini rare cu Oana Cuzino în costum de baie. Arată impecabil la aproape 50 de...
FOTO. Cum a ajuns să arate Ioana Ginghină în costum de baie! Din acest motiv...
Jennifer Lopez a recunoscut relația cu Ben Affleck, de ziua ei. Artista, în cea mai...
Marian Vanghelie si-a snopit sotia in bataie! In ce HAL a ajuns la spital femeia…...
Cine sunt, de fapt, nașii reali aleși de Simona Halep și Toni Iuruc! Am aflat...
Ce bătaie de joc! Românii, OBLIGAŢI să plătească FACTURI MAI MARI la curent
PREZENTUL FĂRĂ PERDEA, Marius Oprea. Cine sînt ”asasinii economici” ai Roşiei Montane. Din cauza cui...
BANCUL ZILEI – Ion și Maria, partidă de amor sălbatic
Focar de infecție cu Norovirus într-un oraș din România. Spitalele au înregistrat 140 de cazuri
Imagini rare cu Oana Cuzino în costum de baie. Arată impecabil la aproape 50 de...
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
E OFICIAL! Ajutoarele sociale vor crește anual. Klaus Iohannis a promulgat legea
S-a oprit Dacia, din nou: vestea proastă a dimineții pentru gigantul de la Mioveni
Adevărul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”
Rezultate Titularizare 2021: S-au publicat notele pentru educatori, profesori şi învăţători
Bucurie imensă la CARACAL după DISPARIȚIA Luizei Melencu! Nu mai credea nimeni că se va...
Regina Elisabeta se refugiază de frica lui Harry. Ce-i pregătește rebelul prinț
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...