„Sintaxe”, expoziție de pictură și poezii la Galeria de Arte Corvin din Hunedoara: „Lucrările artistei Daniela Csiri Florescu sunt hipnotice”

„Sintaxe”, expoziție de pictură și poezii la Galeria de Arte Corvin din Hunedoara: „Lucrările artistei Daniela Csiri Florescu sunt hipnotice”
Publicat: 09/11/2023, 14:58
Actualizat: 10/11/2023, 09:01

La Galeria de Arte Corvin din Hunedoara a avut loc vernisajul expoziției de pictură și poezii ”Sintaxe”, iar iubitorii de artă și frumos, în general, au putut admira picturile artistei Daniela Csiri Florescu și au avut ocazia să citească și unele dintre creațiile sale în versuri.

De mai bine de trei decenii, Daniela Csiri Florescu nu este doar un artist plastic înregimentat în normele breslei. Ea nu îmbracă uniformele uzuale ale profesiei. Are o cutezanță a pensulei dincolo de convenții, ”iresponsabilă”, așa cum a fost etichetat Pablo Picasso în societatea pariziană.

Prin pensulă, artista descompune, aproape chirurgical, realitatea, aidoma unui medic care se folosește de bisturiul lui.

Și, ulterior, în lucrările ei, Dana Csiri Florescu reconstruiește realități magnetice. Ca și cum ar răvăși un puzzle îmbinat perfect, pentru a-l reface și, prin el, a reface înțelesuri noi, seducătoare.

Expoziția ”Sintaxe” s-a bucurat de prezența unui număr mare de iubitori ai artelor, iar printre aceștia s-au aflat și ”Balonul de aur” al Mondialului de tineret din ’81, Romulus Gabor, alături de fosta gimnastă Gina Gogean și soțul acesteia.

Adrian Artene, fosta gimnastă Gina Gogean, pictorița Daniela Csiri Florescu și Romulus Gabor

”Dana Csiri Florescu izbutește să capteze simboluri răscolitoare și să oglindească o lume secretă”

Expoziția ”Sintaxe” a fost prezentată de Adrian Artene, directorul editorial al trustului Gândul, acesta reamintind celor prezenți că, la mijlocul anilor ‘70, Premiul Nobel pentru Literatură îi revenea scriitorului suedez Harry Martinson. Atunci, juriul acorda votul „pentru o creație scriitoricească prin care este captată picătura de rouă și oglindită în ea Cosmosul”.

”La fel, Dana Csiri Florescu izbutește, prin noua ei expoziție, să capteze simboluri răscolitoare și să oglindească o lume secretă, a tăcerilor vorbitoare. Lucrările pe care ni le propune artista sunt hipnotice. Ne inițiază, ne trec «Pragul» către o lume ezoterică.

Din picturile ei izvorăște cuvântul nespus! Ni se dezvăluie poezia nescrisă! O poezie a culorilor filosofale, sculptate în ulei și acrilic. Fiecare lucrare în parte este o taină care ni se deschide. Iar fiecare taină pe care o accesăm, prin expoziția Danei Csiri Florescu, recreează «Sintaxa» Universului.

În lucrările ei ne putem redescoperi fiecare dintre noi. Putem coborî în interiorul nostru și să găsim răspunsurile. Și să ne contectăm la Cosmosul pe care îl credeam pierdut. La Cosmonul în care culorile și simbolurile gravitează într-o armonie perfectă!”, a punctat Adrian Artene.

Daniela Csiri Florescu, prezență constantă în lumea artistică a agorei 

Daniela Csiri Florescu este o prezență constantă în lumea artistică a agorei, având și apariții televizate în care vorbește despre felul în care trăiește artistic fiecare zi, iar lucrările sale au fost prezentate, de-a lungul anilor, în expoziții și tabere de creație.

Printre acestea, pot fi amintite expozițiile care au avut loc la Hunedoara (36 de ani de activitate artistică), Aiud (2016 – Tabăra Interetnică de artă contemporană, una dintre lucrările sale ajungând la Palatul Cotroceni), Alba-Iulia, Costinești, Bistrița, Reșița, Timișoara (periplul ”Armonii Cromatice”.

Picturile Danielei Csiri Florescu au putut fi admirate și în Franța (în anul 2016), iar lucrările sale au participat și participă la foarte multe acțiuni caritabile, două dintre acestea fiind organizate la Centrul medical Cristian Șerban din Buziaș și la Pecica (2019) – ”Seara Interetnică”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Regimul drastic al lui Teo Trandafir să nu se îngrașe deloc: consumă aceleași alimente zilnic
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
S-a interzis în toată România. Șoferii trebuie să aibă acest document la ei
Doliu la Hollywood. Vedeta din „Line of Duty” a murit neașteptat, la 59 de ani
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Oameni buni, grijă mare la suflet, grijă mare la oameni". Sfârșit tragic pentru Teodor Popescu....
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum pot duce sărbătorile la conflicte în familie? Sfaturile unui psiholog