Interceptări fabuloase dintr-un dosar al DNA! ”Șefa banilor” de la Institutul Fundeni, mituită cu vacanțe luxoase la Paris, Dubai, Veneția, Londra sau Barcelona + șpăgi plătite ”în cash” direct la domiciliu (EXCLUSIV)

Interceptări fabuloase dintr-un dosar al DNA! ”Șefa banilor” de la Institutul Fundeni, mituită cu vacanțe luxoase la Paris, Dubai, Veneția, Londra sau Barcelona + șpăgi plătite ”în cash” direct la domiciliu (EXCLUSIV)
Publicat: 17/09/2020, 22:04
Actualizat: 17/09/2020, 22:05

Este adevărat că haina nu îl face pe om, dar funcția oferă avantaje incontestabile, iar atunci când șpaga multiplicată devine un ”modus vivendi” perspectivele sunt aproape incalculabile la nivel financiar. Plasată într-un poziție-cheie la Spitalul Fundeni, o doamnă cu abilități manageriale duse până la extrem, dar în sensul negativ al expresiei, a reușit să își creeze o adevărată rețea a intereselor personale obscure – bine remunerate, evident -, astfel că s-a transformat într-un magnet pentru sume impresionante de bani și pentru călătorii prin toată Europa.

GÂNDUL.RO vă prezintă, ÎN EXCLUSIVITATE, o altă ”aventură financiară” de proporții… epice. ”Șefa banilor” de la Institutul Fundeni – funcționar public și angajat care, în teorie, trăiește simplu, de pe o lună pe alta, dintr-un salariu – a reușit ”lovitură după lovitură” de pe urma unor informații ”din interior” pe care le furniza firmelor participante la diferite licitații.

Ca în orice spital, și la Fundeni a existat un Plan de Achiziții, iar ”Șefa banilor” s-a mișcat atât de natural prin decor, încât i-ar pune pe gânduri și pe marii ”rechini” ai afacerilor subterane. În urma unei anchete de proporții, doamna în cauză ”a fost trimisă în judecată sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de permitere a accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite”, dar ramificațiile acestei filiere infracționale pe care a orchestrat-o chiar ”Șefa banilor” de la Fundeni sunt, pur și simplu, ieșite din comun.

GÂNDUL.RO oferă – încă din acest prim episod – o imagine incredibilă a jafului permanentizat care s-a desfășurat într-unul dintre institutele medicale de elită ale României, privilegiata doamnă aflată la butoane profitând permanent de informațiile esențiale pe care le deținea în ceea ce privește planul de achiziții. Ca în orice spital, este nevoie de instrumentar și echipament medical de ultimă generație, iar atunci când firmele primesc ”ponturi” reacționează și, evident, se achită de ”datorie” cu o rapiditate demnă de o cauză mai bună.

”Sub aspectul laturii subiective, inculpata a săvârșit infracțiunea cu intenție directă, întrucât a prevăzut că prin permiterea accesului la informații nedestinate publicității se creează o stare de pericol pentru relațiile sociale care guvernează condițiile în care se poate avea acces la informații ce nu sunt destinate publicității exclusiv de către persoane autorizate și a urmărit producerea acelei stări prin săvârșirea faptei”

Extras din dosarul de la instanță

”Pușculița cu bani” de la Institutul Clinic Fundeni

”Șefa banilor” de la Fundeni a primit – potrivit anchetatorilor – ”foloase necuvenite”, în mod repetat, iar modalitatea prin care era recompensată de firmele cărora le oferea informații despre achizițiile publice aflate în derulare erau, printre altele, biletele de avion și… vacanțele cu ștaif.

Pentru mulți bugetari, o vacanță la Roma, Londra, Paris sau Veneția rămâne la stadiul de vis irealizabil. Descurcăreții pozează în oameni absolut normali, fără dare de mână și care pun cinstea profesională mai presus de orice, numai că – în ”culise” – acționează precum nababii.

”Doamnei de la butoane” i-a fost achitată contravaloarea biletelor de avion de către firmele pe care le-a ajutat – ajutându-se financiar, în același timp -, astfel că s-a transformat într-un adevărat globe-trotter.

A călătorit la Paris, fără să scoată niciun leu din buzunar, petrecând și o frumoasă vacanță. A mers, apoi la Barcelona – de mai multe ori -, a revenit la Paris, iar apoi a efectuat o vizită-fulger în Dubai, fiindu-i achitată atât contravaloarea biletelor, cât și viza de Dubai, plus, bineînțeles, vacanța opulentă de care s-a bucurat după atâta ”muncă”. Când sejurul din Dubai a devenit amintire, ”Șefa banilor de la Fundeni” a fost ”mituită” și cu o călătorie la Londra, însă nu s-a oprit aici, petrecându-și o vacanță ”binemeritată” și la… Veneția.

Nu erau rare cazurile în care ”Șefa banilor” primea mită direct – ”bani oferiți cu titlu de recunoștință” -, iar asta se întâmpla chiar în Spitalul Fundeni sau la locuința personală.

”Martora arată că i-a oferit sume de bani necuvenite reprezentând un procent din valoarea fără TVA a facturilor, începând cu anul 2006, inițial pentru ca Institutul Clinic Fundeni să achite cu prioritate facturile emise de firmele martorei, iar apoi, de la momentul în care facturile erau achitate în ordinea cronologică a emiterii acestora, banii erau oferiți cu titlu de recunoștință a sprijinului dat de-a lungul timpului, locațiile remiterii sumelor fiind Institutul Clinic Fundeni sau domiciliul numitei (n.red. – ”Șefa banilor”)

Extras din dosarul de la instanță

Dialog halucinant: ”Eu am planul de achiziții pân` la iunie! Tot ce s-a băgat. Poate vă ajută!”

În dosarul stufos întocmit în urma cercetărilor se află pasaje considerabile în care ”Șefa banilor” de la Fundeni a fost interceptată în timp ce se conversa cu ”clienții” pe tema achizițiilor publice – iar GÂNDUL.RO le prezintă în exclusivitate -, promițând că va face în așa fel încât totul să se desfășoare ”normal” și fără probleme.

E drept că mai apăreau și ”persoane incomode” – sau speriate, în urma unor cercetări -, dar ”Șefa banilor” de la Fundeni era unsă cu toate alifiile și reușea să îi calmeze pe partenerii de dialog cărora le promite că le oferă informații despre întreg planul de achiziții.

Martor 1: Așa… Pe urmă vroiam să ne aranjați o întâlnire cu (…), pentru că vreau să-l rog să mă bage în Cent-ul lui, în faza a doua…

”Șefa”: Îhî!

Martor 1: Și tre să mă duc să discut cu el, ca să nu stau să mă împiedic de alte…

”Șefa”: Da.

Martor 1: Și o să vreau să stabiliți o întâlnire cu el.

”Șefa”: Da.

Martor 2: Păi nu, că trec eu pe la dumneavoastră să-mi dați alea…

”Șefa”: Treceți și (neinteligibil)

Martor 1: Aaa, atunci perfect!

Martor 2: Trec eu mâine dimineață de-acasă… Ooo, shit!

”Șefa”: Nu, că știu să desfac șampanie…

Martor 1: S-a dat un anunț de intenție pentru niște paturi, la începutul anului…

”Șefa”: Da. 

Martor 1: Eu cred că (…) e de vină (n.red. – apăreau unele ”complicații” din cauza unei persoane care nu acționa așa cum ”trebuia”).

”Șefa”: I s-a pus pe oricine… Nu știu, că s-a lăsat pe tânjală (…) de nu știu ce (neinteligibil)! Iar m-a sunat doamna doctor că nu i-a făcut nu știu ce. Zic, „Da` eu sunt mama lui?!”. L-au luat ăștia cu totul, cu… asta, cu… cercetarea și nu mai face nimic… Nimic nu mai face. Nu știu… Adică, să fiu cinstită, că tu știi, că e-al meu și io mi-l cert, io-l iubesc.

Martor 2: O să-l activăm pe domnul (…), să vedem ce…

”Șefa”: Fiindcă băiatu` ăsta e printre puținii care nu m-au dezamăgit în… Domnule… Îți spun, este numai extraordinar de serios! În douăzeci de ani dacă băiatu` ăsta a fost ceva (neinteligibil). Nu e din ăsta așa care să… (neinteligibil).

Martor 2: Da` cum de rămânem noi de proști?!

”Șefa!”: Păi nu, că mie îmi trebuie…Bine, eu am planul de achiziții pân` la iunie! Acum. Ianuarie- iunie! Și ce contracte mai au ei băgate. Deci tot ce au băgat ei înainte contracte, astea, sunt din planul de achiziții. Ce urmează, nu e trecut! Toate licitațiile astea, care vor fi, sunt băgate în fiecare lună! Deci nu e un plan de achiziții total. Tot ce s-a băgat! Poate v-ajută! (Râde).

”Șefa banilor” de la Fundeni predă balanța și planul de achiziții de la Spitalul Fundeni către o firmă interesată

Poate că astfel de dialoguri pot părea neverosimile, dar GÂNDUL.RO le prezintă în exclusivitate. Pentru ”Doamna de la butoane” nu conta decât ca ”afacerile” să se deruleze corespunzător, pentru ca impresionantele comisioane să curgă cascadă.

Astfel, la un moment dat, predă balanța contabilă și planul de achiziții către una dintre firmele interesate, iar reprezentantul acesteia are acces la toate informațiile care îl interesau. Mai mult, spun anchetatorii, au fost efectuate și fotografii după documentele respective.

Martor: ”Aicea ce am? Balanța?”

”Șefa”: Este…(vorbește în șoaptă) balanța și planul de achiziții.

Martor: Aaa, perfect! (în continuare, în mediul ambiental se poate auzi faptul că martorul răsfoiește documentele primite de la (n.red. – ”Șefa banilor”. Cine-s ăștia doamnă? 

”Șefa”: ”Da, este (neinteligibil) medicamente și reactivi. E cu din-astea… Ăăă…consumabile din-astea… (vorbește în șoaptă) Halate…(neinteligibil). (vorbește în șoaptă) Ăștia sunt bonuri de masă! Tichetele… (neinteligibil) sunt aștia, e programul de dializă. (neinteligibil) 

Martor: ”Suntem mai rău ca… ”

”Șefa”: ”Proastă, sunt proastă rău! Sunt programe (neinteligibil), sunt programele alea de oncologie, de nu știu ce…

Martor: ”Mda. Hai, lăsați, că le iau io la mână și le identific io într-un fel!”

”Șefa”: ”Pot să mă duc să întreb, da` să nu dea de bănuit! (…) Da` unde este aia cu ATI? Îu! (neinteligibil) iau pe-aia cu ATI? Uite, asta o să fie, monitoare, ventilatoare, paturi terapie intensivă… (neinteligibil-vorbește în șoaptă)… și participați atunci! (…) Aaa, da! Ți-am spus, nu vreau să… pentru că eu am mai zis și de… da` văd că ăsta nu e…

Martor: ”E alunecos…”

”Șefa”: ”Io am vrut să-l combin cu fi-mea! Da` nu s-a lipit! … râde… ”

”O să pregătesc io dinainte niște… ăăă… licitații la care să ai intrare”

Dacă încă mai există creduli care să plece de la premisa că toate licitațiile se desfășoară ”la vedere”, dialogul care urmează între ”Șefa banilor” de la Fundeni și reprezentul uneia dintre firmele aflate ”în combinație” este sugestiv.

Totul este pregătit din timp, informațiile ajung exact acolo unde trebuie, iar ”Șefa” promite chiar că… va pregăti chiar ea niște licitații, tocmai pentru ca firma agreată să aibă ”intrare”.

Martor: ”Știți că ați dat un anunț pentru aparatul ăla compatibilitate de organe…”

”Șefa”: Stai așa că poate v-ajut! Stai puțin că poate v-ajut cu ceva! (în mediul ambiental se poate auzi cum numita răsfoiește niște înscrisuri) Ăăă? Vă interesează?

Martor: ”Nu. Adică, nu, nu știu, nu…uită-te!”

”Șefa”: (vorbește în șoaptă)  Procesul de aviz, să fie lansată licitația! 

Martor: ”A cui e asta?”

”Șefa”: (transmite numele firmei concurente)

Martor: ”Nu ne faceți o copie după amândouă? S-ar putea să… ăăă… te direcționez io către cineva să… De an…de anu` trecut a mai apărut o firmă care să facă…ăăă…Io am trimis pe fete, să facă o prezentare… Problema e în felu` următor! Am făcut și-o comparație la costul reactivilor…Ei având poziție de monopol, cred că și-au permis niște prețuri foarte mari! Prețurile cu care am fi venit noi sunt foarte mici!”

”Șefa”: ” (vorbește în șoaptă) Da` pe voi vă interesează aparatu` sau reactivii? Ca să știu… N-au loc … Eee, vor să sponsorizeze, da` au… M-am ferit cu sponsorizările că rămânem cu aparatu` și nu mai putem să facem nimica cu reactivii… Ne mai gândim! Ne mai gândim cum facem! (vorbește în soaptă) Io am crezut că tot pe (neinteligibil), era opt sute de milioane, nu? Sau un milion 8 sute… un milion și… (vorbește în șoaptă) Măi, noi trebuie să facem neapărat un acord cadru! (neinteligibil, vorbește în șoaptă) tu, să mai împingi, să mai… Dar…(vorbește în șoaptă) totul ce apare…o să mai fie…ăăă…o să pregătesc io dinainte niște… ăăă… licitații la care să ai intrare… vorbește în șoaptă) și înainte o să vă dau, poate vă interesează (neinteligibil)”

Adrian Artene
Director editorial al Grupului de Presă GÂNDUL, care include, printre altele, web-site-urile gândul.ro, cancan.ro, prosport.ro, promotor.ro, csid.ro, mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Reacția lui Teo Trandafir când a auzit mărturiile surorii Mirelei Biftoi, femeia al cărei cadavru...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Devine OBLIGATORIU în România. Klaus Iohannis a promulgat legea astăzi, 16 Aprilie
Răzbunarea lui Traian Băsescu. Nu uită și nu iartă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult