EXCLUSIV. Interviu cu Doris Manu, o tânără diplomat, despre cum pasiunea pentru profesie unește oameni: „Pregătirea în diplomația europeană m-a ajutat să vad lucrurile dintr-o perspectivă europeană. Și asta unește, unește oameni”

EXCLUSIV. Interviu cu Doris Manu, o tânără diplomat, despre cum pasiunea pentru profesie unește oameni: „Pregătirea în diplomația europeană m-a ajutat să vad lucrurile dintr-o perspectivă europeană. Și asta unește, unește oameni”
Interviu cu Doris Manu, o tânără diplomat, despre cum pasiunea pentru profesie unește oameni: „Pregătirea în diplomația europeană m-a ajutat să vad lucrurile dintr-o perspectivă europeană. Și asta unește, unește oameni”. Sursă FOTO: Arhivă personală
Publicat: 09/05/2020, 19:57

Doris Manu este o tânără diplomat care lucrează în cadrul Delegației Uniunii Europene în Albania. Manu este o româncă crescută în Timișoara, cu origini sârbe. Pasionată de diplomația europeană, Doris Manu și-a dorit să facă parte dintr-o structură prin care să poată să contribuie pe plan politic și diplomatic, deși își dorea la începutul studiilor să lucreze în diplomația românească. Pregătirea în diplomație nu numai că a contribuit la crearea unei identități europene, însă tânăra diplomat a început să vadă lucrurile dintr-o perspectivă europeană și mai puțin dintr-o perspectivă națională. „Și asta unește, unește oameni, unește state și ajută să  depășim interesele naționale, care uneori poate să dăuneze interesului european”.

Școala primară și gimnazială au fost absolvite în Timisoara, iar pe parcursul studiilor universitare a locuit în  București. Absolventă a Facultății de Stiinte Politice la Universitatea Bucuresti, Doris a plecat din România  pentru a urma un stagiu  în Croația prin SEV.

„Când mi-am început studiile îmi doream să lucrez în diplomația românească.  România fiind membru proaspăt al U.E. se predau foarte multe cursuri legate de afaceri europene și am conștientizat că facem parte din ceva mai mare unde poți contribui pe plan politic și diplomatic și pot contribui la un domeniu mult mai extins”.

Primul stagiu în diplomatie a fost realizat la Biroul de Legătura al Romaniei în Kosovo, unde Balcanii de Vest i-au trezit interesul si mai mult.  Doris a urmat studiile masterale în Belgrad și spune că această „decizie a fost influențată de legătura etnică”, oferindu-i posibilitatea să locuiască în Balcanii de Vest.

„Mi-am dorit să pot beneficia de ceea ce oferea Uniunea Europeană în acel moment, accesul la o lume mult mai mare”

Prima experiență în domeniul instituțiilor europene a fost realizată în Delegația UE în Serbia în anul 2013, perioadă în care Serbia se pregătea să deschidă  negocierile cu Uniunea Europeană.

Macedonia de Nord a fost cea de-a treia destinație din drumul academic care avea sa o aducă pe Doris aproape de visul mult asteptat, unde a facut un schimb de experiență în Skopje la Facultatea de Drept. Aici și-a scris lucrarea de dizertatie pe tema relatiilor Kosovo-Serbia.  Încă din perioada studiilor balcanice, Doris a devenit interesată de extinderea Uniunii Europene și a aplicat la cel de-al doilea master la College of Europe, în Bruges, specializandu-se în studii europene.

În Bruxelles, Doris a început un stagiu în cabinetul europarlamentarului Cristian Preda, care era decan al Facultatii de Stiinte Politice la Universitatea din Bucuresti în perioada respectivă. Doris spune că stagiul din institutia europeana centrală a fost suficient pentru a întelege functionarea relatiilor dintre institutiile europene. Doris a facut parte din Comisia pentru Afaceri Externe, unde fostul eurodeputat era raportorul dosarului Bosnia-Hertegovina, iar Doris a avut șansa să analizeze perspectiva negocierilor institutiilor centrale. Această temă a reprezentat un interes încă din perioada studiilor de licentă, temă abordată în cadrul lucrării de absolvire.

Comisia pentru Afaceri Constitutionale (AFET) a fost oportunitatea pentru ca Doris să  participe la dosarul Brexit  si să analizeze o perspectiva opusă țărilor din Balcanii de Vest.

 „Acest dosar nu era pe acceași linie cu specializarea pe Balcanii de Vest, însă mi-a oferit o experientă interesantă din punct de vedere politic”.

Cel de-al doilea stagiu în PE  a fost realizat în cadrul cabinetului  unui europarlamentar român, unde Doris a avut șansa timp de opt luni de zile să își aducă contributia profesioanală din poziția de consilier politic și ca expert în comunicare pentru dosarul Brexit. O initiativă legislativă la care Doris Manu a lucrat și a  fost adoptată este redistribuirea mandatelor europene și introducerea acestora în momentul când unul sau mai multe state membre  aderă la UE.  Comisia AFET se ocupă de respectarea Tratatelor UE, viitorul UE, relatiile interinstitutiionale, relatia cu Comisia si Consiliul pentru ca un echilibru de putere sa fie asigurat.

Cel de-al treilea stagiu într-o institutie europeană a fost realizat în Comisia Europeană, prin intermediul Blue Book, unde Doris a facut parte din Directoratul General pentru Politica de Vecinătate/ DG Near, lucrând pe dosarul relatiilor dintre Kosovo si Macedonia de Nord.

Această ultimă experiență ajutat-o pe Doris Manu să fie selectata ca tânăr diplomat ,  preselectia candidatilor fiind realizată de MAE, iar  selectia finală a fost facută de DG Near și SEEA, unde Doris avea experiență dobândită  anterior în cadrul Comisiei Europene.

„Diplomatia europeană este un concert al statelor membre și instituțiilor europene, astfel deciziile finale se iau la Bruxelles”.

Pregătirea în domeniul diplomatic în structuri universitare, spre exemplu Doris a absolvit un astfel de program la College of Europe, i-a  oferit acesteia „o instrucțiune transnațională, iar absolvenții, pe lângă faptul că dezvoltă o identitate europeană și studiază cu tineri din multe alte tări, din afara Europei, încep să se definească ca europeni și încep să vadă lucrurile dintr-o perspectivă europeană și mai puțin dintr-o perspectivă națională. Și asta unește, unește oameni, unește state și ajută să  depășim interesele naționale, care uneori poate să dăuneze interesului european”.

Ceea ce ajută ca interacțiunea dintre cetățeni și reprezentanțele diplomatice să se schimbe se datorează în mare parte rețelelor sociale

„Pe rețele sociale comunicăm despre Uniunea Europeană și beneficiile Albaniei, în calitate de  stat candidat la Uniunea Europeană”

Printre hobby-urile tinerei diplomate se numără călătoriile și arta, însă și moda

„Ador să călătoresc pentru a descoperi locuri frumoase, pentru a vedea diversitatea de culturi și oameni și pentru a învața despre istoria națiunilor lumii. Mă interesează din ce în mai mult arta contemporană și moda pentru că îmi stimulează imaginația și mă inspiră. Obișnuiam să merg cel puțin o dată pe an la Paris și Milano pentru a urmări tendințele și a rămâne conectată la lumea modei”.
Loredana Dinu
S-a născut în București și este absolventă a Facultăţii de Științe Politice și a două programe de masterat. Și-a desfășurat o parte din activitate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Regele Charles e din ce în ce mai rău! S-au activat planurile de înmormântare! Apropiații...
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Simona Halep va fi EXCLUSĂ. Decizia care se pregătește în circuitul WTA
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu