Prima pagină » Diverse » Actele necesare pentru eliberarea CAZIERULUI auto. Când și de ce ai nevoie de el

Actele necesare pentru eliberarea CAZIERULUI auto. Când și de ce ai nevoie de el

Actele necesare pentru eliberarea CAZIERULUI auto. Când și de ce ai nevoie de el
Cazier judiciar. Foto caracter ilustrativ / Sursa foto: Bizibrasov

În Codul Rutier a fost introdusă o nouă prevedere care permite șoferilor să acceseze istoricul amenzilor sau punctelor de penalizare ale șoferilor în anumite condiții. Cazierul auto poate fi necesar în multe situații diferite.

De exemplu, angajatorul poate solicita cazierul auto dacă vrei să te angajezi ca șofer sau dacă lucrezi la un loc de muncă unde pot fi necesare deplasări frecvente.

Ce este cazierul auto? Cazierul auto este un document oficial care conține toate sancțiunile sau contravențiile rutiere pe care un șofer le-a comis în trecut. Cazierul auto se referă doar la faptele comise la volan, cum ar fi amenzi, sancțiuni, încălcări ale traficului, contravenții rutiere și așa mai departe, spre deosebire de cazierul normal, care arată faptele și condamnările penale.

El înregistrează infracțiuni rutiere (amenzi, puncte de penalizare sau avertismente), infracțiuni rutiere sau alte fapte relevante, cum ar fi suspendarea permisului, neplata amenzilor sau nerespectarea măsurilor administrative.

Pe scurt, va apărea în cazierul auto dacă ai depășit limita de viteză, dacă ai condus sub influența alcoolului, dacă nu ai acordat prioritate sau dacă ai condus fără permis. Infracțiunile rutiere sunt șterse automat din cazierul auto după 6-12 luni, dacă șoferul nu comite alte abateri în acest interval. Pe de altă parte, infracțiunile rutiere pot rămâne în cazierul auto între 1 și 5 ani, în funcție de gravitatea faptei și de recidive.

Ce acte sunt necesare pentru eliberarea cazierului auto

Pentru eliberarea cazierului auto, trebuie să completezi o cerere tip pe care o poți descărca de AICI sau o poți completa direct la unul dintre ghișeele Serviciului Rutier. Această cerere seamănă cu cea pentru cazierul judiciar. Va trebui să te identifici și apoi să specifici pentru ce îți trebuie cazierul auto.

După ce ai completat și semnat cererea, trebuie să o depui la orice ghișeu al Serviciului Rutier alături de buletinul în original și permisul de conducere în original și copie. Vei primi apoi pe loc adeverința cu cazierul auto care îți arată istoricul sancțiunilor rutiere pe care le-ai primit de-a lungul timpului.

Eliberare cazier auto (online sau/și fizic)

Cazierul auto poate fi obținut și online din 2023. Poți face asta de pe pagina de internet a Poliției Române, prin platformele ghișeul.ro și hub.mai.gov.ro. Poți obține documentul gratuit în forma electronică, însă autoritățile precizează că documentul este valabil doar în mediul electronic, iar printarea lui conduce la pierderea certificării de autenticitate.

Ca să obții cazierul auto, șoferii care au permise de conducere eliberate de autoritățile din România trebuie să se autentifice folosind datele de acces pe platforma ghișeul.ro sau să își creeze cont în hub.mai.gov.ro, introducând datele de identificare solicitate, apoi pentru a li se stabili identitatea, se vor prezenta fizic la un ghișeu al M.A.I unde există program de lucru cu publicul.

După ce contul a fost validat, ca să scoți cazierul auto, accesezi secțiunea servicii și selectezi motivul solicitării din lista celor disponibile. Apoi, se va trimite cererea precompletat cu datele de stare civilă, iar sistemul generează istoricul sancțiunilor, semnat electronic.

Poți găsi AICI un model de cerere pentru comunicarea istoricului de sancțiuni la regimul circulației pe drumurile publice.